Jednoduchá výroba zmrzliny bez tvarovátek + lahodný vegan recept

Už několikrát mě odradilo od výroby lahodných nanuků podle mého gusta to, že jsem neměla ta správná udělátka nebo se mi mrazem rozbila a já ztratila chuť kupovat nová plastová, která zase nevydrží, a zbytečný odpad a nervy a tak, znáte to. Tak jsem se rozhodla vymyslet výrobu nanuků bez jejich speciálních formiček a povedlo se. Radost byla veliká a tak vám to sem hned hodím, ať to můžete zkusit taky.

Volbu ovoce a finální složení zmrzliny nechám na vás a vašich možnostech a podělím se o svůj recept. Dělala jsem jahodovo-melounové nanuky ve formě na chléb/paštiku, ale použít asi můžete i cokoliv jiného, co uznáte podle inspirace za vhodné.

Dřívka na nanuky jsem koupila, světe div se, v papírnictví, ale k dostání jsou na mnoha místech přes internet.

 

Recept na domácí johodovo-melounové nanuky 

Ingredience:

  • 2 šálky vanilkového jogurtu (já použila kokosovo-sojový Alpro/Provamel, ale můžete použít jakýkoli máte rádi)
  • 2 šálky jahod, nakrájené na plátky (čerstvé nebo zmrazené)
  • Šťáva a kůra z 1 bio limetky
  • Kostky melounů (asi 20 kostek, každá asi 1,5 cm velká)
  • 8 až 10 dřevěných dřívek

 

 

Postup:

Připravte si nádobu na chléb a vyložte ji potravinovou fólií i přes okraje – viz obrázek.

V mixéru rozmixujte jogurt, jahody, limetovou šťávu a kůru.

Nalijte směs do nádoby a vhoďte do ní celé kostky melounu a promíchejte tak, aby v každé části byly nějaké.

Zakryjte nádobu 2 nebo 3 vrstvami potravinové fólie a ujistěte se, že se folie dotýká vrcholu směsi.

Špičkou ostrého nože udělejte drobné řezy tam, kde chcete umístit dřívka.

Umístěte dřívka do otvorů a postavte je rovně.

Zamrazte na cca 6 hodin.

Až budete chtít podávat nanuky, vezměte hrnec nebo pánev, nalijte do něj horkou vodu po pár centimetrů a nádobu se zmrzlinou do ní ponořte, aby se uvolnily okraje a nanuky šly dobře vyndat.

Vezměte za potravinovou fólii a nadzvedněte zmrazený „bochník“ z nádoby.

Použijte ostrý nůž na řezání nanuků mezi dřívky.

 

 

A je to! Nemusíte nic zbytečného kupovat, další krámy – odpad a máte nanuky pro všechny děti i dospěláky.

Poznámka: Používáte-li jogurt s nízkým obsahem tuku, nanuky budou trochu ledové a mají tendenci se snadno rozbít, ale chutnat budou famózně.

Tip: Pokud  máte radši sladší zmrzliny, určitě si směs před zamrazením dochuťte dle libosti.

Další lahodné tipy na domácí vegan zmrzliny najdete v sekci Zdravé zmrzliny.

Dobrou osvěžující chuť!

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.