Jak zjistíte, že je vaše únava způsobená stresem a co s tím?

Stres (fyzický, psychický, emocionální) je zabiják a stojí za většinou civilizačních nemocí, v kombinaci s dalšími faktory špatného životního stylu, jakými jsou nevhodná strava, žádný pohyb, nedostatečný relax a odpočinek, nedostatek slunečního svitu a čerstvého vzduchu, hluk, negativní přístup k životu i k sobě nebo podléhání strachům.

Dnes mám pro vás test, ve kterém jednoduše zjistíte, zdali trpíte tzv. adrenální únavou, tedy únavou vyvolanou stresem, která postihuje endokrinní systém, který vytváří a reguluje hormony včetně těch stresových.

 

Zaškrtněte políčka u všech tvrzení, která pro vás platí:

– Jsem často unavený/á

– Cítím se unavený/á i po osmi až deseti hodinách spánku.

– Jsem v chronickém stresu.

– Zvládat stres je pro mě obtížné.

– Pracuji na noční směny.

– Pracuji přesčas.

– Mám přes den málo času na relaxaci.

– Často mě bolí hlava.

– Necvičím pravidelně.

– Věnuji se nebo jsem se věnoval/a vytrvalostnímu sportu (případně vytrvalostnímu posilování)

– Spím nepravidelně.

– Budím se uprostřed noci.

– Mívám chutě na slané.

– Mívám chutě na sladké.

– Mám vysoký příjem cukru.

– Mám obtíže se soustředěním.

– Přibývám na váze kolem pasu (tělo tvaru jablka).

– Mám problémy s nízkou hladinou krevního cukru (hypoglykemie).

– Mám nepravidelnou menstruaci.

– Mám nízké libido.

– Mám premenstruační syndrom (PMS) nebo perimenopauzální či menopauzální příznaky.

– Často mi bývá špatně.

– Mám nízký krevní tlak.

– Mívám svalovou únavu nebo slabost.

– Potřebuji jako zdroj energie kofein (kávu, energetické nápoje).

 

Výsledky:

Zaškrtnuto méně než 2 políčka:

Skvělé! Pokračujte dál ve zvládání stresu, tak podpoříte své nadledviny a minimalizujete zatížení svého imunitního systému.

Zaškrtnuto 2 až 5 políček:

Na současnou dobu dobrý výsledek. Své nadledviny z času na čas podporujte zvýšenou relaxací, meditacemi, pohybem nebo některými z níže popsaných bylinek. Pokud máte chuť se dozvědět více o mém Programu pro kontrolu a snížení stresu, podívejte se na mou knihu „Jak vyléčit kvasinkovou infekci přírodně a navždy“.

Zaškrtnuto 6 až 10 políček:

To už je zdvižený prst. Své nadledviny podporujte bylinkami popsanými níže a také Programem pro kontrolu a snížení stresu z knihy „Jak vyléčit kvasinkovou infekci přírodně a navždy“. Snažte se minimalizovat míru svého stresu a kompenzujte ho cvičením, relaxací, příjemnými zážitky a velmi kvalitní stravou.

Zaškrtnuto více než 10 políček:

Svítí červená! Své nadledviny podporujte přípravky s obsahem těchto bylin:

  • Schisandra chinensis
  • Bacopa monnieri
  • Rhodiola rosea
  • Eleutherococcus senticosus
  • Magnolia officinalis
  • Rehmannia glutinosa
  • Panax ginseng
  • Coleus forskohlii

Plus dodržujte zdravou životosprávu, držte se Programu pro kontrolu a snížení stresu z knihy „Jak vyléčit kvasinkovou infekci přírodně a navždy“.

Snažte se po dobu 2-3 měsíců vyhnout stresu, pravidelně cvičte, relaxujte, dopřejte si masáže, wellness, příjemné zážitky, kvalitní rostlinnou stravu, divoké byliny…

Test si zopakujte za 3 měsíce. Pokud se nedostaví zlepšení, navštivte lékaře funkční medicíny a proberte s ním svůj stav.

Adrenální únava může být problém, který je složité a náročné léčit, proto si zajistěte veškerou potřebnou podporu. Snažte se co nejvíce zlepšit vztahy ve vaší rodině a okolí.

 

Léčivé bylinky

Bylinné čaje na nemoci nadledvinek

Lékořice lysá má příznivý vliv nejen na funkci nadledvin a slinivky, ale i na další žlázy.

Postup přípravy čaje z kořene lékořice:

1 čajovou lžičku nasekaných kořenů lékořice přelijte 150 ml vroucí vody. Přiklopte a nechte louhovat do vychladnutí. Sceďte a pijte 2x denně. Můžete si také na internetu čaj z kořene lékořice objednat v sáčcích.

Postup přípravy čaje z anděliky a přesličky:

Smíchejte stejné díly kořene anděliky lékařské a natě přesličky rolní a nasypte do uzavíratelné nádobky. 1 čajovou lžičku směsi povařte 10 minut ve 200 ml vody, 10 minut louhujte a pak sceďte.

Pijte po doušcích 3x denně asi hodinu před jídlem.

Také pomáhá čaj nebo šťáva z popence obecného.

 

Tinktury na nadledviny

Mezi léčebné tinktury patří vlaštovičník větší, který zklidňuje žlučník, slinivku, slezinu, ledviny i nadledviny. Tinkturu z vlaštovičníku koupíte v obchodech s bylinami.

V nadledvinách se tvoří v menší míře také mužské a ženské hormony. Pro mužské hormony jsou vhodné byliny jírovec maďal (kaštan koňský). Ten doporučuji v tinktuře, která oproti bylinným čajům lépe účinkuje.

Pro ženské hormony je posilující bylinou jeřáb ptačí (obecný), květy a plody. Ty rovněž doporučuji užívat v tinktuře a také se dostane běžně koupit v obchodech s bylinkami.

 

Koupele

Při problémech s nadledvinami se doporučuje sedací koupel z celé rostliny hluchavky bílé.

Postup: 3 hrsti hluchavky povařte 10 minut v 0,5 l vody, 15 minut vyluhujte a sceďte do koupele.

Týdně si dejte 2 teplé koupele ze svařené ovesné slámy s trojím vystřídáním 10 minut v teplé koupeli a minutu ve studené.

Postup koupele z ovesné slámy ke zlepšení činnosti nadledvin: 200 g slámy přelijte 2 l vody, vařte 30 minut a sceďte do koupele. Koupejte se při teplotě vody 38 °C nejméně 15 minut.

2x týdně si na jednu a půl hodiny udělejte zábal v oblasti ledvin, namáčejte ho ve vodě z ovesné slámy.

 

Každá léčba je mozaikovou několika do sebe zapadajících kroků, které je třeba provádět společně a zároveň přestat dělat to, co stres způsobuje nebo to alespoň minimalizovat, či k tomu změnit přístup. Stres je hodně o hlavě.

Hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.