Vánoční stromek jako zdravý raw dezert

stromek2Chcete se na Vánoce blýsknout se stylovou novinkou a zpestřit si tak svůj štědrovečerní stůl nádhernou dobrotou, která bude svým vzezřením působit spíše jako vánoční dekorace než jako raw sládotka plná zdraví a chuti? Tak mám pro vás krásný recept, kterým ohromíte a pokud tento stromek postavíte na štědrovečerní stůl, získáte také krásnou vzpomínku na designovou výzdobu, kterou ocení zejména děti.

Tento stromek je čokoládový, sladký a mazlavý díky sušenému ovoci a můžete si ho obměnit podle chuti. Celková doba přípravy je zhruba 20 minut a z ingrediencí uděláte zhruba 2-4 stromky, podle toho, jak velké je uděláte. Můžete pak dát každému u stolu jeho stromek na talířek nebo udělat jeden velký doprostřed a pak si ho nakrájíte.

Ingredience jsou sestaveny na mini stromky, takže bude-li vás víc nebo budete-li chtít větší stromek, zdvojnásobte, ztrojnásobte i zčtyřnásobte ingredience.

stromek1

Pokud neseženete matcha prášek jako zelené přírodní barvivo, nebojte se nic, použít můžete také pár špenátových listů, které necháte usušit v sušičce nebo v troubě na nejnižší stupeň. Až listy vychladnou, rozmačkejte je na křupavý prášek a je to. Použít můžete hmoždíř, mixér nebo obyčejnou paličku. Špenátový prášek pak smíchejte s drceným kokosem v mixéru po dobu zhruba 5-6 vteřin, více ne.

Abyste dosáhli co nejlepších výsledků při strouhání čokolády, dejte ji nejdříve do lednice nebo mrazáku. Zabráníte tak rychlému tání mezi prsty.

stromek3

Recept na čokoládový vánoční raw stromek

Ingredience na dort:

  • 100 g vlašských ořechů
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 3 lžíce čerstvě drceného lněného semínka
  • 3 fíky (namočené ve vodě na několik minut, aby změkly, pak je nakrájejte)
  • 2 datle
  • 2 lžíce extra panenského kokosového oleje
  • 2 lžíce kakaa (nejlépe nepraženého)
  • kůra z 1/2 bio omytého pomeranče

Ingredience na karamelovou náplň:

  • 140 g rozinek (nemastné, bez doslazování)
  • 2 lžíce extra panenského kokosového oleje
  • 2 lžíce kakaa (nejlépe nepraženého)
  • trochu vody (jen tolik, aby se směs propojila)

Na ozdobu:

  • 2-3 lžíce sušeného drceného kokosu
  • 1/2 lžičky prášku Matcha (seženete na internetu) nebo již zmiňované špenátové listy
  • Goji bobule

Postup:

stromek5Dejte ořechy, slunečnicová semínka, lněné semínko, namočené fíky, datle, kokosový olej a pomerančovou kůrou do mixéru a po dobu několika sekund promíchejte.

Je dobré, když směs nerozmixujete úplně, ale necháte v ní pár větších kusů křupavých ořechů nebo slunečnicových semínek.

Lopatkou na těsto – stěrkou, vyškrábněte z mixéru hmotu na tác nebo pečící papír a vytvarujte rukou vánoční stromeček – kužel.

Pak dejte dort do lednice na 10-15 minut, aby se dobře zpevnil.

Na karamelovou náplň přidejte přísady na náplň do mixéru a umixujte na hladký „karamel“.

Vyndejte dort z lednice a ostrým nožem ho rozkrojte na 3 úrovně podélně.

Každou vrstvu pomažte 2 lžícemi karamelové směsi a klaďte postupně na sebe.

Zbytek karamelu natřete stěrkou v tenké vrstvě na vnější strany stromku kolem dokola. To vám pomůže udržet horní dekor stromku.

Smíchejte matcha prášek nebo usušené špenátové listy s kokosem, dokud nedostanou rovnoměrně zelenou barvu a posypte jím stromek.

Potom jemně zatlačte goji bobule rovnoměrně po celém stromku jako vánoční koule.

Pak dejte stromek do lednice a nechte ho zpevnit po dobu nejméně 15 minut (nebo více, pokud budete dělat větší kus).

Pak můžete ihned podávat nebo ho nechat odpočinout v lednici, až nadejde ten správný čas. Doporučuji nechat stromek před podáváním 15 minut v lednici a když se nebude konzumovat, tak ho tam pak zase vrátit, aby se zbytečně čokoláda vlivem tepla místnosti nerozpouštěla.

Tip 1: Použít můžete i jakékoli jiné zdobení podle vašeho vkusu a možností.

Tip 2: Můžete si nechat trošku bílého strouhaného kokosu stranou a kromě zelené, stromek jemně zasněžit. Dostane tak více barev a skutečnosti.

Další lahodné a zdravé recepty nejen na váš vánoční stůl naleznete v sekci Zdravé vánoční cukroví.

Krásné a požehnané Vánoce a dobrou chuť!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.