Květáková polévka jako protizánětlivá dobrota a hlavní jídlo

květáková polévka2Pokud milujete polévky, tak mám pro vás skvělý recept, který kombinuje prohřátí těla, výtečnou chuť, zasycení a výživu, která léčí. Je složen z květáku, který chrání před rakovinou, pórku, který má posilující efekt na střeva (přírodní prebiotikum), cizrny bohaté na bílkoviny a vlákninu a bylinek. Tato polévka je navíc protizánětlivá, zcela bezlepková, uklidňuje a uzdravuje. Výraznou chuť jí dodá krok, kdy květák nejprve upečeme a také přepuštěné máslo (ghí), smetanovost jí dodá rozmixovaná cizrna a kokosové mléko.

Tato polévka je skvělá jako hlavní jídlo s plackami nebo chlebem, ale také jako klasická polévka. Záleží na tom, jak velký hlad máte a jakou konzistenci polévky upřednostňujete. Můžete do ní také přidat bezlepkové krutony.

 

Protizánětlivá květáková polévka s pórkem

Ingredience na 6-8 porcí:

  • 3 lžíce virgin olivového oleje
  • 1 středně velký květák, rozdělený na růžičky
  • 2 polévkové lžíce ghí (recept na přepuštěné máslo)
  • 1 pórek, nakrájený
  • 1 středně velká žlutá cibule, nahrubo nakrájená
  • 6 stroužků česneku, nadrcené
  • 1 lžička mořské soli (himalájské)
  • černý pepř podle chuti
  • 1 polévková lžíce čerstvých nebo sušených byliny (rozmarýn, tymián, …)
  • 200-250 g cizrny (předem ji namočte na 12 hodin do studené vody) nebo 400 g cizrny z plechovky
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 1 plechovka kokosového mléka nebo 1 šálek domácího mléka (recept na domácí kokosové mléko)

květáková polévka3

Postup:

Předehřejte troubu na 190°C a vyložte plech pečícím papírem.

Poklaďte na plech menší růžičky květáku.

Promíchejte 2 lžíce olivového oleje se 2 stroužky česneku, solí a pepřem a touto zálivkou květák pomažte.

Pečte 25 – 30 minut, dokud není květák na stranách opečený.

Mezitím si ve větším hrnci rozehřejte přepuštěné máslo se zbývající lžíci olivového oleje.

Přidejte nakrájenou cibuli a pórek a nechte zesklovatět.

Pak přidejte cizrnu, vývar a kokosové mléko. Přikryjte a přiveďte k varu. V bodu varu teplotu snižte na mírnou. Pokud jste přidali neuvařenou, pouze namočenou cizrnu, vařte zhruba 40 minut (aby byla cizrna měkká – to záleží na tom, jak byla dlouho namočená).

Zhruba 10 minut před koncem přidejte do hrnce upečený květák a dovařte.

Pokud jste přidali cizrnu z plechovky, která je již uvařená, přidejte ji do hrnce zhruba 5 minut před koncem.

Na závěr přidejte zbývající 4 stroužky česneku, sůl, pepř a bylinky a promíchejte.

Jakmile je polévka hotova, odkryjte a nechte zchladnout po dobu zhruba 10 minut. Když je polévka chladnější, přelijte ji do mixéru nebo ji rozmixujte tyčovým mixérem přímo v hrnci, dokud z ní nebude hladký krém.

Tip 1: Polévka by měla být velmi hustá. Pokud máte raději řidší konzistenci, nařeďte si jí vývarem, kokosovým mlékem nebo vodou.

Tip 2: Naservírovanou polévku můžete ozdobit bylinkami (používám i skvělou řeřichu – , semínky, pokapat olivovým olejem, pestem nebo chilli olejem pro červenou barvu a chuť.

Tip 3: Pokud budete mít polévku jako jedno jídlo, můžete si k ní opéct chléb nebo udělat placky. Recepty na domácí chleby a placky.

Tip 4: Barva polévky podléhá množství přidaných zelených částí pórku. Pokud dáte jen světle zelené a bílé, bude světlejší.

Další skvělé recepty na zdravé, protizánětlivé, regenerační polévky naleznete v sekci Zdravé polévky.

 

Bojujete s občasnými nebo chronickými záněty?

Je třeba k této problematice přistoupit celostně a udělat několik potřebných změn k lepšímu. V eBooku „Jak vyléčit kvasinkovou infekci přírodně a navždy – holistický systém pozitivní proměny života“, popisuji důležité aspekty úpravy stravy, posílení orgánů, pročištění těla a navrácení ho do rovnováhy, ve které panuje zdraví na všech úrovních, konkrétními funkčními kroky, které již pomohly stovkám mých uzdravených klientů.

Opakované kvasinkové infekce vedou k chronickým zánětům, dysbakterióze, syndromu propustného střeva, autoimunitním onemocněním, participují na vzniku rakovinných nádorů, napadají mozek a v důsledku toho ničí naší psychiku a způsobují mnoho dalších velmi nepříjemných zdravotních problémů.

Pokud chcete zjistit, zda patříte k 80% populace, která trpí přemnoženými kvasinkami a z nich plynoucích problémů, stáhněte si zdarma můj eBook „Jak si vytestovat kvasinkovou infekci“, odpovězte na otázky v něm položené, vyhodnoťte svůj aktuální zdravotní stav a rozhodněte se podle výsledků o další cestě. Já vám nabízím tu přírodní, šetrnou a trvalou, bez negativních vedlejších účinků.

Hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.