Lahodná naklíčená čočka se zeleninou a vše o klíčení plodin

Máte chuť na novou chuť? Potřebujete se prohřát? Chcete si pochutnat na zdravém jídle? Tak tu pro vás mám lahodný recept s naklíčenou čočkou, rajčaty a zelenými listy a pár informací o důležitosti namáčení a klíčení.

Namáčení a klíčení luštěnin a zrn, je velmi prospěšný zvyk, který zvyšuje hodnotu živin až trojnásobně. Vyplavuje inhibitory klíčení a probouzí živé enzymy, které umožňují maximální asimilaci živin, které se pak podstatně lépe vstřebávají do organizmu a usnadňují trávení, neboť jsou tzv. odemčeny.

Naklíčené plodiny poskytují více antioxidantů, které chrání naše buňky před volnými radikály, zpomalují proces stárnutí a posilují imunitu.

 

 

Namáčení a klíčení je velmi jednoduchý proces. Plodiny vložte do misky, zalijte ji zcela čistou vodou a nechte namočené několik hodin, nejlépe přes noc. Pak pře síto propláchněte čistou vodou. Pokud chcete kromě namáčení nechat vyklíčit, postup zopakujte a třetí den už jen dvakrát denně proplachujte a nechte plodiny na vzduchu, trochu vlhké klíčit.

Naklíčené plodiny potom vaříte podstatně kratší dobu a vstřebají méně vody. Pokud je nebudete vařit, můžete je přidat do salátů nebo jimi posypat přílohu. Nesnězené naklíčené plodiny každý den ráno a večer proplachujte čistou vodou. Vydrží vám tak tři dny.

Jak jednoduše klíčit ve sklenicích

Jak jednoduše naklíčit luštěniny a které jsou k tomu vhodné

 

Recept na naklíčenou čočku se zeleninou – 2 porce

Ingredience:

  • 1 šálek naklíčené čočky
  • 2 šálky zeleninového vývaru (recept zde)
  • 1/2 šálku na jemno nakrájené ​​šalotky nebo bílé cibule
  • 3 česnekové stroužky, prolisované
  • 1 lžíce extra panenského kokosového oleje (můžete použít i olivový)
  • 1 šálek nakrájených rajčat
  • 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
  • 4 sušené rajčata v olivovém oleji, jemně nakrájená na kostičky
  • 4 lžíce filtrované vody
  • 2 šálky čerstvého špenátu, nakrájeného
  • 2 šálky nakrájené kapusty (můžete použít růžičkovou kapustu)
  • pár kapek extra panenského olivového oleje
  • himalájská nebo mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

Začněte vařením naklíčené čočky v zeleninovém vývaru.

Přiveďte k varu, pak zakryjte a snižte na nízkou teplotu a vařte do změknutí, do absorpce vývaru.

Na pánvi orestujte cibuli a česnek dozlatova.

Přidejte rajčata, čerstvá a sušená a 2 lžíce vody a pak snižte teplotu a rajčata trochu rozmačkejte.

Nyní přidejte strouhaný zázvor a dobře promíchejte.

Přidejte čerstvé listy, další 2 lžíce vody a promíchejte. Vařte po dobu asi 1-2 minut.

Přidejte čočku a promíchejte.

Osolte a opepřete.

Naservírujte na talíře, pokapte olivovým olejem a ozdobte čerstvými listy.

Tip: Místo špenátu můžete použít polníček nebo rukolu.

Ať vám chutná a prospívá!

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.