11 receptů na zdravé a lahodné domácí hořčice

horcice2Domácí hořčice je labužnickým esem v rukávu všech nás, kteří milujeme chuťově zajímavá a zdravá jídla.  Není sice levnější než ta z obchodu, ale mnohonásobně zdravější, čerstvější a bez chemických konzervantů a barviv. Navíc má tu výhodu, že si ji můžete chuťově obměňovat a naleznete tak spojence na změnu chutě vašeho jinak stejného jídla, což se pro každodenně vařící hospodyňky hodí. 

Hořčičná semínka jsou také lékem:

  • na vysoký krevní tlak
  • podporují imunitu
  • působí proti migrénám
  • pomáhají při skleróze
  • při poruchách látkové výměny
  • bolestech žlučníku a jater
  • trávicích potížích
  • při vyrážkách
  • na uvolnění zácpy (1 lžička semínek na lačno)
  • na klouby (obklad)

Nabízím vám odzkoušené recepty na lahodné variace domácí hořčice, kterou si zamilujete. Nebojte se experimentovat a objevovat také své vlastní oblíbené chutě.

Nelekněte se, když zjistíte, že základní verze není nažloutlá jako ta kupovaná obarvená, ale spíše šedá. Přidáním 2 lžiček kurkumy narovnáte i její designový vzhled.

 

Základní recept na plnotučnou hořčici

  • horcice1100 g semínek bílé hořčice (dva balíčky)
  • 100 ml bílého vína
  • roztok ze 100 ml bio jablečného octa se 100 ml vody (nemáte-li víno, zvyšte poměr octa/voda na 150/150)
  • ¼ lžičky mořské nebo himalájské soli (nebo podle chuti)
  • 1-3 lžíce medu nebo agáve sirupu nebo hnědého cukru nebo vámi oblíbeného sladidla

Tip: Pokud chcete hořčici výrazněji ostřejší, můžete použít 150 ml bílého vína a 150 ml jablečného octa.

Recept na výrobu domácího jablečného octa

Postup:

Hořčičná semínka dejte do misky a zalijte polovinou objemu vína nebo roztoku octa s vodou. Pokud můžete, nechte přes noc nabobtnat, ale mixovat můžete i hned. Po nabobtnání je hořčice nepatrně jemnější.

Semínka rozmixujte a přidejte druhou polovinu vína nebo octa s vodou.

Pokud chcete hořčici o něco hrubší a cítit v ní kousky semínek, nemusíte ji mixovat dohladka, v opačném případě dohladka.

Přidejte med nebo vaše sladidlo a osolte.

Dejte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici.

Pokud zachováte čistý proces přípravy, vydrží vám hořčice v lednici i půl roku.

Tip 1: Chcete-li si udělat domácí kremžskou hořčici, použijte ještě černá semínka hořčice Mix semínek 50:50 bílá:černá, nechte namočený přes noc, neboť černá semínka jsou tvrdší. Přidáním černých semínek bude hořčice o něco málo hořčí, takže můžete přidat podle chuti více sladidla. Dochucení je na vás.

Tip 2: Pokud by se vám stalo, že na vás bude nějaká hořčičná varianta příliš silná či aromatická, nechte ji uležet v lednici 2-3 týdny a znovu ji ochutnejte, budete mile překvapeni.

 

Hořčičné varianty:

horcice3

Zázvorová hořčice s chilli

do základního receptu přidejte:

  • 1/2 lžičky chilli
  • 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžíci extra panenského olivového oleje

 

Česneková hořčice

do základního receptu přidejte:

  • 2 lžičky sušeného česneku (čerstvý se rychle kazí)
  • 1 lžíci extra panenského olivového oleje

Tip: Můžete přidat i 2 lžíce na jemno nasekané cibulky, trvanlivost bude ale nižší.

 

Křenová hořčice

do základního receptu přidejte:

  • 2 lžičky čerstvě na jemno nastrouhaného křenu
  • 1 lžíci extra panenského olivového oleje

 

Papriková hořčice

do základního receptu přidejte:

  • 1 lžičku koření paprika sladká
  • 1/2 lžičky koření paprika pálivá (nebo obráceně, jak kdo má rád ostrost)
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje

 

Sezamová hořčice

do základního receptu přidejte:

  • 1/2 hrnku sezamových semínek, která rozmixujete s hořčicí na jemno
  • 2 lžíce sezamového oleje (volitelné)

Tip: přidat si můžete i dýňová, slunečnicová, konopná nebo jakákoli máte rádi. Chia semínka zhušťují konzistenci, takže když to s jakoukoli tekutinou přeženete, jejich přidáním vše opět narovnáte.

 

Citrónová hořčice

do základního receptu přidejte:

  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry z bio citrónu
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci medu

 

Olivová hořčice

do základního receptu přidejte:

  • 3 lžíce nasekaných oliv (zelených/černých)

 

Bylinkové hořčice

horcice5

Mátová hořčice

do základního receptu přidejte:

 

Estragonová hořčice

do základního receptu přidejte:

  • 2 lžíce na jemno nakrájeného estragonu (použít můžete také sušený – 1 lžička)
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje

Pokud použijete sušený estragon, promněte ho mezi prsty a přidejte lžíci vody.

 

Tymiánová hořčice

do základního receptu přidejte:

  • 2 lžíce čerstvého na jemno nakrájeného tymiánu (použít můžete i sušený – 1 lžička)
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje

Pokud použijete sušený tymián, promněte ho mezi prsty a přidejte lžíci vody.

 

Rozmarýnová hořčice

do základního receptu přidejte:

  • 2 lžíce na jemno nakrájeného čerstvého rozmarýnu
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje

Pokud použijete sušený rozmarýn, promněte ho mezi prsty a přidejte lžíci vody.

Tip: Použít můžete také bazalku, kopr nebo jiné vámi oblíbené bylinky.

 

Další ochucovací dobroty naleznete v článku 2 recepty na zdravé domácí kečupy

2 recepty na domácí dýňový kečup

a v sekci Zdravé pochoutky a koření

Dobrou chuť a hodně zdraví!

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

1 Komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>