Vychytávky z přírodní kosmetiky a jak o sebe správně pečovat, abyste zářila

„A jakou používáte kosmetiku? Jste pro zcela přírodní nebo trocha syntetiky nevadí? A děláte si krémy sama? Co z bylinek pomáhá na pleť nejvíce? Jak mám vyřešit více problémů s pletí najednou? A hydratuje olej?“ To je jen pár otázek, na které se mě klientky ptají, když jde o krásu, potažmo o pleť. A protože je mi přes čtyřicet a péče je čím dál důležitější, jsem matka podnikatelka, takže v letu, a jsem žena milující krásu, přírodu a zdraví, mám tuto oblast už celkem tzv. zmáknutou a proto jsem se dnes rozhodla se s vámi o své tajné tipy podělit.

S věkem cítím, že se má pleť proměňuje nejen co do obsahu vody a pružnosti, ale také do typu, od mastné, přes smíšenou a nyní spíše sušší. Za život jsem prodělala silné několikaleté akné, ekzémy, alergické reakce, pigmentové skvrny, bradavičky, fibromy a nyní začínající vrásky a ubývání kolagenu.

Vyzkoušela jsem mnohé na každý problém, od z umělé chemie vyrobených preparátů až k přírodní kupované nebo doma vyráběné kosmetice, přípravků z lékárny, speciálně namíchaných kožařkou, za pár korun i za tisíce, prostě všechno.

Ze své praxe osobní i s klienty vám mohu říci, že příčina případného problému s pletí není nikdy pouze jedna, a tudíž ani neexistuje jeden zázračný přípravek, který by vám vyřešil disharmonii pleti jako takové.

Pokud chceme mít krásně vypadající, pěstěnou a zářivou pleť i třeba s vráskami, které umíme nosit, je třeba se o ní s láskou starat zevnitř i z venku. Jedno bez druhého je poloviční úspěch, a to je škoda.

Ať už jste vyznavačkami méně či více invazivních kosmetických procedur nebo stoprocentní „lesany“, jedno zůstává vždy stejné, a to je kvalitní jídlo a pití ve spojení s opravdu kvalitními přípravky.

Které to jsou? Co pro sebe dělat zvenku i zevnitř, aby výsledky byly brzy viditelné? Jak se celkově cítit lépe? Pojďme na to!

 

Tipy z vnitřní péče o pleť

Pijme, ale neupijme se

Potřeba tekutin je stále diskutované a občas mystifikované téma. Je třeba pít i čistou neperlivou vodu, nejlépe z kohoutku prohnanou přes nějaký filtr, ne balenou a nemusí jí být přehnaně moc, ale v závislosti na ročním období a míře vaší fyzické aktivity. Ideálně 1l – 1,5l za den. Zbytek tekutin může být cokoliv, co si vyberete.

Já den ráno začínám teplou vodou s citrónem a zeleným čajem, pak přichází v teplých měsících na řadu čerstvá zeleninová šťáva. Během dne mám stále na stole 1,5 litrovou skleněnou lahev s přefiltrovanou a zharmonizovanou vodou, abych ji měla stále na očích a nezapomínala pít a když někam jedu, táhnu jí sebou.

Recepty na léčivé šťávy

 

Alkohol a cigárka jdou proti nám

Je třeba minimalizovat příjem alkoholu na minimum, a ještě jen občas. Sklenka kvalitního vína nebo piva je občas v pořádku, ale pokud se chcete vídat v zrcadle ve svém potenciálu krásné pleti, tak bych nad každou sklenkou aspoň chvilku zauvažovala.

Alkohol nejen že způsobuje předčasné stárnutí pleti a celého těla, ale obsahuje také hodně jednoduchého cukru, který v těle způsobuje další katastrofy, zadržuje v těle vodu, takže stojí za otoky tváře i prstů, dehydruje pleť i tělo a zkracuje nám život.

Stejné, ale přísnější je to s cigaretami. Ty nám neničí pouze pleť, ale také zuby a celá ústa, vůni a celé tělo! Takže pryč s nimi ještě dnes! A jde to, já tím prošla.

Jak se zbavit závislosti na alkoholu a kouření + přírodní recepty

 

Sladké jsme už dost

Omezte jednoduchý cukr na minimum nebo ho nejlépe úplně vyřaďte. Jednoduchými cukry se rozumí bílý, hnědý, třtinový cukr, všechny sirupy, sladidla, pšenice a výrobky z ní, sušenky, čokoláda, bonbóny, dortíky a tak dále, vždyť vy víte co.

