Udělejte si svůj lahodný čaj na vyrovnání hladiny hormonů

Jen málokdy si dám kávu, zatímco bylinky používám a doporučuji denně, na všechny možné stavy těla i psychiky a tím vylaďuji sebe i okolí, jako drahý nástroj. Tentokrát tu pro vás mám lahodný čaj na vyrovnání hladiny hormonů, který si pro jeho delikátní chuť opravdu zamilujete.

Tato léčivá čajová směs v sobě mísí heřmánek, šatavari, kořen lékořice, ibišek, měsíček, červenou řepu, pomerančovou kůru, pomerančový esenciální olej, lístky růže, brusinku a vanilku.

Směs vypadá složitě, ale když si jí připravíte do velké uzavíratelné sklenice, stačí pak nabrat lžíci této směsi, zalít horkou vodou a váš čaj je hotov. Jeden šálek tohoto čaje vám poskytne výživu pro obnovu vaší vitality a rovnováhy.

Heřmánek, dle mnoha studií, pomáhá snižovat záněty v těle, stres a vyrovnává hladinu kortizolu v krvi.

Ibišek je protizánětlivý a působí jako antidepresivum.

Růže uklidňuje.

Vanilka je často přehlíženou superpotravinou, která svou vůní krásně povzbudí všechny smysly. Stejně jako kokos a skořice, je vanilka také jednou z těch příchutí, které nám nahradí sladidla, neboť její příjemná chuť a vůně působí sladce sama o sobě a tím také léčí.

Šatavari je bylinka ponejvíce používaná v ayurvédské medicíně a seženete ji běžně na internetu. Tradičně se používá jako tonikum ženského reprodukčního systému, podporující plodnost, menstruační cyklus, pomáhá ženám v době kojení, zvyšuje tvorbu mléka, zmírňuje poporodní deprese, omlazuje a ladí hormonální změny. Je to adaptogenní elektrárna, která kromě jiného výrazně podporuje také imunitní systém. Velmi se hodí i pro ženy po přechodu, protože nahrazuje řadu ženských hormonů. U mužů zvyšuje kvalitu a množství spermatu. Kořen naložený v alkoholu má antibakteriální účinek proti Escherichia coli, salmonele a stafylokokům.

 

Bylinky smíchejte v následujícím poměru:

  • 2 díly heřmánku
  • 2 díly ibišku
  • 2 díly měsíčku
  • 2 díly růže
  • 2 díly sušeného kořene šatavari
  • 1 díl sušené červené řepy (plátky)
  • 1 díl sušené bio pomerančové kůry
  • 1 díl kořene lékořice
  • 1 díl sušených brusinek
  • 5 kapek pomerančového esenciálního oleje
  • 5 kapek vanilkového extraktu

Použití:

Směs dobře promíchejte a uložte do uzavíratelné sklenice na tmavé místo.

Na jeden šálek čaje použijte zarovnanou polévkovou lžíci této směsi, kterou nechte louhovat 3-5 minut přiklopené.

Čaj popíjejte každý den po dobu 3 týdnů a pak si udělejte aspoň 3 týdny pauzu.

Kůru můžete opakovat několikrát ročně.

 

Kromě hydratace, příjemné chuti a celé řady zdravotních přínosů, vám tato voňavá směs poskytne také ulevující aromaterapii, jak budete vdechovat čajové výpary. To vás naladí na další část dne a uklidní nálady, podrážděnosti a tlaky.

Další recepty na léčivé čaje naleznete v sekci Zdravé čaje.

23 důležitých potravin pro vaší hormonální rovnováhu

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.