Jak vyladit přírodně reflux a pálení žáhy

Pálení žáhy a reflux jsou velmi častým problémem mnoha lidí na celém světě. Berou na něj pastilky a léky (antacida), které blokují tvorbu žaludeční kyseliny, ale bohužel neřeší příčinu, pouze potlačí příznaky a začarovaný kruh se točí dál. Dnes se s vámi podělím o pár svých tipů, které doporučuji také svým klientům, kteří s tímto problémem přijdou a chtějí ho řešit šetrně, přírodně a hlavně trvale. Tyto tipy vás udrží v bezpečné vzdálenosti od klasických umělých léků a pomohou vám uzdravit se zcela sami a bez zbytečných výdajů.

 

Farmaceutické léky jistě na čas pomohou, ovšem jejich velkou nevýhodou z dlouhodobého hlediska je nejen nevyléčení problému, ale vytváření nedostatku žaludeční kyseliny, který pak způsobuje zažívací potíže a různé metabolické poruchy, včetně rizika ohrožení přidaným hliníkem, který je pro tělo toxický.

Nabízím vám tipy ke změně životního stylu, které jako jediné přijdou s opravdu pozitivním výsledkem pro vaše zdraví a hlavně jsou bez vedlejších negativních účinků.

 

1. Nepřejídejte se

Na vrcholu žaludku se nachází sval ve tvaru kroužku, který se pravidelně otevírá při přechodu potravy z jícnu do žaludku a následně se uzavírá.

U lidí se žaludečním refluxem je tento sval často oslabený anebo dokonce zcela nefunkční.

K jeho nedostatečnému uzavření může dojít i tehdy, když je na něj vyvíjen velký tlak. K tomu obvykle dochází při přejídání nebo když je žaludek plný.

Přestaňte se proto přejídat nebo jíst příliš velké porce.

Uzdravující banány

 

2. Správně kombinujte své jídlo

Důležitým krokem k obnovení správné úrovně kyseliny chlorovodíkové v žaludku je nastolení správného stravovacího režimu včetně správné kombinace jídel.

Také pokud se stravujete výhradně masem, sýry, těstovinami, chlebem, cukrovinkami a mléčnými výrobky bez zeleniny, ovoce, zdravých tuků a kvalitních příloh a své jídlo navíc překombinováváte, můžete se potýkat s problémy s trávením, které vedou k refluxu a pálení žáhy.

Jak správně kombinovat potraviny

 

3. Zhubněte

Pokud máte vyšší poměr tuku v oblasti břicha, je možné, že právě to způsobuje vaše problémy, neboť se zvyšuje tlak na sval uzavírající žaludek. Jde o onemocnění známé pod názvem Hiátová hernie.

Postihnout může nejen lidí s nadváhou, ale například i těhotné ženy.

Pokud vás trápí žaludeční reflux, pokuste se shodit alespoň pár kil. Výsledek v podobě zmírnění potíží by se měl dostavit téměř okamžitě.

Všechny užitečné články o hubnutí

 

4. Přejděte na nízkosacharidovou dietu

Stále více výzkumů dokládá fakt, že strava s nízkým obsahem cukrů a sacharidů, účinně zmírňuje míru žaludečního refluxu.

Příčinou je zřejmě to, že nestrávené cukry podporují množení bakterií a zvyšování tlaku v břišní dutině. Někteří vědci dokonce tvrdí, že jde o hlavní příčinu tohoto onemocnění.

Problémem mohou být dokonce i doplňky stravy obsahující probiotickou vlákninu. Ta totiž podporuje rozmnožování bakterií produkujících plyny.

Seznam léčivých účinků ovoce a zeleniny

 

5. Zajistěte si vitamíny a minerály ze stravy

Další příčinou refluxu je nedostatek některé ze 46 esenciálních živin, které buňky potřebují pro svou činnost a neumí si je vyrobit. Může se jednat o jednu esenciální živinu, ale většinou chybí i několik živin.

Při refluxu jícnu je v žaludku často narušen např. příjem vitaminu B12, kyseliny listové a další vitamínů a minerálů, což vyvolává celou řadu následných problémů. Při refluxu jícnu je obvykle dále narušeno i trávení ve střevech, které vyvolává deficit dalších živin.

Nedostatek živin narušuje činnost buněk organismu a mimo jiné způsobuje poruchy činnosti buněk dolního svěrače jícnu.

Přírodní zdroje minerálních látek

Sestavte si svůj zdravý jídelníček – přírodní zdroje vitamínů

 

6. Zjistěte si nesnášenlivost na určité potraviny

Reflux jícnu může také způsobovat konzumace potravin, které u vás vyvolávají nesnášenlivosti. Vzhledem k tomu, že se nesnášenlivost potravin u mnoha lidí projevuje celkem běžně, doporučuji vám ze stravy vyloučit dráždivé potraviny a pozorovat, jak se bude váš problém měnit.

Vylučte na čas potraviny, o kterých si myslíte, že vám nedělají dobře a přesto je stále jíte.

A nebojte se ztráty živin z daných potravin, dají se krásně doplnit alternativami.

13 příznaků alergie na lepek

 

7. Omezte příjem alkoholu

Konzumace alkoholu prokazatelně zhoršuje příznaky onemocnění. Vede ke zvyšování koncentrace kyseliny v žaludku a uvolňování svalu, který svírá přívod do žaludku.

Studie ukázaly, že už i mírné popíjení alkoholu může vyvolat pálení žáhy. Platí to rovněž o tvrdém alkoholu, o pivu či víně.

