Jak na léčbu přemnožené kandidy, oslabené imunity a trávení, pomocí medicinálních hub

Představte si nechtěnou návštěvu ve svém obývacím pokoji, která požadujte neustálý přísun sladkostí, mouky, škrobnatých potravin, až po alkohol. To je kandida – v přemnožené fázi nejhorší host, kterého si můžeme představit. Tento článek je sbírka několika konceptů a strategií, jak se tohoto návštěvníka přírodně zbavit.

 

Příznaky kandidózy

Kandida (Candida albicans) je typ houbových kvasinek, který vylučuje toxický odpad do krevního řečiště a lymfatického systému. Je přirozenou součástí naší mikrobiologické flóry, ale pokud se v důsledku nezdravého stravování a stresu přemnoží, vzniká tzv. kandidóza, která poškozuje celý systém, má různé projevy a vede až k rakovině. Špatné trávení (obzvláště po sladkém nebo stravě obsahující škroby), deprese, vyčerpanost, průjem, halitóza (špatný dech), menstruační bolesti, plísně na nehtech a mnoho dalšího. Jestliže u vás tyto příznaky přetrvávají, může být na vině právě kandida.

 

Příčina vzniku kandidózy

Kandidózu v těle podporuje výživa s vysokým obsahem vařených škrobů (chléb, pečené/smažené brambory, koláče, sušenky, těstoviny), ale také třeba diety plné rafinovaných sacharidů (kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, cukrem z cukrové třtiny, alkoholem) a strava bohatá na ovocné cukry (hlavně ovocné šťávy). To všechno představuje stravu pro kandidu.

Konzumace množství cukru a škrobů, když není vysoká hladina dobrých střevních bakterií (probiotik), rozhodně přispívá k rozvoji kandidózy. Nízká hladina probiotik může být způsobena nevhodnou stravou, životním stylem, ale také léky.

Příčinou vzniku kandidózy je také nedostatečná výživa a vývoj imunitního systému. Kvůli nedostatku alkalických minerálních solí (které procházejí potravou ze zdravé půdy nebo oceánu) jsou tkáně kyselé a kandida se pak přemnožuje.

Pacienti s přemnoženou kandidou obvykle prošli antibiotickou léčbou, užívají antikoncepci a další léky. Antibiotika zabíjejí většinu dobrých střevních bakterií a umožňují šíření kandidy. Antikoncepce v tabletách narušuje hormonální hladinu a škodí imunitnímu systému.

 

Obrana proti přemnožené kandidě

Kandidě prospívají tmavé, plesnivé oblasti bez kyslíku. Řešením je proto především dostatečné množství přímého slunečního záření na kůži, v co největší míře, přičemž je důležité respektovat pravidla zdravého opalování nebo zvýšit příjem vitamínu D3.

Dále aktivní pohyb na čerstvém vzduchu, užívání koloidního stříbra a dechová cvičení. Přímé sluneční světlo ničí většinu kvasinek a hub. Vysoce kvalitní koloidní stříbro s vysokým podílem na milión (ppm) se také doporučuje, neboť stříbrné ionty usmrcují přemnoženou kandidu a příbuzné infekční organismy.

Koloidní stříbro by mělo být alespoň 90 dílů na milión nebo více (existuje jeden typ experimentálního koloidního stříbra, který byl účinný při 10-20 ppm, ale nebyl komerčně dostupný). Chcete-li získat kvalitní a konzistentní koloidní stříbro, zakupte si jednoduchý výrobek s koloidním stříbrem.

Více o koloidním stříbře naleznete v článku Často diskutované koloidní stříbro.

Kyslík a ozón jsou dalšími klíčovými faktory, protože oxidují kandidu, která následně umírá.

Zvyšování okysličování pomocí jógy a speciálně hlubokého dýchání, stejně jako kyslíkové a ozonové terapie, jsou cennými pomůckami. Pro více informací o oxygenoterapii doporučuji studovat jógu pranayamu a přečíst knihu: Ed McCabe – Flood Your Body With Oxygen.

Další dýchací techniky naleznete v sekci Dýchání.

Tipy na ozdravná jógová cvičení najdete v sekci Jóga.

 

Anti-kandidová dieta

Anti-kandidová (protikvasinková) strava je originální dietou, podobně jako modifikovaná syrová strava, středomořská nebo paleo dieta. Tato strava by neměla obsahovat žádné rafinované sacharidy, mléčné výrobky kromě ghee a další velký seznam potravin, který naleznete zde. Tato strava by měla být nejlépe v bio kvalitě, neboť je detoxikační.

Vhodné potraviny

  • Zelená zelenina (kapusta, brokolice, květák, chřest nebo artyčok)
  • nesladká zelenina (opuncie nebo jika – ne brambory nebo šťávy z cukrové řepy / mrkvové šťávy)
  • namočená semena (chia, konopí, slunečnice)
  • mořské řasy
  • super rostliny (včetně léčivých hub, jako je reishi a chaga)
  • čínské byliny: například gynostemma, astragalus, ho shou wu, Rehmannia, perla
  • ayurvédské byliny: například tulsi, ashwagandha, shilajit
  • ze superpotravin hlavně zelené práškové trávy, mořský fytoplankton, chlorella
  • mladé divoké kokosové ořechy (ne sladké thajské kokosové ořechy)
  • surový kokosový olej, olivový olej

Vhodné jsou také plody s nízkým obsahem cukru – nejlepší jsou bobule.

Mezi živočišné potraviny proti přemnožené kandidě patří bio kostní vývary, ghí (přepuštěné máslo – recept) a vejce.

