Co je barometrem vaší psychické pohody?

Love
Naše břicho je naším emocionálním ukazatelem

Většinou, když mluvíme o sobě, ťukáme si nebo pokládáme ruku do středu svého hrudníku, na oblast srdečního centra – duše, našeho Já. Když něco cítíme, cítíme to většinou v oblasti žaludku – příjemné pocity jako šimrání, teplo, nepříjemné pocity jako stažení, sevření, kámen. Ano, barometrem vaší psychické pohody je stav a pocity ve vašem břiše- v žaludku a střevech. Tam je sídlo vašeho instinktu, které vám může říci více, než jste si možná doposud mysleli.

Představte si, že jdete na přijímací pohovor nebo zkoušku, máte před sebou obávanou konverzaci nebo musíte nyní předvést před více lidmi, co opravdu umíte. Jak se cítí váš žaludek? Asi každý z nás již někdy zažil to, že mu negativní emoce pěkně rozhodily žaludek nebo střeva a naopak například při zamilovanosti jsme v něm cítili létat šimrající motýlky a nemuseli jsme vůbec jíst a bylo nám skvěle.

Lidé, kteří mají problémy s duševním zdravím jsou většinou oslabeni také v oblasti žaludku, potažmo ve střevech a čelí značným zažívacím potížím a bolestem. Vědci označují střeva jako „druhý mozek“, neboť ta dokáží vyhodnotit i naše nevědomé reakce a pocity v nich nám mohou mnohé odkrýt. Je tedy více než důležité poslouchat své tělo a dokázat ho následovat.

 

Váš vestavěný barometr

Narušení rovnováhy střevní flóry, která je součástí trávícího systému, zvýšení nebo snížení množství střevních bakterií může přímo souviset s početným množstvím onemocnění neurologického původu. Jedním z nich je Parkinsonova nemoc. Podle nejnovějších výzkumů je za vznik tohoto onemocnění resp. její závažnost zodpovědný i stav střevní flóry. Stejně tak je tomu i u autismu.

Syndrom dráždivého tračníku je často spojován se stresem a duševním zdravím a lékaři na něj často předepisují antidepresiva. Máte-li výkyvy ve svém trávení, měli byste navštívit svého lékaře. Dokonce i mírný stres, nevyhnutelný faktor našeho moderního života, se odrazí na střevních a žaludečních reakcích, neboť jsou náchylnější na citové komplikace.

  • Stres ničí zdraví prospěšné bakterie ve střevech
  • Stres zvyšuje špatné bakterie ve střevech
  • Stres snižuje imunitu, takže jste náchylnější k nemocem

Opravdová léčba zahrnuje také léčbu vaší mysli – a vašich střev

srdceLékaři a vědci dávají do spojitostí problémy se zažíváním s naším emocionálním stavem a dlouhodobým vlivem na naše zdraví. Stažení a bolesti žaludku a střev ovlivňují duševní rovnováhu a duševní stav současně ovlivňuje střevní rovnováhu, proto je důležité vždy léčit obojí.

Pokud se cítíte mimo rovnováhu, stresovaní, vyhořelí a saháte po cukru a kávě jako stimulantech, které vás mají udržet v dalším běhu, zastavte se a znovunastolte svou rovnováhu mozku a střev od základu.

Zde je pár tipů jak na to:

  • doplňte probiotika (kysané zelí, tempeh, miso, kimchi, nakládané okurky, kefír, acidofilní mléko, brynza, podmáslí)
  • prebiotika (různé druhy vlákniny – pektiny, xylany, celulóza a oligosacharidy – fruktooligosacharidy – inulin) Inulin najdete v cibuli, česneku, pórku, banánech, artyčoku, čekance, šalotce, broskvích a obilovinách.
  • jezte stravu bohatou na zeleninu a ovoce a jezte zásadotvorně
  • pijte hodně vody
  • vyhněte se chemicky upravovaným potravinám (barviva, stabilizátory, konzervanty, špatná éčka)
  • doplňte jód, zinek, magnézium a vitamín D3. Když doplníte mikronutrienty, zvedne se vám také nálada
  • pravidelně se detoxikujte, nejlépe 2x ročně na jaře a na podzim
  • alespoň 1x ročně si udělejte antiparazitální kůru
  • zařaďte pohyb na čerstvém vzduchu – zlepší se vám trávení a vyčistíte si hlavu
  • věnujte čas také sobě, meditacím, koníčkům, masážím, sauně, józe, svým přátelům, seminářům, sebevzdělávání, workshopům, tanci…
  • pokud vaše zažívací potíže přetrvávají, navštivte svého lékaře a psychoterapeuta

Pokud se chcete dozvědět více o probiotkách a prebiotikách, navštivte stránku Společnosti pro probiotika a prebiotika, kde se dozvíte mnoho užitečných informací.

 

Hodně zdraví a klid v duši.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář
  1. Dobrý den
    Mám prosbičku , vaše stránka je skvělá , našla jsem zde plno dobrých rad, zač velmi děkuji 🙂
    Bylo by možné něco pro lidi trpící velkými bolestmi kloubů a vůbec nemocí Dna
    Jak zmírnit ty šílený bolesti a sestavit případně jídelníček , vhodně potraviny apd
    Děkuji moc předem
    Míša Jnd

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.