Zdravé veganské špaldovo-vanilkové lívanečky

Za svou praxi jsem vyzkoušela desítky receptů na zdravé lívance a palačinky a upřímně musím říci, že tento recept na lívance jsem si oblíbila zatím nejvíce. Je jednoduchý, chutný a zdravý, co víc si přát?

Místo klasických ingrediencí používám mandlové „mléko“, čerstvé ovoce, trošku sirupu z kokosových květů (můžete použít pár kapek javorového sirupu), za studena lisovaný olej a radost z toho, jak nám budou lívance chutnat, hlavně dětem. Věřte mi, že až je ochutnáte, nebude vám vadit že tam není vejce, mléko, máslo, cukr, ani bílá mouka.

Ačkoli špalda není bezlepková, je velmi bohatým zdrojem sacharidů a vlákniny, obsahuje mangan, fosfor, vitamín B3, hořčík, zinek, železo a také malé množství vápníku, selenu a vitamínů B1, B6 a E.

Mangan je klíčový minerál, který se nachází v našem těle jen v minimálním množství. Zajišťuje zdravé kosti, dobrou absorpci vápníku, správnou funkci štítné žlázy, reguluje krevní cukr a má mnoho dalších složitých funkcí, které vedou ke zdravému tělu.

194 g tepelně zpracované špaldy poskytne tělu 106% doporučené denní dávky manganu.

Pokud nesnášíte lepek, použijte bezlepkovou mouku.

Použití mandlového mléka poskytne tělu rostlinný protein, hořčík, selen a vitamín E.

Za studena lisovaný slunečnicový olej je vynikajícím zdrojem vitaminu E a omega 6 mastných kyselin, které vám dodají vytrvalost do vašeho dne.

S vanilkou nemusíte šetřit, doplní vám sladkost chuti i bez přidání cukru. Můžete ji střídt se skořicí, pokud ji máte rádi.

 

Recept na veganské vanilkové lívance 6-8 ks

Ingredience:

  • 1 šálek špaldové nebo bezlepkové mouky
  • 2 lžíce prášku na pečení
  • 1/8 lžičky jemné himalájské nebo mořské soli
  • 1 šálek mandlového mléka
  • 1 lžíce javorového neb o kokosového sirupu (nebo 3-4 kapky stevie)
  • 2 lžíce za studena lisovaného slunečnicového oleje
  • 1 1/2 lžičky vanilkového extraktu nebo vanilky z 1/2 – 1 lusku
  • 1/4 lžíce kokosového oleje

Postup:

Smíchejte všechny suché ingredience ve velké míse a všechny mokré přísady v další menší misce.

Obě směsi zvlášť dobře promíchejte a potom mokrou směs přimíchejte do suché.

Nechte odstát zhruba 5 minut, aby se těsto propojilo.

Nechte rozehřát pánev a rozpusťte na ní 1/4 lžíce kokosového oleje při nízké teplotě.

Pak naběračkou udělejte na pánev z těsta 2 – 3 lívance.

Smažte 2-3 minuty nebo až se na povrchu objeví bublinky a na spodní straně jsou zlaté, pak je otočte a dokončete.

Odstraňte je z pánve a dejte na talíř s ubrouskem, aby se odsál přebytečný tuk.

Lívance můžete potřít mandlovým máslem, ozdobit kousíčky čerstvého ovoce, nebo potřít domácí marmeládou a navrch ozdobit kokosovou smetanou.

 

Tip 1: Pokud nechcete použít prášek do pečiva, přidejte mandlovou drť z výroby mandlového mléka, která těsto také krásně spojí a navíc budou lívanečky křupavé.

Tip 2: Jestli máte hodně zralý banán, do kterého už se nikomu nechce, rozmačkejte ho vidličkou a přidejte do těsta. Budete mít skvělé banánové lívance!

Tip 3: Pokud si chcete předpřipravit lívance na snídani, můžete si je udělat večer, dát na noc do lednice a ráno je prohřát v toasteru a máte skvělou, rychlou, teplou snídaní, kterou vaše útroby po ránu, hlavně v chladném počasí, jistě ocení.

Dobrou zdravou chuť!

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.