10 tipů, jak se stát více vědomým

vědomíCo to vlastně znamená být více vědomý? A proč bychom o to měli stát? Jedná se o postupnou realizaci vědomé vlády nad naší myslí, která nám vrátí do rukou opratě našeho života, neboť si budeme vědomi našich myšlenek a tudíž budeme svobodně rozhodovat o tom jak a na co chceme myslet, jak se chceme cítit, jak konat a žít. Je to klíč k našemu spokojenému životu.

Velkou výzvou v celé věci je fakt, že k růstu vědomí potřebujeme vědomí. Není však potřeba se toho obávat, neboť všichni v sobě již nosíme to vědomé semínko – tzv. Boží jiskru, ze které, budeme-li přítomní, čestní a rozhodnutí, můžeme vyrůst.

 

Zde nabízím 10 způsobů, jak můžete vědomě zvyšovat své vědomí:

 

1. Pravda

Pravda zvyšuje naše vědomí. Lež ho snižuje.

Nejdůležitější věcí je přijmout pravdu. Cokoli se bojíme poznat, snižuje naše vědomí, proto se říká, že strach nás nechrání, ale naopak.  Podívejte se pravdě do očí a pohovořte si například se svým partnerem o tom, co vám nevyhovuje, z čeho máte strach a mluvte jen za sebe. Pak se opravdu z hloubky podívejte na další vztahy, na vaši práci, kariéru, na sebe a pokuste se vše, co vidíte přijmout takové, jaké to momentálně je a zamyslet se nad tím, co to vlastně znamená, být upřímný – pravdivý. Při tomto hlubokém poznávání skutečného stavu věcí také pozorujte své pocity, emoce a přijímejte je tak jak přicházejí, ať se vám líbí nebo ne. Po jejich přijetí opět odejdou a vy budete mít možnost učinit změny.

Mluvte pravdu. Je-li pro vás upřímnost velkou výzvou, tak jen proto, že jste k sobě nebyli dostatečně upřímní v minulosti. Lži, které říkáte ostatním, zastiňují lži, které říkáte sobě. Uvědomujte si ty oblasti, kde nejste schopni být skutečně upřímní a prozkoumejte je zhluboka, abyste zjistili proč. Jedině tam můžete najít žábu sedící na prameni vaší svobody. Vodítkem vám může být fakt, že Nelžeme o věcech, které jsme 100% přijali.

Čím více budete schopni přijímat pravdu o svém životě, tím více se stanete vědomými. Čím více bude vaše vědomí sílit, tím jednodušší pro vás bude přijímání veškerého.

Ano, může to mít následky přepnutí z lží a polopravd na plnou pravdu, ale velmi uvědomělí lidé vědí, že překročení tohoto mostu za to opravdu stojí. Je o tolik jednodušší, méně stresující a plné radosti být opravdu sám sebou, nepředstírat a dovolit ostatním to samé. Ne každý ocení vaše skutečné já a to zejména v případě, že je zvyklí na falešnou verzi o vás, ale to vám nebude vadit v případě, když vy sami se přijmete takoví, jací jste a oceníte se.

 

2. Odvaha

odvahaOdvaha zvyšuje vaše vědomí. Zbabělost ho snižuje.

Odvaha je vrátný mezi růstem nevědomí a růstem vědomí. Jak dlouho budete zůstávat v nevědomí, tak dlouho vám život bude házet problémy, až do chvíle, dokud nezesílíte a nepřevezmete nad sebou – svým životem vědomý dohled. Když budete čelit svým obavám, váš strach zmizí a problémy se přemění na příležitosti. Když od svých problémů utečete, váš strach jen naroste.

Jeden z nejsilnějších principů života, který byste si na své cestě za vědomím měli osvojit je: „Čehokoli se bojím, tomu budu čelit.“ Čím více budete čelit svým strachům, tím vědomější se stanete. Jak si budete osvojovat tuto zásadu, tak se odvaha stane méně potřebnou, neboť vám v důsledku vaší proměny život bude přinášet méně situací, které budete vnímat jako obávané. Je to skvělá technika na důvěru ve vyšší princip obecně. Mistrovství odvahy vám dává možnost rozhodnout se, jak budete užívat života namísto toho, abyste byli obětí rozmarů osudu.

