Jsou všechny průmyslově zpracované potraviny pro nás špatné?

I toto jsou průmyslově ultra-zpracované potraviny.

Drtivá většina potravin, které nabízí konvenční supermarkety jsou průmyslově zpracované. Co to vlastně znamená průmyslově zpracovaná potravina? Co dělá s naším tělem? A jsou všechny průmyslově zpracované potraviny špatné?

Průmyslově zpracovaná potravina (ultrazpracovaná nebo terciárně zpracovaná) je potravina, která byla komerčně vyrobena průmyslovým zpracováním za účelem jejího zlevnění (tudíž většího zisku pro firmu), zjednodušení skladování, prodloužení doby trvanlivosti, zrychlení její přípravy a konzumace a k upravení její chuti umělými přísadami (aditivy). Zpravidla se do ní takto přidává velké množství soli nebo jednoduchého cukru, umělá barviva, stabilizátory a konzervanty. Čím lepší chuť, tím větší zisk.

Veškerá takto zprocesovaná strava z většiny přichází o své vitamíny, minerály, enzymy a vlákninu, tedy o život. Navíc je silně návyková, tělo nám na ní nedokáže říci, kdy už má dost, protože je umělá, a tudíž špatně rozpoznatelná, dělá nás tlustými, a přitom podvyživenými a rozkmitává naší náladu buď hodně do plusu nebo hodně do mínusu.

Průmyslově zpracované potraviny přinesly do našich lednic a špajzů jednoduchost umělého, která však se sebou nese i svou daň. Svou velkou daň. Jejich konzumace je totiž spojena se zvýšeným rizikem rakoviny a dalších civilizačních chorob (nemocí z blahobytu, anglicky diseases of affluence).

 

Typy civilizačních chorob:

  • Cukrovka
  • Obezita
  • Rakovina
  • Deprese
  • Zácpa
  • Kardiovaskulární onemocnění
  • Zánětlivá revmatická onemocnění
  • Chronický únavový syndrom
  • Infarkt myokardu
  • Syndrom vyhoření
  • Zvýšený krevní tlak
  • Alzheimerova choroba
  • Parkinsonova choroba
  • Předčasné porody potraty
  • Ateroskleróza (chronické progresivní onemocnění cév)
  • Některé vrozené vývojové vady nervového systému novorozenců

 

Tudíž, ano.

Všechny průmyslově zpracované potraviny nejsou pro naše zdraví vhodné.

 

Jaké existují ovlivnitelné příčiny civilizačních chorob: 

  • nezdravý způsob stravování = konzumace průmyslově zpracovaných potravin, nadměrná konzumace slaných, tučných, umělých (polotovary), přeslazených jídel
  • přejídání
  • nadměrná konzumace alkoholu a cigaret
  • trvalý nadměrný neřešený stres
  • nedostatek fyzického pohybu
  • nedostatek odpočinku (aktivního sportu i pasivní relaxace)

 

Co s tím a jak na to?

Jedinou udržitelnou cestou ke zdraví a každodenní energii až do vysokého věku, je cesta výběru celistvých potravin, tedy potravin, které pocházejí