 

8. Nepijte příliš mnoho kávy

Studie ukázaly, že i káva má vliv na sval uzavírající žaludek, který dočasně oslabuje. Předpokládá se, že příčinou je kofein.

Naopak, pití kávy bez kofeinu projevy pálení žáhy začne snižovat.

Také velmi doporučuji nepřidávat mléko do kávy, ale naučit se pít kávu černou.

V jedné studii byl účastníkům podán kofein ve vodě a tehdy u nich ke zhoršení příznaků refluxu nedošlo. Zdá se tedy, že kofein působí spolu s ostatními látkami v kávě.

Výsledky proto nejsou definitivní a do jisté míry to zřejmě závisí i na konkrétním člověku, jak reaguje na kávu.

Zkuste dočasně snížit pití kávy a uvidíte, jak to na vás bude působit.

Jak si osladit kávu bez cukru

 

9. Vyhýbejte se syrové cibuli

Výzkum potvrdil, že konzumace jídel obsahujících syrovou cibuli zvyšuje pálení žáhy ve srovnání se stejnými jídly, která ji neobsahovala.

Příčinou je zřejmě tvorba plynů a obsah vlákniny v cibuli, která podléhá procesu fermentace.

Navíc i samotná cibulová šťáva má potenciál dráždit výstelku jícnu a zhoršovat příznaky žaludečního refluxu.

 

10. Omezte pití sycených nápojů

Jedna pozorovací studie ukázala, že lidé, kteří často pijí bublinkové nápoje vykazovali zhoršení příznaků pálení žáhy.

Kromě toho několik studií došlo k závěru, že tento druh nápojů oslabuje sval svírající žaludek.

 

11. Nepijte džusy z citrusů

Studie provedená na 400 pacientech s pálením žáhy zjistila, že pití pomerančového a grapefruitového džusu zhoršovalo příznaky tohoto onemocnění.

Problémem není ani tak samotná kyselost uvedených džusů, neboť i pomerančový džus s neutrálním pH zhoršoval symptomy.

Problémem je spíše to, že některé látky v těchto šťávách dráždí výstelku jícnu.

 

12. Vyhýbejte se čokoládě a sladkostem

Pacientům se žaludečním refluxem se obecně doporučuje ze stravy vyřadit čokoládu pro její schopnost zvyšovat kyselost v žaludku. To samé platí o cukru obecně, neboť ten také zvyšuje kyselost, podporuje záněty a kvašení v trávicím ústrojí.

Recepty na zdravé dezerty

Recepty na zdravé zmrzliny

 

13. Vyhýbejte se mátě

Máta je bylinkou, která se často používá k dochucování jídel, bonbonů, žvýkaček, zubních past či ústních vod.

Studie zpracovaná na toto téma však došla k závěru, že vysoké dávky máty oslabují žaludeční svěrač a také mohou dráždit sliznice jícnu.

Zázračná máta – recepty
 

14. Omezte stres

Významnou příčinou narušeného trávení je i stres. Při stresu se organismus připravuje k boji a za této situace se omezuje tvorba žaludečních šťáv. Dlouhodobý stres je často tím, co snižuje produkci kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Zvládání stresu je tedy nedílnou součástí regenerační metody.

Jak zvládat, optimalizovat a kompenzovat stres, který stojí za většinou všech civilizačních onemocnění, najdete v mé knize „Jak vyléčit kvasinkovou infekci přírodně a navždy„.

 

15. Vyvyšte hlavu během spánku

Někteří lidé trpí žaludečním refluxem hlavně v noci, což pak může narušit jejich spánek nebo dělá usnutí těžkým.

Pokud si pod hlavu dáte větší polštář, případně pokud máte polohovatelnou postel, můžete tím výrazně omezit problémy s unikající kyselinou a pálením žáhy.

Jde o jednoduchý efekt, kdy gravitace drží kyselinu v žaludku.

12 domácích tipů na spánek bez chrápání

 

16. Nejezte 3 hodiny před spaním

Plný žaludek vytváří větší tlak na stěny, což spolu s oslabeným žaludečním svěračem bývá recept na vznik problémů s unikající kyselinou a pálením žáhy.

Doporučuji proto, abyste v takovém případě už nic nekonzumovali po 19 hodině večer nebo 3 hodiny před usnutím.

13 potravin, které byste neměli jíst před spaním

 

17. Nespěte na pravé straně

Jícen vchází do žaludku z pravé strany. Jestliže pak i vy spíte na pravé straně, kyselinám se snadněji uniká ze žaludku zpět do jícnu.

Tímto způsobem spaní na pravé straně může zhoršovat symptomy onemocnění.

Toto doporučení praktikovali i staří jogíni, kteří si bezprostředně po jídel lehli na pár minut na levý bok, aby tak ulehčili trávení. Následovala krátká procházka na čerstvém vzduchu.

 

18. Užívejte jablečný ocet

Každý den ráno na lačno do vlažné vody dejte lžíci bio jablečného octa a vypijte. Tento recept významně pomáhá na překyselený žaludek a pálení žáhy a na celou dlouhou řadu dalších nemocí. Pokud bude potřeba, zopakujte dávku i během dne. Každý den, neomezeně dlouho, do vymizení obtíží.

Recept na výrobu jablečného octa

 

Léčba refluxu a pálení žáhy je komplexní, neboť nikdy není zcela jasné, která konkrétní věc problém způsobuje. Jasné ovšem je, že nevhodná strava a celkový nevhodný životní styl přispívají nejen refluxu a pálení žáhy, ale také ke všem dalším onemocněním, proto je dobré nastolit ve svém životě rovnováhu a to ve všech jeho oblastech.

Hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.