 

3. Soucit

Soucit zvyšuje vaše vědomí. Krutost ho snižuje.

Skvělý způsob, jak se stát více vědomý, je pátrat po známkách nevědomé krutosti a odpojení se od života. To se může zdát obtížné, neboť to také vyžaduje odvahu. My všichni přirozeně čelíme krutosti páchané na nás samých, ale často odmítáme čelit naší vlastní krutosti, která ať se nám to líbí či nikoliv, je uvnitř nás a čeká jen na své odkrytí.

Soucit je kořen bezpodmínečné lásky a pocitu sounáležitosti se vším, co existuje. Cítíte se propojeni sami se sebou? S ostatními? Se zvířaty? Se vším živým i „neživým“ co existuje? Čím více rozvíjíte toto propojení, tím více celistvými, spokojenějšími a tedy vědomějšími se stáváte.

 

4. Touha

pesTouha zvyšuje vaše vědomí. Apatie ho snižuje.

Když máte jasno v tom, co chcete, například stanovením si určitého cíle, zvyšujete své vědomí. Jasnost zaměřuje vaši mysl a dává vám moc myslet a jednat inteligentně. Tento efekt můžete pociťovat vždy, když přemýšlíte nad něčím, co chcete.

Na druhou stranu, když je vaše touha nejasná nebo nevíte, co chcete, vaše vědomí je zmatené. Vaše myšlenky postrádají soustředění a směr a vy se jen točíte dokola.

Snažte se mít proto stále jasno v tom, co si opravdu přejete nejvíce a vaše vědomí se rozšíří.

 

5. Pozornost

Pozornost zvyšuje vaše vědomí. Rozptýlení ho snižuje.

Zlepšení vaší schopnosti soustředit se, vás učiní více vědomými. Seberte ze země kamínek a dejte mu svou plnou pozornost a všímejte si, co se stane…

Dovolíte-li vaší mysli, aby byla prošpikovaná rozptýlením, vaše vědomí bude klesat. Rozptýlená mysl je bezmocná mysl. Meditace je skvělý způsob, jak cvičit pozornost a soustředění. Tiše sedět, zhluboka dýchat a soustředit svou mysl na pozorování myšlenek nebo dechu, je nejlepším nástrojem k odhalení rušivých myšlenek, o které nestojíme. Je jednoduché se to naučit, ale může trvat celý život, než tuto jemnou práci opravdu stoprocentně zvládneme.

 

6. Znalosti

znalostiZnalosti zvyšují vaše vědomí. Neznalost ho snižuje.

Za prvé a především, poznejte sami sebe. Zamyslete se hluboce nad svým životem a veďte si třeba deník k zachycení vašich myšlenek. Pokládejte otázky, na které neznáte odpovědi a pak ty odpovědi hledejte.

Rozhlédněte se kolem sebe a nasávejte veškeré poznání jako houba. Komunikujte se svým okolím se zvědavostí a údivem a nechte se inspirovat a obohacovat všemožnými oblastmi. Studujte ho. Učte se od něj. Experimentujte s ním.

Snažte se pochopit realitu, včetně vaší role v ní tak přesně, jak je to jen možné. Čím přesnější vaše přesvědčení o realitě bude, tím více vědomými se stanete.

 

7. Důvod

Důvod zvyšuje vaše vědomí. Iracionalita ho snižuje.

Logika je mocný nástroj vědomí, když je správně používána. Velkou výzvou logiky je zamezení falešného předpokládání. Jediný falešný předpoklad může shodit celý život jinak logickému závěru. Takže zpochybňujte všechna svá přesvědčení a nikdy si nebuďte o ničem příliš mnoho jisti.

