Recepty na domácí šípkový sirup s mixérem i bez

sipkyMáte-li k dispozici šípky, určitě si je nasbírejte. Jsou to velmi cenné plody, plné vitamínu C a lykopenu (druh karotenu, předstupeň vitamínu A). Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitamínu C, jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti paradontóze a onemocnění dásní, působí preventivně proti infekcím a nachlazení, zpevňují cévy, pomáhají při bolestech žil a křečových žilách, zlepšují zásobování tělesných buněk kyslíkem, pečují o dobré nervy a schopnost soustředění a v neposlední řadě stimulují libido a potenci.

Sbírejte vyzrálé, tvrdé a dobře vybarvené šípky bez stopek, které pak můžete ušit v sušičce nebo na plechu při nízké teplotě v troubě. Skladujte je pak v uzavřené sklenici v temnu a suchu.

Nenasbírejte však všechny šípky v okolí, neboť ty poskytují potravu pro ptáky v chladných měsících.

Kromě zdravého šípkové čaje si můžeme udělat také lahodný šípkový sirup.

I když vařením šípků přijdeme o velkou část cenného vitamínu C, stále nám v něm ještě hodně zbude a navíc nám sirup poskytne ještě spoustu dalších cenných látek, které nám pomohou se rychleji uzdravit, takže se toho nebojte.

Šípkový sirup užíváme při nachlazení a při onemocnění močových cest.

 

Šípkový sirup s mixérem

sipkovy-sirupIngredience:

  • 1 kilo očištěných čerstvých šípků
  • 750 g cukru
  • voda

Postup:

Očištěné a stopek zbavené šípky nasypte do mixéru a zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené, ne však více. Rozmixujte dohladka.

Konzistence by měla být polévková, kde je více šípků než vody.

Pak přelijte směs do pánve a přiveďte k varu.

Jakmile se začne vařit, ihned odstavte a nechte ještě macerovat po dobu 15 minut.

sipky1Poté přes plátýnko nebo bavlněnou plenu přeceďte sirup do sklenice.

Obsah plátýnka vraťte opět na pánev, přidejte trochu vody a proces opakujte.

Opakovat takto můžete celkem třikrát a stále budete mít plnohodnotný sirup.

Vzniklý sirup je velmi podobný rajčatové polévce.

Nyní přidejte cukr a opět vzniklý sirup zahřejte, aby se cukr dobře rozpustil. Není potřeba již vařit a přicházet tak dále o cenné složky sirupu.

Pak nalijte sirup na menších uzavíratelných lahví, neboť po otevření se musí skladovat v lednici a rychle spotřebovat.

Neotevřené lahve uchovávejte na chladném a tmavém místě.

Tip: Tento sirup je skvělý jako teplý, ale i jako studený nápoj/šťáva. Hodí se také jako zdravější sladidlo na palačinky, do kaší a jogurtů, na zmrzlinu a podobně.

 

Šípkový sirup se skořicí a hřebíčkem bez mixéru

sirupPro ty, kdo nemají výkonný mixér nebo si chtějí med ještě ochutit, nabízím ještě další variantu výroby.


Ingredience:

  • 1 šálek čerstvých šípků
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1 celou skořici
  • 5 hřebíčků
  • 2 šálky vody

Přidání skořice a hřebíčku dodává šípkovému sirupu ještě více hojivých a antibakteriálních účinků.

 

Postup: 

sipky-v-hnciŠípky je lepší nejdříve rozdrtit a nasypat do hrnce. Já je vařím i celé.

Zalijte je vodou, přidejte hřebíček a skořici a společně povařte na mírném ohni 10 minut.

Šťávu dobře přeceďtě přes sítko a pak přes plátýnko a ještě rukou dobře promačkejte.

Ještě do teplé šťávy přidejte cukr a dobře promíchejte, aby se cukr dobře rozpustil.

Vzniklý sirup nalijte do uzavíratelné skleněné lahve a uchovávejte v lednici.

 

Máte-li chuť vyzkoušet i další domácí zdravé sirupy, mrkněte do sekci Zdravé sirupy, kde jich najdete spoustu.

Recept na domácí šípkový med naleznete v článku Recepty na šípkový vařený a nevařený léčivý med.

 

Hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.