Lahodná naklíčená čočka se zeleninou a vše o klíčení plodin

Máte chuť na novou chuť? Potřebujete se prohřát? Chcete si pochutnat na zdravém jídle? Tak tu pro vás mám lahodný recept s naklíčenou čočkou, rajčaty a zelenými listy a pár informací o důležitosti namáčení a klíčení.

Namáčení a klíčení luštěnin a zrn, je velmi prospěšný zvyk, který zvyšuje hodnotu živin až trojnásobně. Vyplavuje inhibitory klíčení a probouzí živé enzymy, které umožňují maximální asimilaci živin, které se pak podstatně lépe vstřebávají do organizmu a usnadňují trávení, neboť jsou tzv. odemčeny.

Naklíčené plodiny poskytují více antioxidantů, které chrání naše buňky před volnými radikály, zpomalují proces stárnutí a posilují imunitu.

 

 

Namáčení a klíčení je velmi jednoduchý proces. Plodiny vložte do misky, zalijte ji zcela čistou vodou a nechte namočené několik hodin, nejlépe přes noc. Pak pře síto propláchněte čistou vodou. Pokud chcete kromě namáčení nechat vyklíčit, postup zopakujte a třetí den už jen dvakrát denně proplachujte a nechte plodiny na vzduchu, trochu vlhké klíčit.

Naklíčené plodiny potom vaříte podstatně kratší dobu a vstřebají méně vody. Pokud je nebudete vařit, můžete je přidat do salátů nebo jimi posypat přílohu. Nesnězené naklíčené plodiny každý den ráno a večer proplachujte čistou vodou. Vydrží vám tak tři dny.

Jak jednoduše klíčit ve sklenicích

Jak jednoduše naklíčit luštěniny a které jsou k tomu vhodné

 

Recept na naklíčenou čočku se zeleninou – 2 porce

Ingredience:

  • 1 šálek naklíčené čočky
  • 2 šálky zeleninového vývaru (recept zde)
  • 1/2 šálku na jemno nakrájené ​​šalotky nebo bílé cibule
  • 3 česnekové stroužky, prolisované
  • 1 lžíce extra panenského kokosového oleje (můžete použít i olivový)
  • 1 šálek nakrájených rajčat
  • 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
  • 4 sušené rajčata v olivovém oleji, jemně nakrájená na kostičky
  • 4 lžíce filtrované vody
  • 2 šálky čerstvého špenátu, nakrájeného
  • 2 šálky nakrájené kapusty (můžete použít růžičkovou kapustu)
  • pár kapek extra panenského olivového oleje
  • himalájská nebo mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

Začněte vařením naklíčené čočky v zeleninovém vývaru.

Přiveďte k varu, pak zakryjte a snižte na nízkou teplotu a vařte do změknutí, do absorpce vývaru.

Na pánvi orestujte cibuli a česnek dozlatova.

Přidejte rajčata, čerstvá a sušená a 2 lžíce vody a pak snižte teplotu a rajčata trochu rozmačkejte.

Nyní přidejte strouhaný zázvor a dobře promíchejte.

Přidejte čerstvé listy, další 2 lžíce vody a promíchejte. Vařte po dobu asi 1-2 minut.

Přidejte čočku a promíchejte.

Osolte a opepřete.

Naservírujte na talíře, pokapte olivovým olejem a ozdobte čerstvými listy.

Tip: Místo špenátu můžete použít polníček nebo rukolu.

Ať vám chutná a prospívá!

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.