Nejkratší a nejjednodušší meditace, kterou můžete udělat

Nejjednodušší a často nejúčinnější techniky meditace jsou ty, které můžete praktikovat kdykoli a kdekoli a dokonce i v okamžiku, kdy zažíváte vnitřní drama.
V našich rychlých a rušných životech nemáme vždy čas či prostor k vytvoření ideálního meditačního prostředí, jako je například zapálení svíček a vonných tyčinek, zapnutí příjemné hudby, poskládání úžasných pohodlných polštářů nebo obklopení se krystaly. Mít prostor pro tento podmanivý meditační rituál je vždy příjemné a už samotnou přípravou vlastně začínáme meditovat, ovšem když se v každodenní realitě ocitneme v obtížné situaci nebo s někým v dramatické interakci, toužíme se co nejrychleji uvést zpátky do rovnováhy a k tomu nám více než „optimální“ podmínky pro meditaci, pomohou okamžitě působící techniky.

Tím, že se rozhodneme čelit výzvám a vstupovat do svého vnitřního prostoru strachu a bolesti, rozvíjíme a kultivujeme svou sílu, tzv. se nabíjíme světlem a získáváme tak extra porci energie a radosti ze života, která se přetransformuje z doposud zaseknuté negativní energie. Je to velmi osvobozující pocit, který nás ukotvuje v přítomném okamžiku, hlubokém prožívání, rozšířeném vědomí a má ve svém důsledku mnohem více přínosů. Jen pár vteřin upřímnosti k sobě samému nás přenese domů…

Nabízím vám k inspiraci jeden z mnoha nástrojů, meditační techniku mantry, která vám může velmi pomoci k rychlému nalezení svého středu v obtížných situacích. Je to technika inspirovaná duchovním učitelem Thich Nhat Hanh a můžete ji použít kdykoliv, kdekoli, za jakýchkoli podmínek, při pocitech napětí, úzkosti nebo frustrace. Nikdo není imunní vůči takovým pocitům a tak je třeba se s nimi naučit pracovat a rozpouštět je, aby nás neničili. Použití mantry přináší zaměření dovnitř, spojení se s Vyšším Já a klid v okamžiku stresu.

Tato meditační technika nevyžaduje žádnou přípravu, nemusíte ani sedět nebo zavírat oči a trvá jen pár vteřin, dokud se neuvolní smutek, strach nebo nejistota, kterou pociťujete.

 

Rychlá meditační technika s mantrou:

1. Právě teď a tady přineste všechnu svou pozornost na váš dech. Po chvíli přesuňte pozornost dolů do břicha, pomalu dech prohlubujte a nechte jím břicho zcela rozvolnit.

2. Nyní si v duchu opakujte: „Nadechuji se, uklidňuji se, vydechuji, usmívám se.“ Zopakujte to jako mantru tolikrát, kolikrát budete potřebovat pro to, abyste se zklidnili.

3. Všímejte si, jak se vaše koutky úst pomalu zvedají a trochu jim vědomě pomozte do úsměvu. Vnímejte svůj dech, jak se stává o něco klidnější, pravidelnější a hlubší. Ten jemný úsměv na vaší tváři přináší uvolnění a nese sebou poselství do vašeho těla i mysli, že všechno bude v pořádku.

4. To je vše. Jednoduché, rychlé a účinné. Vyzkoušejte to a uvolněte se.

Meditace s mantrou do těla:

Výše popsanou meditační techniku uvolnění emocí můžete rozšířit vědomě i do těla. V okamžicích mentálního napětí se nám stahuje také tělo nebo jeho jednotlivé části, které je třeba také vědomě uvolnit.

Přeneste své vědomí do míst napětí v těle. Pokud například pocítíte napětí v ramenou, v duchu si řekněte: „Uvědomuji si, že mám napětí v ramenou.“ Pak si v duchu opakujte: „Nadechuji se a uvědomuji si toto napětí ve svém fyzickém těle. Vydechuji a uvolňuji toto napětí z těla pryč.“ Je to opět jednoduché a efektivní a přinese vám to okamžitou úlevu.

Uvědomováním si slov mantry, která může mít nepočítaně variací a zvolit si můžete svou vlastní, zaměřujete svou pozornost na přítomný okamžik. Thich Nhat Hanh říká: „Propusťte budoucnost, nechte odejít minulost a pojďte domů do přítomnosti“. Přítomnost ztělesňují pocity svobody, lehkosti a radosti a dech je tím, co vás do ní dostane.

Můžete se navrátit do svého dne posíleni silou této meditace mantrou, pocítit plynutí a odhodlání jít kupředu a zažít volnost a svobodu z uvolněného strachu a to vám moc přeji.

Více krásných meditací naleznete v sekci Meditace.

Přeji vám vnitřní klid a hojnost.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
  1. Dobrý deň pani Michaela,
    Váš e-mail, kde bol odkaz aj na túto meditáciu ma zastihol práve vo veľmi zlom duševnom rozpoložení. Hneď som si klikla na odkaz na túto meditáciu a vyskúšala ju. Je úžasné, ako dobre to funguje a preto by som sa Vám veľmi pekne chcela poďakovať za vaše maily, ktoré takmer vždy prídu v tej správnej chvíli. Robíte úžasnú prácu, pomáhate ľudom, poskytujete úžasné informácie a asi nie len ja som Vám za to vďačná.
    Veľa sily a energie do ďalších dní a mesiacov želám zo srdca.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.