Kokosovo-mandlový nápoj a nepečené sušenky + o důležitosti příjmu zdravých tuků

Máte chuť vlézt si do postele s fajn knížkou nebo filmem a nějakou zahřívající dobrotou? Mám pro vás skvělou zimní kombinaci kokosovo-mandlového nápoje; s kokosovo-mandlovými sušenkami! Tato kombinace je senzací vyvážené chuti a zároveň zdravým mlsáním, které vás krásně zahřeje.

Důležité je si udělat domácí mandlové mléko v mixéru, na jehož přípravu naleznete recept v článku Recept na chia-konopné tyčinky a domácí mandlové mléko. To bude však chtít nejprve si v dostatečném předstihu namočit mandle a to nejlépe přes noc.

Pokud nechcete dělat mléko a sušenky z mandlí, můžete použít jiné ořechy, třeba kešu, lískové, vlašské, makadamové nebo para.

V receptu používám populární Lucumu, která je mnohými upřednostňována v dezertech před čokoládovou nebo vanilkovou chutí, takže vám jí určitě doporučuji aspoň vyzkoušet. Seženete ji běžně na internetu je velmi zdravá (sladký prášek ze subtropického ovoce, který má nízký glykemický index, nezvyšuje hladinu cukru v krvi, obsahuje beta-karoten, niacin, vápník a fosfor). Pokud ji nechcete vyzkoušet, můžete ji nahradit jiným sladidlem.

Tato dnešní lahodná sladká kombinace má velkou přidanou hodnotu hlavně v doplnění zdravé prospěšných tuků z kokosového oleje, kokosového mléka a omega mastné kyseliny z mandlí. Je důležité, abyste každý den přijímali ve své stravě zdravé tuky pro usnadnění nesčetného množství buněčných funkcí, podporujících imunitní systém a mozek, posílení funkce štítné žlázy, zvýšení metabolismu, energie, vytrvalosti a zlepšení trávení.

Klíčovým důvodem toho, proč jsou dobré tuky nezbytné hojně přijímat, je zejména to, že při detoxikaci organizmu pomáhají na sebe navazovat kyseliny, které jsou „zastrčeny“ v tukových tkáních. Zdravé tuky se váží na tyto kyseliny a umožňují jejich rozptýlení,  poskytují také průchod pro odstranění přemnožených kvasinek, kandidy a dalších hub  plísní.

Doporučuji během provádění očist každý den konzumovat 6-8 polévkových lžic kvalitních, za studena lisovaných olejů.

 

Vaše předběžná příprava pro oba následující recepty bude zahrnovat namočení vašich ořechů přes noc a poté výrobu domácího ořechového mléka. Všechny recepty na jednotlivá rostlinná mléka naleznete přehledně seřazené v sekci Rostlinná mléka.

Pokud budete používat Lucumu, tak zjistíte, že její prášek vám v „mléce“ udělá příjemně krémovou konzistenci.

 

Recept na kokosovo-mandlový nápoj – 1 šálek

Ingredience:

  • 2/3 šálku kokosového mléka (můžete si vyrobit domácí kokosové mléko)
  • 2/3 šálku domácího ořechového mléka (mandlové, …)
  • 1/4 lžičky Lucumy
  • 1/4 lžičky vanilky
  • 1/16 lžičky čistého extraktu z mandlí (volitelné, ale doporučuji)
  • 1-3 kapky stévie

Postup:

Dejte všechny ingredience do malého kastrůlku, promíchejte a zahřejte. Ne zbytečně moc, ať se zachovají živiny a enzymy.

 

 

Recept na kokosovo-mandlové sušenky – 12-14 kusů

Ingredience:

  • 2 šálky vlhké mandlové drti, která vám zbude z výroby ořechového mléka
  • 2 lžíce syrového mandlového másla (recept zde)
  • 1/3 šálku extra panenského kokosového oleje
  • 1 a 1/2 lžičky lucumy
  • 8-10 kapek stévie
  • větší špetka skořice
  • 1/2 lžičky vanilky
  • špetka himalájské nebo mořské soli
  • 1 lžíce raw drcených kakaových bobů
  • 1/3 šálku drcených pekanových ořechů (nebo ořechů dle vaší volby, ale pekany doporučuji)

 

Postup:

Umístěte všechny ingredience do mixéru a rozmixujte dohladka a neutvoří kouli.

Pak vezměte lžičku a tvarujte malé hrudky nebo tvarujte kuličky, které klaďte na talíř nebo tác.

Kuličky pak dejte do lednice, aby ztuhly. Můžete je necht i při pokojové teplotě.

 

Tip: Možná budete chtít tento recept zdvojnásobit, neboť za to určitě stojí, v tom případě si udělejte více mandlového mléka.

To, co se mi na tomto receptu líbí nejvíce je, že nemusíte čekat na to, až se sušenky upečou a že využijete mandlovou drť, kterou mnozí k jejich škodě vyhazují.

Dobrou chuť a nezapomeňte si každý den dát za studen lisované oleje!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.