Jak rychle odměřovat bez váhy

vaha5Pokud se vám nechce vytahovat kuchyňskou váhu pokaždé, když zkoušíte nový recept, můžete nahlédnout do těchto přehledných tabulek, kde ihned uvidíte, kolik je jedna lžíce nebo lžička dané ingredience gramů, kolik mililitrů je jedna naběračka, sklenka nebo šálek, které tak ráda používám podle babiččiny oblíbené hrnkové metody, která je prý nejrychlejší nebo třeba kolik gramů nebo deka je 1/8 kila.

 

1 lžíce: 1 lžička:
   
cukru 25 g cukru 5 g
mouky 22 g mouky 6 g
krupice 20 g krupice 4 g
soli 20 g soli 5 g
rýže 22 g rýže 6 g
škrobové moučky 30 g škrobové moučky 10 g
másla 25 g másla 8 g
rozpuštěného másla 17 g rozpuštěného másla 5 g
oleje 20 g oleje 5 g
mléka 20 g mléka 5 g
sušeného mléka 20 g sušeného mléka 5 g
smetany 25 g smetany 8 g
tvarohu 25 g tvarohu 8 g
vody 18 g vody 5 g
octa 15 g octa 5 g
kečupu 20 g kečupu 8 g
kakaového prášku 25 g kakaového prášku 7 g
strouhaných ořechů 20 g strouhaných ořechů 6 g
rozinek 25 g rozinek 5 g
mleté skořice 20 g mleté skořice 8 g
mletého pepře 5 g

 

Převody jednotek objemu
1 dl 10 cl 100 ml 1 naběračka
2 dl 20 cl 200 ml 1 sklenka
3 dl 30 cl 300 ml 1 šálek
1/8 l 1,25 dl 12,5 cl 125 ml
¼ l 2,5 dl 25 cl 250 ml
1/2 l 5 dl 50 cl 500 ml
1 l 10 dl 100 cl 1000 ml

vaha1

Převody jednotek hmotnosti
1 dkg 10 g
5 dkg 50 g
10 dkg 100 g
1/8 kg 12,5 dkg 125 g
¼ kg 25 dkg 250 g
1/2 kg 50 dkg 500 g
1 kg 100 dkg 1000 g

 

Pokud narazíte v receptu na uvedení vody v gramech, převod je jednoduchý:

1 g vody je cca 1 ml (100 g = 100 ml)

Krásné vaření i nevaření!

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem expertkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>