 

8. Vědomí lidé

Vědomí lidé zvyšují vaše vědomí. Lidé nevědomí ho snižují.

Vyhledávejte společnost vědomých lidí a těch, kteří jsou na vyšší úrovni vědomí než vy. Promluvte si s nimi, pokládejte jim otázky a vychutnávejte si jejich přítomnost. Nechte jejich myšlenky, nápady  a vědomí, aby vás přímo nakazily a zjistíte, jak se začínáte rozpínat do všech směrů a pociťovat energii. Stanete se upřímnějšími, odvážnějšími, soucitnějšími a ještě mnohem více.

Budete-li však trávit svůj čas s lidmi na nižší úrovni vědomí, budete i vy postupně klesat na jejich úroveň. Jejich myšlenky vás nevědomě nakazí a z vás se s největší pravděpodobností bude postupně stávat člověk nepoctivý, apatický, budete se více bát a podobně.

Snažte se najít rovnováhu mezi trávením času s lidmi pro vás prospěšnými  co do růstu vědomí versus s lidmi, kterým zase můžete pomoci vy. Učte se od těch, kteří jsou na cestě růstu vědomí dále než vy a pomáhejte svou inspirací a myšlenkami těm o něco méně vědomím. Tímto způsobem posloužíte nejvyššímu dobru všech a rozšíříte vědomí všude.

 

9. Energie

energieEnergie zvyšuje vaše vědomí.  Onemocnění ho snižuje.

Pečujte o své fyzické tělo, protože je vaším primárním nástrojem pro interakci se světem. Prostřednictvím energie k vám proudí důležité životní zkušenosti. Bez energie vaše vědomí tzv. hladoví.

Jezte s vědomím toho, co jíte. Cvičte s vědomím toho, jak pohyb ovlivňuje vaše tělo i mysl. Před každou konzumací čehokoli si uvědomujte, zdali vám to přinese energii a nejen tu krátkodobou, ale také dlouhodobou. Vždy se ptejte sami sebe: „Bude to, co nyní konzumuji vyrábět energii nebo nemoc?“ Týká se to samozřejmě kromě jídla a pití i kouření, léků a drog.

 

10. Záměr

Záměr zvýšit své vědomí zvyšuje vaše vědomí. Záměr snížit své vědomí ho snižuje.

Vědomí má schopnost vlastní expanze stejně tak jako my máme schopnost se vyvíjet nebo spáchat sebevraždu. V každém okamžiku máte svobodu volby.

Používáním například jednoduché afirmace typu: „ Hodlám se stát více vědomým a vnímavým.“, můžete také své vědomí vědomě zvyšovat, pakliže tuto větu skutečně procítíte a ne ji jen tak tzv. z hlavy řeknete.

Vaše rozhodnutí zlepšovat se ve všech devíti výše popsaných bodech vám také přinese růst vědomí. Vše vychází z vás!

 

Všichni máme skvělé možnosti k tomu kdykoli své vědomí zvyšovat, ale také snižovat. Je jen na nás, zdali si vybereme, že budeme lhát, podvádět, propadat strachu, dopouštět se týrání na sobě i druhých, byť „jen“ v myšlenkách a zůstávat v nevědomosti pohodlností a podporovat tmu svého života dalšími negativitami a stíny nebo se rozhoupeme, rozhodneme, narovnáme a vykročíme k pravdivějšímu životu, ve kterém se ukrývá silná energie a magie, která z nás naší opravdovostí sejme okovy, jež se nám již nechce táhnout.

Jsme jen tím, co jíme a na co myslíme a každá myšlenka má buď pozitivní, nebo negativní náboj, neutralita neexistuje, tak vybírejte moudře.

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář
  1. Tak to jste totálně vedle. Vědomí nikoho nehodnotí, nerozlišuje mluvení pravdy od lži, to jsou jen blaboly ega. Vedomym se lidé stávají jen tím, že si existenci vědomí uvědomují a že samotným vědomím už jsou. Není jiná cesta.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.