Delikátní čočková pomazánka s bylinkami – skvělý dárek

Pokud přemýšlíte nad zdravými veganskými paštikami/pomazánkami, plnými skvělé chuti, mám tu pro vás delikátní recept, se kterým se můžete blýsknout také jako s dárkem!

Kvalitní jídlo je jedním z nejoblíbenějších dárků, o to víc, připravíte-li ho doma a krásně ozdobíte. Pokud vám jde jen o obsah skleničky pro vás samotné, úplně vás chápu. Čerstvá domácí pomazánka je prostě dar. Na snídani, svačinu i večeři, na plátky zeleniny, domácí chléb nebo zdravé krekry, po celý rok, pro každého.

Určitě vám doporučuji nakoupit si čerstvé bylinky, ale i se sušenými to zvládnete dobře. Sušené bylinky vám doporučuji nejdříve trochu hydratovat, aby zesílily ve vůni.

Toto veganské paté je bezlepkové a hodí se na speciální příležitosti i na všední den,

 

Recept na čočkovou pomazánku s bylinkami – 4 sklenice

Ingredience:

  • 1 šálek červené čočky, na hodinu předem namočené a propláchnuté
  • 2 šálky filtrované vody
  • 1 šálek nastrouhané mrkve
  • 1 cibule, na jemno nakrájené
  • 3 stroužky česneku, drcené
  • 1 šálek červené paprik (kapie), nakrájené na kostičky
  • 1 rajče, nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce panenského kokosového oleje
  • 2 lžíce čerstvého kopru, nakrájeného
  • 2 lžíce čerstvého rozmarýnu, na jemno nakrájeného
  • 2 lžičky čerstvého koriandru, nakrájeného
  • 6 lžic čerstvé bazalky, nakrájené
  • 1 lžička mořské soli
  • 1/2 lžičky uzené papriky (koření)
  • šťáva z 1/2 citronu


Postup:

Dejte čočku a strouhanou mrkev s 2 šálky filtrované vody do středně velkého hrne a povařte po dobu 10 minut.

Odstraňte z tepla a nechte přiklopené.

Osmahněte na pánvi cibuli, česnek a papriku na kokosovém oleji po dobu 3 minut, dokud nezměknou a pak přidejte rajče a prohřejte 2 minuty.

Pak dejte do mixéru čočku s mrkví a obsah pánve a promixujte.

Přidejte bylinky, uzenou papriku, citrónovou šťávu a opět promixujte. Bylinky by měly být stále viditelné.

Lžící naplňte 4 uzavíratelné skleničky směsí a dejte do trouby na 45 minut na 180°C nezavřené proschnout.

V průběhu pečení zkontrolujte, zda-li se směs ze skleniček nezvedá přes okraj a kdyžtak trochu lžící směs zatlačte dolů do sklenky.

Nechte vychladnout, zavřete víčkem a ozdobte del fantazie.

Nechte zhruba 3-5 dní odležet nebo pomazánky můžete zmrazit až na 3 měsíce.

Podávejte při pokojové teplotě se zeleninou, chlebem nebo krekrami.

Dobrou chuť!

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.