10 tipů jak být prakticky v pohodě podle Deepaka Chopry

milování1Základním pilířem našeho zdraví je propojení mysli a těla a péče o jejich rovnováhu, díky které dosáhneme fyzického uzdravení i psychické pohody. Lidé současnosti už vědí, jak se o sebe starat z hlediska fyzické kondice cvičením a správným jídlem a hledají cesty ke šťastnému životu uvnitř sebe. Všichni toužíme po šťastném životě a proto vám dnes nabídnu tzv. desatero štěstí, které sestavil americký lékař, spisovatel a světová autorita v oblasti výživy, zdravého života a osobního rozvoje, Deepak Chopra.

 

1 | Najděte sami sebe

Pro nalezení životní rovnováhy je důležité najít si dost času na harmonii a zdraví duše a  těla. Velmi dobrou cestou pro uvědomění si sebe sama je meditace. V meditaci dochází
k hlubšímu vnímání sebe sama a zjistíme, kým opravdu jsme. V tomto stavu nalézáme spirituální pochopení, intuici, kreativitu, nespoutanou představivost, svobodnou vůli. Nalézáme zde řešení na každý problém. Problémy pocházejí ze sevřené mysli. Otevřete svou mysl meditací. Ideální by bylo meditovat alespoň třicet minut ráno a třicet minut večer.

Spoustu tipů na meditace naleznete v sekci Meditace.
 

2 | Pozitivní myšlení

Mnoho lidí si řekne, že je to fráze a nelze být pozitivní stále. V životě jde o to, aby pozitivní myšlení bylo v převaze. Já jsem pozitivním velmi rád. Jestli jste obětí vašich myšlenek, jste potom obětí vaší minulosti. Je tu jedno skvělé indické rčení: „Používám vzpomínky, ale nedovolím, aby vzpomínky používaly mě.“ Zapamatujte si toto moudro. Brzy potom se váš stav mysli změní a z oběti se stane tvůrce.
 

3 | Učiňte někoho šťastným

Existuje nějaký tajný recept na štěstí? Co je ta nejdůležitější věc pro to, aby byl člověk šťastný? Prozradím vám tajemnou recepturu na štěstí: učiňte jiného člověka šťastným.
Ta úplně nejrychlejší cesta, jak být šťastným právě teď a v tuto chvíli, je: učiňte jiného šťastným. Šťastní lidé tvoří šťastný svět.
 

4 | Najděte svůj smysl života a denně na něm pracujte

štěstí4

Máte ve své práci dostatek příležitostí k tomu, abyste využili vašich silných stránek a aby váš výkon byl váš nejlepší? Najděte lidi, kteří sdílí vaše nadšení, inspirujte se a nechte se
inspirovat. Stýkejte se s lidmi, se kterými se vzájemně obohatíte. Pracujte s lidmi, se kterými sdílíte podobné hodnoty. To je nejlepší péče o náš kardiovaskulární a imunitní systém.
 

5 | Pečujte o sebe

Nejdůležitější je spánek. Dopřejte si dostatek času na načerpání sil tělesných i duševních. Udržujte si zdravou tělesnou váhu. Každé sousto je naše volba, jen my sami jsme zodpovědní za to, co sníme. A pestrá a vyvážená strava je základ. Kvalitní jídlo nám zlepšuje náladu i funkce imunitního systému.
 

6 | Zamilujte se

Máte ve svém životě spoustu lásky? Pěstujete zdravé vztahy? Nejen partnerské, ale i  osobní, příbuzenské, obecně mezilidské? Jak je můžete zlepšit? Věnujte jim pozornost. Vyslechněte každého člověka, se kterým se vidíte. Oceňte ho, najděte na každém člověku něco hezkého, nějakou silnou stránku a pochvalte ho. Udělá mu to radost a sám začne vnímat svoje silné stránky. Přijdou chvíle, kdy si vzpomene na to, co jste mu řekli a budete se cítit velmi dobře. A projevte lásku své rodině, řekněte jim, že vám na nich záleží.
 

7 | Nezapomínejte na tělesný pohyb

Měli jste dnes dostatek energie pro zvládnutí všech věcí? Máte pravidelný cvičební režim k posílení kardiovaskulární soustavy, plic, imunitního systému, i ke zlepšení nálady? Sportem se v mozku vylučují důležité neurotransmitery, které nám navozují pocit štěstí. Pravidelný pohyb je cesta k udržení zdraví a spokojenosti.

Pohyb
 

8 | Sex a spiritualita

milování

Pro mnohé lidi je sex jediným druhem meditace. Sex je prostředkem, jak uniknout našemu egu. Tím myslím pravou intimitu. To je jednota a propojení nejen mezi těly fyzickými, ale je to propojení duší na vyšší úrovni.
 

9 | Nezapomínejte na svoji komunitu

Stýkejte se s lidmi ve  vašem okolí, sdílejte záliby. Nejlepší zážitky našeho života většinou vyžadují přítomnost další osoby. Nechte se nakazit pozitivními emocemi. Rozšiřujte si okruh přátel.
 

10 | Změňte přístup k penězům

Utrácejte peníze za zážitky místo věcí. Žijte ve stavu příjemného očekávání na vámi plánované zážitky. Uchovávejte si příjemné vzpomínky. Naučte se darovat. Pocit, že můžete něco někomu dát, vás utvrzuje v tom, že sami máte dost. Na pravidelné platby si nastavte trvalé příkazy, abyste se nemuseli těmito věcmi zabývat.

 

Rozhovor v magazínu Osobní rozvoj č. 2/2014
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.