Jednoduchý cukr způsobuje mnoho negativního v našem tělo, včetně zánětů, dysbakteriózy, oslabení imunity, snížení energie, předčasného stárnutí a mimo jiné také praskání buněčných stěn, a to fakt nechceme.

Zvykněte si nesladit kávu a čaje, cukr nahrazujte ovocem, kde je vláknina, která pomáhá udržovat vyrovnanější míru cukru v krvi, a tak nepropadáme vlčímu hladu, třesu, únavě, výkyvům nálad, hormonálním bouřím a dalším libůstkám.

Jak si osladit kávu bez cukru¨+ recept na domácí datlový pastu

Účinný cukrový detox během 10 dní + cukrový test

 

Nechť je jídlo Tvým lékem a Tvůj lék Tvým jídlem

Jako výživová poradkyně a lektorka jógy vám musím říct, že jídlo opravdu umí divy, a to jak ty pozitivní, tak ty negativní, a to jak na těle fyzickém, tak i energetickém (mentálním / emočním).

Tento web je plný zdravých výživových tipů a receptů, tak se teď nebudu pouštět do velkých analýz a doporučení, protože věřím, že vy už všechno opravdu víte, jen je třeba se pro to teď opravdu rozhodnout a začít to dělat.

Nemusíte vše zdravé dodržovat každý den, ale čím častěji, svědomitěji a radostněji, tím trvaleji a úspěšněji pro všechny roviny vašeho bytí, vaši pleť nevyjímaje.

Více užitečných informací naleznete v kategorii Jídlo.

 

Ať mír dál zůstává uvnitř vás

Stres je zabiják krásy a spouštěč mnoha onemocnění.

Ze své praxe vám mohu jen doporučit:

  • meditovat každý den, třeba jen 10 minut (tipy najdete v Meditace)
  • poznávat techniky mindfulness (všímavosti)
  • chodit hodně do lesa
  • cvičit jógu
  • hrát si s dětmi a zvířaty
  • dělat pohyb, který vás baví a to nejlépe venku na čerstvém vzduchu a trochu se u toho i propotit
  • stýkat se často s přáteli, se kterými se hodně nasmějete a také z hloubky sebe svěříte
  • věnovat se činnostem, ve kterých ztrácíte pojem o čase a svých fyziologických funkcích jak vás baví
  • pracovat na zahradě nebo sázet stromy
  • věnovat se smysluplné činnosti, která vás naplní víc než jakýkoliv adrenalinový, filmový nebo kulinářský zážitek

Tato doporučení, byť se možná zdají nesouvislá s kvalitou a zářivostí pleti, ji nesmírně ovlivňují, neboť naše zdraví a pleť nevyjímaje, pochází zevnitř, je zrcadlem našeho vnitřního stavu.

 

Tipy z vnější péče o pleť

Dokonalé odlíčení je svatý grál krásné pleti

Já se odličuji, i když o sobě nevím. I kdyby trakaře padaly a já byla v Bůh ví jakém stavu, vždy se odlíčím, a to je pro mě naprostý základ už od puberty! Na odlíčení řasenky používám jedlé oleje nakapané na tampónek. Pozor ne olivový, ten štípe do očí. Žádné umělé ropné oleje, ani komerční oleje pro děti typu Johnson&Johnson, Aviril a další, které jsou také většinově z ropy.

A proč olejem? Protože olej na sebe váže mastnotu z líčidel a odlíčí i vodě odolnou řasenku, kterou v létě používám.

Prostě to, co jím, to si dávám i na pleť a je to nejlepší. Nikdy po tom nemám alergickou reakci, je to bez parfémů a umělých složek, chráním tím přírodu i sebe, pěstím se tak a mám z toho zkrátka dobrý pocit.

Další krok pro mé dokonalé odlíčení a zároveň již pěstění pleti je odličovač Face cleanser (bio čistící balzám) od britské přírodní kosmetiky Inlight, která patří k vůbec nejšetrnějším kosmetickým značkám vůči lidem, zvířatům a přírodě, co znám. Používá ingredience pouze ze 100% ekologického zemědělství, vše je ve skleněných obalech, krabičky jsou s minimem lepení a rostlinným tiskem, bez syntetických látek a všechny použité vymacerované květy a rostlinky se vrací zpátky do přírody jako potrava pro zvířata. Prostě takhle to má být! Já jsem si ji zamilovala na první „ochutnání“ nejen kvůli skvělé konzistenci, vůni, čistotě a účinkům, ale také kvůli jejímu maximálnímu respektu k přírodě, planetě a životu vůbec. A tím odpovídám hned na několik otázek, na které se mě často ptáte.

