Recept na protichřipkovou polévku

Tento recept je silně léčivý a využívá síly přírodních antibiotik, jako je zázvor a česnek a bojuje hlavně s chřipkovými stavy, s nachlazením, prochladnutím, infekcí horních cest dýchacích, bolestmi krku i z kouření, posiluje imunitu a odstraňuje také nadbytečný hlen v organismu. Říkám „nadbytečný“, tedy zahlenění, nikoliv hlen jako takový, který je pro organismus velmi důležitý, neboť má ochranné účinky. Nadbytečný hlen je domovem virů, přemnožených bakterií a kvasinek, plísní, hub a parazitů, takže pryč s ním! 

 

Zdravé přínosy česneku

Česnek obsahuje allicin, který je známý pro své antimikrobiální, antivirové, antifungální a antioxidační vlastnosti. Také ovlivňuje tělo tím, že snižuje krevní tlak, podporuje trávicí systém, oběhový systém a imunitní systém, bojuje s alergiemi, reguluje hladinu cukru v krvi, zbavuje tělo parazitů, snižuje zánět, předchází obezitě, bojuje s infekcemi horních cest dýchacích a další.

Zdravé přínosy zázvoru

Zázvor byl používán po celá staletí k léčbě nachlazení, horeček, trávení, zánětů, nevolnosti, zvracení, artritidy a mnoho dalšího. Již několik studií dokázalo, že zázvor má protizánětlivé, antioxidační, antimikrobiální a antifungální vlastnosti, které jsou užitečné mimo jiné také při léčbě příznaků nachlazení a chřipky.

 

Recept na protichřipkovou polévku

Ingredience

  • 2 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 4 stonky jarní cibulky, jemně nakrájené (nebo cibuli/pórek)
  • 4 střední mrkve, nakrájené na kostičky
  • 1 pol. lžíce na jemno nastrouhaného zázvoru nebo podle chuti
  • 4 stroužky česneku, loupané a pokrájené
  • 1 chilli paprička nakrájená na plátky
  • 2 stonky řapíkatého celeru (volitelné)
  • 1 středně velká hlavička brokolice rozdělená na menší růžičky (volitelné)
  • 1/4 šálku (50 g) quinoi (volitelné)
  • Sůl a pepř podle chuti

 

Na ozdobu

  • Čerstvá jarní cibulka nakrájená na kousky
  • Čerstvý koriandr nebo petržel nebo jiná čerstvá bylinka

Postup

Cibuli, 2 stroužky česneku a zázvor dejte do velkého hrnce a zahřejte při nízké teplotě po dobu 2 minut.

Přidejte vývar a zeleninu a přiveďte polévku k varu.

Jemně vařte dokud není zelenina měkká.

Před koncem přidejte nakrájenou chilli papričku a povařte 5 minut. (volitelné, ale doporučuji!)

Na závěr přidejte zbylé 2 stroužky drceného česneku a zamíchejte.

Polévku podávejte takto nebo jí můžete rozmixovat v mixéru na krém.

Podávejte ji vždy horkou.

Tip: Pokud máte rádi kokosové mléko, doporučuji ho do polévky při vaření přidat (800 ml). Celou polévku zjemní, dodá živiny a asijský šmrnc.

Poznámky: Volitelné ingredience můžete použít nebo nemusíte, záleží na vás. Já je do polévky dávám nebo obměňuji třeba quinou za pohanku, amarant, rýži a podobně, aby polévka více zasytila.

Někdy dělám polévku z kuřecího vývaru, neboť ten je při nemoci velmi léčivý a někdy do ní přidávám kousky masa a někdy ne. Opět nechám na vás. Pokud jste vegany/vegetariány, pochopitelně dělejte vývar zeleninový, i s ním je polévka skvělá!

Základ je vývar, cibulka, zázvor a česnek, ostatní zeleninu volte podle sezóny a dostupnosti, na nich léčivá schopnost polévky nestojí.

Pokud nemáte v nemoci hlad, můžete si udělat také pouze vývar s česnekem , zázvorem a chilli bez zeleniny a quinoi.

Pokud nemáte rádi pálivé, můžete vyměnit chilli papričku za špetku skořice, která se také skvěle léčivá.

Další recepty na skvělé polévky naleznete v sekci Zdravé polévky.

Hodně zdraví a dobrou chuť!

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.