Recepty na domácí šípkový sirup s mixérem i bez

sipkyMáte-li k dispozici šípky, určitě si je nasbírejte. Jsou to velmi cenné plody, plné vitamínu C a lykopenu (druh karotenu, předstupeň vitamínu A). Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitamínu C, jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti paradontóze a onemocnění dásní, působí preventivně proti infekcím a nachlazení, zpevňují cévy, pomáhají při bolestech žil a křečových žilách, zlepšují zásobování tělesných buněk kyslíkem, pečují o dobré nervy a schopnost soustředění a v neposlední řadě stimulují libido a potenci.

Sbírejte vyzrálé, tvrdé a dobře vybarvené šípky bez stopek, které pak můžete ušit v sušičce nebo na plechu při nízké teplotě v troubě. Skladujte je pak v uzavřené sklenici v temnu a suchu.

Nenasbírejte však všechny šípky v okolí, neboť ty poskytují potravu pro ptáky v chladných měsících.

Kromě zdravého šípkové čaje si můžeme udělat také lahodný šípkový sirup.

I když vařením šípků přijdeme o velkou část cenného vitamínu C, stále nám v něm ještě hodně zbude a navíc nám sirup poskytne ještě spoustu dalších cenných látek, které nám pomohou se rychleji uzdravit, takže se toho nebojte.

Šípkový sirup užíváme při nachlazení a při onemocnění močových cest.

 

Šípkový sirup s mixérem

sipkovy-sirupIngredience:

  • 1 kilo očištěných čerstvých šípků
  • 750 g cukru
  • voda

Postup:

Očištěné a stopek zbavené šípky nasypte do mixéru a zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené, ne však více. Rozmixujte dohladka.

Konzistence by měla být polévková, kde je více šípků než vody.

Pak přelijte směs do pánve a přiveďte k varu.

Jakmile se začne vařit, ihned odstavte a nechte ještě macerovat po dobu 15 minut.

sipky1Poté přes plátýnko nebo bavlněnou plenu přeceďte sirup do sklenice.

Obsah plátýnka vraťte opět na pánev, přidejte trochu vody a proces opakujte.

Opakovat takto můžete celkem třikrát a stále budete mít plnohodnotný sirup.

Vzniklý sirup je velmi podobný rajčatové polévce.

Nyní přidejte cukr a opět vzniklý sirup zahřejte, aby se cukr dobře rozpustil. Není potřeba již vařit a přicházet tak dále o cenné složky sirupu.

Pak nalijte sirup na menších uzavíratelných lahví, neboť po otevření se musí skladovat v lednici a rychle spotřebovat.

Neotevřené lahve uchovávejte na chladném a tmavém místě.

Tip: Tento sirup je skvělý jako teplý, ale i jako studený nápoj/šťáva. Hodí se také jako zdravější sladidlo na palačinky, do kaší a jogurtů, na zmrzlinu a podobně.

 

Šípkový sirup se skořicí a hřebíčkem bez mixéru

sirupPro ty, kdo nemají výkonný mixér nebo si chtějí med ještě ochutit, nabízím ještě další variantu výroby.


Ingredience:

  • 1 šálek čerstvých šípků
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1 celou skořici
  • 5 hřebíčků
  • 2 šálky vody

Přidání skořice a hřebíčku dodává šípkovému sirupu ještě více hojivých a antibakteriálních účinků.

 

Postup: 

sipky-v-hnciŠípky je lepší nejdříve rozdrtit a nasypat do hrnce. Já je vařím i celé.

Zalijte je vodou, přidejte hřebíček a skořici a společně povařte na mírném ohni 10 minut.

Šťávu dobře přeceďtě přes sítko a pak přes plátýnko a ještě rukou dobře promačkejte.

Ještě do teplé šťávy přidejte cukr a dobře promíchejte, aby se cukr dobře rozpustil.

Vzniklý sirup nalijte do uzavíratelné skleněné lahve a uchovávejte v lednici.

 

Máte-li chuť vyzkoušet i další domácí zdravé sirupy, mrkněte do sekci Zdravé sirupy, kde jich najdete spoustu.

Recept na domácí šípkový med naleznete v článku Recepty na šípkový vařený a nevařený léčivý med.

 

Hodně zdraví!

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.