Jóga vděčnosti – jak pracovat s myslí

jogaStudie ukazují, že vděčnost je zcela zásadní pro naše zdraví. Pravidelné děkování za vše, co vám přichází do vaší mysli a života, může vést k silnějšímu imunitnímu systému, zvýšené energii a kreativitě, hlubšímu pocitu propojení se s ostatními a mnoho dalšího.

Existuje celá řada způsobů, jak se ujistit, že děkujete každý den – můžete si například vést deník vděčnosti nebo mít v kapse „kamínek vděčnosti“ nebo jakýkoli jiný předmět, pro který se rozhodnete, že vám vděčnost bude symbolizovat a když na něj sáhnete, uvědomíte si vděčnost a poděkujete. Já nejvíce zapojuji vděčnost při pohledu na svou dcerku, když jsem v přírodě a při praktikování jógy, o kterém bych se s vámi dnes chtěla podělit.
 
Jóga je nástroj, který může být použit pro mnoho různých věcí a já absolutně věřím v to, že se může stát cestou k vděčnému srdci a tím i pocitu štěstí ve vás.

Naučte se přijmout své silné i slabé stránky a také to, kde se nyní nacházíte – emocionálně, mentálně, duševně, fyzicky, finančně, prostorově, … teď, právě v tomto momentu.

Vy se rozhodujete o tom, jaký pro vás tento svět je a bude. Jakmile si vyberete být vděčný za své úspěchy, své pokusy nebo svá selhání, pocítíte, že tento pocit zaplavuje i ostatní části vašeho každodenního života a dovede vás do pocitu štěstí a (ú)plnosti.
 

Jak prožívat vděčnost v józe

Buďte skromní

Neočekávejte nic, tak se vám splní vše. Očekávejte a staňte se pouze svou přítomností. Nesoutěžte ani se sebou, ani s ničím a nikým dalším. Nebojte se dostat se ze své komfortní zóny a buďte vděční za to, kde teď jste.

Vnímejte v jednotlivých ásanach své tělo jako živý nástroj. Prodýchávejte svá protažení do uvolnění a radujte se z něj. Chvalte své tělo, milujte ho a celé sebe. Buďte vděční a poděkujte svému nádhernému a mnohdy týranému tělu za jeho neustálou bdělost, podporu, lásku a navigaci.

 

Jděte do pozic, které jsou pro vás nesnadné

joga1

Zkuste některé z ásan, které opravdu otestují vaše hranice: stoj na hlavě, pozici vrány, nebo tanečníka, záleží na vašem stupni praxe. Bez ohledu na to, jak vypadají, poděkujte svému tělu za to, že vás do nich dostalo. Můžete zažít ohromující pocit vděčnosti a štěstí už jen při pokusu o to, se do nich dostat. Je to cesta. Nádherná cesta vás samých do propojení nahoře a dole, těla a duše, začátku a konce…

 

Používejte během cvičení mantry

Než začnete cvičit, můžete si v duchu říci krásná slova, která vás naladí a otevřou dalšímu posunu v józe i srdci. Například: „Jsem přítomna, jsem milována.“ Okamžitě začnete pociťovat naladění na kosmický řád a teplou energii, která vás zaplaví na těle i duši.

Během cvičení si můžete například opakovat: “ Jsem silná, mohu dělat cokoliv, na co zaměřím svou mysl.“ To jsou velmi silné mantry. Myšlenky tvoří, slova tvoří. Střežte tedy velmi pečlivě své vnitřní monology i vnější dialogy, neboť to se děje.

Na konec si můžete několikrát zopakovat například: „Děkuji za to, že mé tělo má vždy vše, co potřebuje. Děkuji za to, že mě vždy dovede tam, kam musím jít.“

Na závěr své praxe si zkuste několikrát zazpívat Óm, jako univerzální mantru, která velmi očišťuje, otvírá a uzdravuje na fyzické i psychické úrovni. Zvolte si vždy tón, který je pro vás v daný den nejpříjemnější a postupně protahujte Ó i M, jak se prodlužuje váš nádech a výdech. Tato mantra krásně rozezní hlas, celou oblast úst, hlavy a krku – tedy komunikaci, sílu vašich slov a uslyšení ve společnosti. Skvěle funguje za blokády ve všech úrovních těla i mysli a provází do meditativního stavu klidu.

 

Buďte otevření ke změnám prostoru, kde jógu cvičíte

Je dobré se nefixovat na jeden jediný prostor pro cvičení. Cvičte jógu doma na různých místech, venku na různých místech, veřejně v rámci místnosti na různých místech. Ucítíte rozdílné účinky prostoru a jeho energie na vaše rozpoložení a tím i celé cvičení a to vás otevře. Vše, co opravdu ke cvičení potřebujete, jste VY! Vcházejte do cvičení s otevřeným srdcem naplněným vděčností a vše kolem vás se promění.

 

Následujte emoční nastavení jednotlivých pozic

joga2Každá pozice v nás otevírá, čistí a posiluje jiné emoce, stejně jako jiné orgány a části těla. Základem je cílené vedení mysli a srdce do těla.

V každé předklonové pozici kromě správného provedení směřujte svou mysl do pokory, přijetí a vděku. Nechte každý váš výdech ještě více povolit stahy ega, odporu a vzdoru, který limituje vaši mysl, tělo a celý váš život.

V každé záklonové se otevírejte novým myšlenkám a pocitům, Vesmíru, uvolňujte tíživé a depresivní stažení strachu na prsou a v ramenou, oživte své tělo a každou jeho buňku hlubokým nádechem do srdeční čakry, čímž aktivujete a ještě více otevřete srdce, sídlo vaší duše, kreativity, touhy a splněných přání.

V každé úklonové se stávejte pružnější ke změnám a vybalancovávání nejrůznějších svých životních situací. To vám pomůže je lépe a s větší lehkostí zvládat. Plujte po proudu řeky, ne proti. Respektujte její koryta a břehy, nevytvářejte si vlastní, uděláte si život těžším.

Nebraňte se emocím pláče, smíchu, vzteku, pochybování, lásky a dalším, pakliže je ve vás jednotlivé pozice otevřou. Je důležité je projevit, nikoli zasunout kamsi a potlačit. Přijměte je, přijměte fakt, že je máte, je to přirozené pro všechny lidi na této Zemi. Jóga je nádhernou formou terapie a otevírá přesně to, co v daný okamžik chce být propuštěno a tím se tělo i mysl uzdravuje.

 

Pokud jógu necvičíte, vyberte si na začátek jednu věc, za kterou budete každý den vděční po dobu jednoho měsíce a uvidíte velké věci!

Sama ze své zkušenosti vám mohu říci, že když se zaměříte na pozitivní věci místo negativních a to se týká i postojů, názorů, komentářů a podobně, stanete se skutečně šťastnějším člověkem beze strachu z čehokoli.

Podívejte se ještě, jakou sílu má práce s vložením si tzv. sankalpy nebo-li přání a to nejen po cvičení jógy, ale kdykoli. To ovlivní váš život dobrým směrem ještě více. Zpevněte svůj střed těla a poznejte sílu sankaply

O vděčnosti a jejím praktikování a zlepšení si života si můžete více přečíst v Jak začít praktikovat vděčnost a zažít rok splněných snů.

Více o józe v sekci Jóga.

S láskou…

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.