Květáková polévka jako protizánětlivá dobrota a hlavní jídlo

květáková polévka2Pokud milujete polévky, tak mám pro vás skvělý recept, který kombinuje prohřátí těla, výtečnou chuť, zasycení a výživu, která léčí. Je složen z květáku, který chrání před rakovinou, pórku, který má posilující efekt na střeva (přírodní prebiotikum), cizrny bohaté na bílkoviny a vlákninu a bylinek. Tato polévka je navíc protizánětlivá, zcela bezlepková, uklidňuje a uzdravuje. Výraznou chuť jí dodá krok, kdy květák nejprve upečeme a také přepuštěné máslo (ghí), smetanovost jí dodá rozmixovaná cizrna a kokosové mléko.

Tato polévka je skvělá jako hlavní jídlo s plackami nebo chlebem, ale také jako klasická polévka. Záleží na tom, jak velký hlad máte a jakou konzistenci polévky upřednostňujete. Můžete do ní také přidat bezlepkové krutony.

 

Protizánětlivá květáková polévka s pórkem

Ingredience na 6-8 porcí:

  • 3 lžíce virgin olivového oleje
  • 1 středně velký květák, rozdělený na růžičky
  • 2 polévkové lžíce ghí (recept na přepuštěné máslo)
  • 1 pórek, nakrájený
  • 1 středně velká žlutá cibule, nahrubo nakrájená
  • 6 stroužků česneku, nadrcené
  • 1 lžička mořské soli (himalájské)
  • černý pepř podle chuti
  • 1 polévková lžíce čerstvých nebo sušených byliny (rozmarýn, tymián, …)
  • 200-250 g cizrny (předem ji namočte na 12 hodin do studené vody) nebo 400 g cizrny z plechovky
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 1 plechovka kokosového mléka nebo 1 šálek domácího mléka (recept na domácí kokosové mléko)

květáková polévka3

Postup:

Předehřejte troubu na 190°C a vyložte plech pečícím papírem.

Poklaďte na plech menší růžičky květáku.

Promíchejte 2 lžíce olivového oleje se 2 stroužky česneku, solí a pepřem a touto zálivkou květák pomažte.

Pečte 25 – 30 minut, dokud není květák na stranách opečený.

Mezitím si ve větším hrnci rozehřejte přepuštěné máslo se zbývající lžíci olivového oleje.

Přidejte nakrájenou cibuli a pórek a nechte zesklovatět.

Pak přidejte cizrnu, vývar a kokosové mléko. Přikryjte a přiveďte k varu. V bodu varu teplotu snižte na mírnou. Pokud jste přidali neuvařenou, pouze namočenou cizrnu, vařte zhruba 40 minut (aby byla cizrna měkká – to záleží na tom, jak byla dlouho namočená).

Zhruba 10 minut před koncem přidejte do hrnce upečený květák a dovařte.

Pokud jste přidali cizrnu z plechovky, která je již uvařená, přidejte ji do hrnce zhruba 5 minut před koncem.

Na závěr přidejte zbývající 4 stroužky česneku, sůl, pepř a bylinky a promíchejte.

Jakmile je polévka hotova, odkryjte a nechte zchladnout po dobu zhruba 10 minut. Když je polévka chladnější, přelijte ji do mixéru nebo ji rozmixujte tyčovým mixérem přímo v hrnci, dokud z ní nebude hladký krém.

Tip 1: Polévka by měla být velmi hustá. Pokud máte raději řidší konzistenci, nařeďte si jí vývarem, kokosovým mlékem nebo vodou.

Tip 2: Naservírovanou polévku můžete ozdobit bylinkami (používám i skvělou řeřichu – , semínky, pokapat olivovým olejem, pestem nebo chilli olejem pro červenou barvu a chuť.

Tip 3: Pokud budete mít polévku jako jedno jídlo, můžete si k ní opéct chléb nebo udělat placky. Recepty na domácí chleby a placky.

Tip 4: Barva polévky podléhá množství přidaných zelených částí pórku. Pokud dáte jen světle zelené a bílé, bude světlejší.

Další skvělé recepty na zdravé, protizánětlivé, regenerační polévky naleznete v sekci Zdravé polévky.

 

Bojujete s občasnými nebo chronickými záněty?

Je třeba k této problematice přistoupit celostně a udělat několik potřebných změn k lepšímu. V eBooku „Jak vyléčit kvasinkovou infekci přírodně a navždy – holistický systém pozitivní proměny života“, popisuji důležité aspekty úpravy stravy, posílení orgánů, pročištění těla a navrácení ho do rovnováhy, ve které panuje zdraví na všech úrovních, konkrétními funkčními kroky, které již pomohly stovkám mých uzdravených klientů.

Opakované kvasinkové infekce vedou k chronickým zánětům, dysbakterióze, syndromu propustného střeva, autoimunitním onemocněním, participují na vzniku rakovinných nádorů, napadají mozek a v důsledku toho ničí naší psychiku a způsobují mnoho dalších velmi nepříjemných zdravotních problémů.

Pokud chcete zjistit, zda patříte k 80% populace, která trpí přemnoženými kvasinkami a z nich plynoucích problémů, stáhněte si zdarma můj eBook „Jak si vytestovat kvasinkovou infekci“, odpovězte na otázky v něm položené, vyhodnoťte svůj aktuální zdravotní stav a rozhodněte se podle výsledků o další cestě. Já vám nabízím tu přírodní, šetrnou a trvalou, bez negativních vedlejších účinků.

Hodně zdraví!

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.