Když se chcete zbavit přemnožené kandidy, nedoporučuji sladké ovoce jakéhokoliv druhu.

 

Vynikající výhody proti přemnožené kandidě nabízí houba Reishi. Výtažky hub Reishi (prášek a tekutina) jsou široce dostupné. Divoký houbový čaj Reishi je velmi vyhledávaný a doporučovaný. Pokud zjistíte, že vám extrakt z Reishi vyhovuje, neváhejte, a vyzkoušejte další mimořádné léčivé houby jako je například Chaga, Coriolus, Cordyceps, Maitake, Shiitake, Agaricus blazei.

Existuje teorie, že je potřeba se houbám vyhýbat, když se chcete zbavit přemnožené kandidy, jak o tom mluví třeba Robert Young. Skutečností ale je, že Reishi a ostatní ušlechtilé medicinální houby obsahují terpeny a polysacharidy, které zabíjejí kandidu. Zkušenosti vám to prokáží.

K překonání přemnožené kandidy a reverzní dysbiózy (tj. kvasinky v systému a nedostatečné množství dobrých bakterií), jsou vysoké dávky zdravých probiotik (acidophilus, Bifidus infantis, L. salivarius, L. plantarum, L. bulgaricus atd.). Tato probiotika pomáhají trávicímu traktu a je nutné je brát na lačný žaludek.

Cenná jsou také prebiotika. Jedná se o potraviny, které vyživují probiotika (zdravá bakteriální flóra). Prebiotika je možno najít v potravinách jako je kořen čekanky, kořen pampelišky, jeruzalémský artyčok a další zdravé kořeny s nízkým obsahem cukru.

Je důležité po několik týdnů nejíst žádné sladké potraviny jakéhokoli druhu a současně brát na probiotika.

 

 

Malé množství cukru je možno získat z naklíčených potravin jako je nakrájená černá rýže, proso, teff nebo kamut. Toto množství organismu neškodí a kandidu nepodporuje. Klíčky přitom musejí být propláchnuty a znovu namočeny alespoň jednou za 24 hodin po dobu 1-3 dnů v závislosti na zrnu. Quinoa (Chenopodium quinoa) se doporučuje těm, kteří nejsou citliví na kyselinu šťavelovou.

Pokud se po delší době projeví touha po cukru, je třeba ji řešit ovocem, kde je fruktóza v kombinaci s vlákninou a téměř žádným tukem (nehybridizované plody) a vysoce kvalitními sladkými bramborami.

Je velmi důležité zabránit fermentaci ovoce nebo škrobových potravin ve střevě, protože vedou k tvorbě plynů a k zažívacím potížím (v důsledku přejídání se nebo kombinace příliš mnoho různých potravin). Z dlouhodobého hlediska, jakmile je tělo očištěno a příznaky přemnožené kandidy zmizí, je třeba se opatrně vrátit ke konzumaci některých sacharidů.

Velmi doporučuji výběr pouze celistvých potravin (žádné balené prefabrikáty, ale pouze přírodní stravu jak byla stvořena) a kombinaci stravy syrová/vařená v poměru 70/30, která udrží vaše tělo očištěné a vitální, bez infekcí.

Doplňky, které mohou být užitečné v boji proti přemnožené kandidě zahrnují extrakt z olivového listí, extrakt z grapefruitových semen, doplňkové enzymy, prášek MSM (methylsulfonylmethan), malé množství plně mineralizované mořské soli nebo horninové soli a práškový nebo lypozférický vitamín C.

Bylinky, které jsou skvělými spojenci proti přemnkožené kandidě, zahrnují oregano, česnek, Pau d’Arco čaj a čaj Kočičí dráp.

S přemnoženou kandidou se vyplatí pořádně bojovat, neboť napadá celý organismus včetně mozku a doslova ho ničí a vede až k rakovině! Stačí se podívat na fotografie nemocných lidí na internetu, když zadáte klíčové slovo candida.

 

Toto je jen kousíček celé skládačky léčby přemnožené kandidy. Ucelený krok za krokem systém, vedoucí k jejímu totálnímu vyléčení a znovunadechnutí se do zdraví a spousty energie, naleznete v mé knize „Jak vyléčit kvasinkoviu infekci přírodně a navždy – holistický systém pozitivní proměny života.“, kterou najdete zde. Podívejte se, nemáte co ztratit, jen získat a hodně!

Pokud chcete vyzkoušet opravdu kvalitní medicinální houby a podpořit tak svou imunitu a celou léčbu přemnožené kandidy, navštivte tyto stránky Superionherbs, se kterými mám nejlepší dlouhodobé zkušenosti!

Další tipy na léčbu přemnožené kandidy mimo mou knihu, naleznete v článku Protikvasinková dieta – podrobný přehled potravin a přírodní léčby.

Mnoho zdraví a lásky!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
  1. Dobrý den,
    ráda bych se zeptala, jak je to s (ne)konzumací mléčných výrobků. Jiný zdroj zabývající se candidou naopak uvádí, že mléčné výrobky jako živý jogurt, sýry, tvaroh, podmáslí jsou naopak žádoucí, viz http://www.candida.cz/protikvasinkova-dieta/. Ráda bych tedy měla jasno :). Předem děkuji za odpověď.

    1. Milá Hanko,

      záleží na rozsáhlosti problému a fázi diety. Na začátku nedoporučuji, ke konci občas kvalitní bílý jogurt s živými kulturami a sýry tvarohového typu nevadí. Záleží na kvalitě a množství a záleží na konstituci daného člověka. Nedá se říci, že něco je jen tak nebo onak, je to komplexnější a individuální problematika.

      Michaela

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.