Jednoduchý cvik na rovná záda a štíhlejší pas

zádaMnoho lidí má dnes problémy s páteří v důsledku sedavého způsobu života, méně aktivního pohybu a špatných pohybových návyků. Cvičení je jediný způsob, jak bolavá záda opět napravit, protáhnout, posílit, vytvarovat svaly a zeštíhlit horní polovinu těla. Nabízím vám jednoduchý cvik, který vám pomůže záda narovnat po těžkém sedavém dni a zároveň vám při pravidelném cvičení zeštíhlí pas – skvělý bonus!  

Na tento cvik přišli zhruba před deseti lety fyzioterapeuté v Japonsku. Tento cvik stačí provádět každý den jen 5 minut a postupně ucítíte, jak se vaší kostře navrací správné usazení, napřimují se vám záda a zároveň také mění tělesné obrysy – zeštíhluje se pas.

Knihy s popisem tohoto postupu cviku (metoda doktora Fukutsudzi) se prodalo přes 6 miliónů výtisků, i když popis této skvělé techniky se vejde do několika vět.

 

cvik na rovná záda

 

1. Smotejte ručník do pevného válečku, dlouhého nejméně 40 a silného 7-10 centimetrů. Váleček omotejte pevnou nití, aby se nerozmotával.

2. Posaďte se na dostatečně pevnou podložku (postel není vhodná, je příliš měkká, lepší je pevná hladká pohovka, masážní stůl nebo prostě kobereček na podlaze). Svinutý váleček položte za sebe.

3. Pomalu se pokládejte na záda, váleček přitom přidržujte rukama napříč pod pasem, tak, aby byl přesně pod pupkem – to je velmi důležité.

4. Nohy dejte od sebe na šířku svých ramen a od kotníků dolů navzájem přibližte, aby se palce dotýkaly a mezi patami bylo 20-25 cm.

5. Napřímené natažené paže položte za hlavu. Obraťte je dlaněmi k podložce a přibližte k sobě tak, aby se malíčky dotýkaly. Je to dosti nepohodlná poloha. Pokud se vám nepodaří ruce napřímit úplně, nevadí, dejte je tak, jak vám to jde. Hlavní je, aby se dotýkaly malíčky na rukách a palce nohou.

6. V této poloze zůstaňte 5 minut.

Pokud všechno uděláte správně, pocítíte sami, jak se vaše kostra vrací do svého přirozeného tvaru a jak se napřimuje. Břicho se bude postupně vtahovat a vnitřní orgány budou zaujímat optimální polohu. Vstávejte opatrně, protože při tomto cvičení se kosti a klouby nepatrně pohybují.

Samozřejmě, že zpočátku je velmi obtížné vydržet celých pět minut, začínejte tedy postupně. Nejprve prostě ležte  3 – 5 minut na smotaném válečku. Výsledků si okolí všimne už po měsíci jednoduchého cvičení!

Je to úžasná alternativa složité rozcvičky upevňující páteř. Vyzkoušejte tuto metodu a budete se radovat z výsledků. A vaše záda vám poděkují.

Další užitečné cviky naleznete v sekci Bolesti zad.

Hodně zdraví!

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.