Jednoduché zeleninové špízy s tempehem

Máte chuť si pochutnat? A na něčem svěžím a přitom teplém, výživném, zdravém a navíc veganském? Ok, tak tu pro vás mám tenhle super duper jednoduchý a lahodný recept na špízy, na které si můžete napíchat co dům dá nebo se můžete nechat inspirovat receptem, který si zamilujete.

Tempeh považuji za zdravou veganskou alternativu k masu (rostlinnou bílkovinu) a upřednostňuji ho před tofu, které se vyrábí srážením sojového extraktu s koaguláty (látkami způsobující srážení) nebo sojovými boby, protože je fermentovaný, tudíž pro naše trávení prospěšný, stejně jako miso pasta, natto nebo sojová omáčka.

Tyto špízy jsem pojala zeleninově a pro jejich extra porci chuti vám na ně nabízím ještě marinádu, kterou finální špízy ještě potřeme a tím dostanou vůni, chuť a glazuru.

Tak jdeme na to!

 

Recept na zeleninové špízy s tempehem

Ingredience na 6-7 kousků

  • 1 balíček marinovaného/uzeného/smaženého tempehu (vyberte podle možnosti/dostupnosti/chuti)
  • 1 malý kukuřičný klas, nakrájený na kolečka
  • 1 malá cuketa, nakrájená na kolečka
  • 1 malá červená paprika, nakrájená na střední kousky
  • 1/4 červené cibule, nakrájené na malé kousky
  • 4 houby (žampióny nebo sezónní z lesa), nakrájené na kousky
  • 1 malá dýně, nakrájená na kostky
  • čerstvé bylinky podle chuti

Ingredience na marinádu:

  • 8 polévkových lžic olivového oleje
  • 4 polévkové lžíce tamari (sojová omáčka)
  • 2 stroužky česneku drcené
  • 2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • špetka chili vloček (volitelné)
  • 1 lžička kokosového cukru

 

Postup:

Tempeh nakrájejte na kostky, zeleninu očistěte a také jí nakrájejte.

Na špejle napichujte postupně zeleninu a tempeh, doporučuji začínat a končit tvrdší zeleninou jako je kukuřice nebo cuketa, aby špízy dobře držely. Osvědčilo se mi dávat tempeh vedle cibule, zvýrazní to chuť.

Předehřejte gril (troubu) na střední teplotu.

Pro výrobu marinády dejte všechny ingredience do malé misky a dobře promíchejte lžící.

Použijte husí brk k potření špízů marinádou.

Nyní je dejte na gril, pánev nebo do trouby. V případě grilu nezapomeňte otáčet špízy ze všech 4 stran (2-3 minuty na každé straně v závislosti na výkonnosti vašeho přístroje) a můžete každou stranu po každém otočení znovu potřít marinádou.

V průběhu pečení kontrolujte špízy vidličkou, pokud si nejste jistí, kdy budou hotové.

Doporučuji podávat je s čerstvými bylinkami nebo vege majonézou. Recept na veganskou lahodnou majonézu.

 

 

Tip: Pokud vám tempeh nevyhovuje, určitě ho můžete nahradit tofu, masem, další zeleninou nebo čímkoli, co máte rádi.

Tyto špízy rozhodně slaví úspěch u mých klientů, kteří se léčí z přemnožených kvasinek v těle, slabým trávením a celkově rozhozeným mikrobiomem. V případě léčby kvasinek jen vymění kukuřici třeba za lilek, rajčata nebo batát.

Určitě špízy vyzkoušejte a dejte vědět, jak jste uspěli. Pokud máte chuť se podívat a třeba vyzkoušet i některé další zdravé recepty, mrkněte do sekce Zdravé jídlo, kde je jídlo vařené a do sekce Raw jídla a saláty, kde najdete jídla syrová.

Dobrou chuť a hodně zdraví!

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.