Delikátní čočková pomazánka s bylinkami – skvělý dárek

Pokud přemýšlíte nad zdravými veganskými paštikami/pomazánkami, plnými skvělé chuti, mám tu pro vás delikátní recept, se kterým se můžete blýsknout také jako s dárkem!

Kvalitní jídlo je jedním z nejoblíbenějších dárků, o to víc, připravíte-li ho doma a krásně ozdobíte. Pokud vám jde jen o obsah skleničky pro vás samotné, úplně vás chápu. Čerstvá domácí pomazánka je prostě dar. Na snídani, svačinu i večeři, na plátky zeleniny, domácí chléb nebo zdravé krekry, po celý rok, pro každého.

Určitě vám doporučuji nakoupit si čerstvé bylinky, ale i se sušenými to zvládnete dobře. Sušené bylinky vám doporučuji nejdříve trochu hydratovat, aby zesílily ve vůni.

Toto veganské paté je bezlepkové a hodí se na speciální příležitosti i na všední den,

 

Recept na čočkovou pomazánku s bylinkami – 4 sklenice

Ingredience:

  • 1 šálek červené čočky, na hodinu předem namočené a propláchnuté
  • 2 šálky filtrované vody
  • 1 šálek nastrouhané mrkve
  • 1 cibule, na jemno nakrájené
  • 3 stroužky česneku, drcené
  • 1 šálek červené paprik (kapie), nakrájené na kostičky
  • 1 rajče, nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce panenského kokosového oleje
  • 2 lžíce čerstvého kopru, nakrájeného
  • 2 lžíce čerstvého rozmarýnu, na jemno nakrájeného
  • 2 lžičky čerstvého koriandru, nakrájeného
  • 6 lžic čerstvé bazalky, nakrájené
  • 1 lžička mořské soli
  • 1/2 lžičky uzené papriky (koření)
  • šťáva z 1/2 citronu


Postup:

Dejte čočku a strouhanou mrkev s 2 šálky filtrované vody do středně velkého hrne a povařte po dobu 10 minut.

Odstraňte z tepla a nechte přiklopené.

Osmahněte na pánvi cibuli, česnek a papriku na kokosovém oleji po dobu 3 minut, dokud nezměknou a pak přidejte rajče a prohřejte 2 minuty.

Pak dejte do mixéru čočku s mrkví a obsah pánve a promixujte.

Přidejte bylinky, uzenou papriku, citrónovou šťávu a opět promixujte. Bylinky by měly být stále viditelné.

Lžící naplňte 4 uzavíratelné skleničky směsí a dejte do trouby na 45 minut na 180°C nezavřené proschnout.

V průběhu pečení zkontrolujte, zda-li se směs ze skleniček nezvedá přes okraj a kdyžtak trochu lžící směs zatlačte dolů do sklenky.

Nechte vychladnout, zavřete víčkem a ozdobte del fantazie.

Nechte zhruba 3-5 dní odležet nebo pomazánky můžete zmrazit až na 3 měsíce.

Podávejte při pokojové teplotě se zeleninou, chlebem nebo krekrami.

Dobrou chuť!

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..