Desatero pro dlouhověkost

Elixír mládí nebyl bohužel dosud vynalezen a tak se musíme stále snažit sami. Vědci zjistili, že nejvíce ze všeho nám život zkracuje kouření – přibližně 10 let života, pak obezita -průměrně o 9 let a 3-4 roky nám ubírá stres. Z výzkumů vyplývá, že základním předpokladem pro kvalitně žitý vysoký věk je veselá mysl a vyvážená strava.

Když jsem pročítala články o dlouhověkosti, lidi, kteří se dožili nejdéle, spojovala jedna velká věc a tou je dobrosrdečnost. Každý měl jiné rituály, jedl dle své krajiny, někdo jedl čokoládu, jiný popíjel slivovici, někdo plaval v zimě v ledové vodě, jiný kouřil jako fabrika, ale všichni byli veselí a přející.

Takže základním předpokladem toho, že se dožijete dlouhá léta ve zdraví, je veselá mysl a pozitivita.

Desatero pro dlouhověkost

  • Vědci tvrdí, že méně stravy prodlužuje život.
  • Důležité je pít dostatek kvalitní vody, nejlépe pramenité.
  • Chodit bosky co nejčastěji.
  • Smát se co nejčastěji. Číst si večer anekdoty, veselé knihy a komedie. (Vyhýbat se zprávám). Záporné myšlenky ničí člověka, tudíž se koncentrovat na dobro v sobě i kolem sebe.
  • Otužovat se, koupat se venku i v chladnějších měsících.
  • Chodit do sauny a páry. Při špatné náladě do parní lázně.
  • Pravidelně cvičit, chodit ven do přírody.
  • Dávat si kontrastní sprchu (teplá, studená, teplá, studená).
  • Jíst vše, ale v malých dávkách – zlatá střední cesta, což je také Buddhovo učení.
  • Chtít žít a vést zdravý životní styl. Dvakrát denně si říkat, kolik chci žít let.

Životní styl našich předků byl plný fyzické práce, chuti pracovat, žít a rodit, být šťastný,
usměvavý, držet se tradic a po 40. roce života nastoupit na cestu duchovního sebezdokonalování. Snídali často kaši z ovsa (z celých zrn – oves bezpluchý) s ovocem nebo celožitný chléb s přepuštěným máslem a pili často obilné kávy – karo.

Něco na tom bylo. I když se nedožívali v rámci infekcí a plísní bez kvalitní medicíny vysokého věku, bezesporu byli šťastnější, vyváženější a drželi více při sobě, což je chránilo proti stresu vznikajícího ze soutěžení a chtivosti mít stále více.

Zajímavost:

Mužský klášter Nyingmapa Gangtey, vesnice Phobjika, Bhutan

I chudé, technicky jednodušší národy, vykazují vyšší míru štěstí, jako například himalájské království Bhután, kde panuje demokracie, je první zemí na světě, kde je zcela zakázán prodej tabákových výrobků a především Bhútáncům nejde o co nejvyšší hrubý domácí produkt (GDP) ale o veliké národní štěstí (GNH).

Snaha měřit úroveň pokroku holističtějšími metodami než je HDP, není vlastní pouze Bhútánu. OSN používá takzvaný Index lidského rozvoje (Human Development Index), který vychází z jasně kvantifikovatelných dat. Ačkoliv Bhútán se svým sto čtyřicátým prvním místem v tomto žebříčku příliš nechlubí, stydět se nemusí – je nejlepší ze zemí Jižní Asie. Další podobné škály jsou Indikátor skutečného rozvoje (GPI) a nebo kontroverzní Index šťastné planety (HPI),  podle jehož výsledků jsou nejšťastnější obyvatelé rozvojových zemí s autoritativními režimy. V žebříčku HPI Bhútán pravidelně exceluje.

12-ti denní meditace – poznejte své štěstí

Bod dlouhověkosti a stovek nemocí

Jak proměnit nepřízeň osudu ve svou sílu

Jak žít šťastný život?

Co nás činí nešťastnými?

Krásné a naplněné dny.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.