Tento balzám je 100% přírodní a jeho hlavními složkami jsou kokosový a olivový olej, zelený čaj a rozmarýn.

Schválně se mrkněte na kompletní složení a posuďte samy:

  • Cocos nucifera (kokosový olej) – zvláčňuje a vyživuje
  • Sesamum indicum (sezamový olej) – vyživuje, antioxidant
  • Simmondsia chinensis (jojobový olej) – vyživuje, podporuje pružnost pleti
  • Olea europaea (olivový olej) – zklidňuje pleť
  • Butyrospermum parkii (bambucké máslo) – vyživuje, podporuje pružnost pleti
  • Cera alba (včelí vosk) – zklidňuje a chrání
  • Lavandula angustifolia (výtažek z levandulových květů) – zklidňuje pleť a chrání buňky
  • Lavandula angustifolia (levandulový olej) – zklidňuje a chrání buňky
  • Camellia sinensis (výtažek z listů zeleného čaje) – zpevňuje, antioxidant
  • Citrus medica limonum (výtažek z citronové kůry) – zpevňuje, zabraňuje přílišnému maštění pleti
  • Rosa canina (výtažek ze šípků) – antioxidant
  • Eugenia caryophyllus (olej z květů hřebíčku) – proti stárnutí, tonizuje pleť
  • Cupressus sempervirens (olej z listů cypřiše) – zpevňuje
  • Oenothera biennis (olej z pupalky dvouleté) – regeneruje, antioxidant
  • Rosmarinus officinalis (olej z květů rozmarýnu) – stimuluje, antibakteriální účinky
  • Rosmarinus officinalis (výtažek z listů rozmarýnu) – stimuluje, antibakteriální účinky
  • Zingiber officinale (výtažek z kořene zázvoru) – stimuluje, tonizuje pleť

A to je vše, žádné parfémy, parabeny, alkohol, umělé silikony, glyceriny, živočišné produkty, DEA, Imidazolidinyl urea, phtalic acid (kyselina ftalová), oxybenzone a další zdraví a přírodu poškozující látky.

A jak ho používám?

I když ten den mám nebo nemám make-up, nanesu množství o velikosti hrášku přiloženou dřevěnou špachtličkou na obličej a konečky prstů rozetřu po celém obličeji i v oblasti kolem očí. Nechám ho působit 3-5 minut a pak si namočím vatový tampónek do teplé vody a jemně jím obličej otřu. Když je potřeba, použiju i druhý tampónek namočený ve vodě a otírám, dokud není má pleť čistá.

Pak si celý obličej postříkám bio květovým tonikem od Inlightu, který je festivalem vůní, které miluji a pleť se tak napije a krásně vypne.

 

Kdo maže, ten jede a má navíc krásnou pleť

Mazání obličeje, těla i chodidel pro mě není nutné zlo, ale lázně, které si zasloužím, a proto si to užívám a mažu se často. Make-up používám tak jednou týdně a když ho nemám, mažu si obličej i několikrát denně, pokud cítím pnutí.

Ráda používám bylinkové oleje, které vyživí, vypnou a rehydrují mou pleť. Před každou aplikací oleje si nastříkám květové tonikum, neboť olej bez vodního základu vysušuje pleť, a to je třeba si pamatovat a dodržovat.

Takže pokud jste si někdy, milé dámy, dávaly kokosový olej na obličej nebo tělo a pak jste se necítily úplně fresh, je to proto, že jste pod něj nedaly vodu/tonikum. Pro tělo to platí také. Nejlepší je vyjít ze sprchy, neutřít se a ihned nanést olej. Ten udrží vlhkost v pokožce, která je pak hydratovaná a pružná.

Miluji arganový, šípkový, jojobový, mandlový, levandulový, kokosový, rozmarýnový, olivový, sezamový a další miláčky, které střídám. Když jsem na cestách, volím jednodušší variantu, která obsahuje hodně z mých oblíbených olejů a dalších přírodních ingrediencí, kterou je bio denní olej na obličej opět od Inlightu. Fakt musíte něco od nich vyzkoušet! Když jsem se s touto značkou před lety potkala, naprosto mi šla naproti ve všem, co jsem do té doby na své pleti praktikovala a co jsem z kosmetiky milovala.

Mimochodem na cesty mají vychytanou mikro řadu péče, se kterou můžete obsahově i do letadla – Inlight bio cestovní sada.

Olej aplikuji bezprostředně po nastříkání květového tonika nebo vody po čištění pleti, jemně ho vmasíruji a nechám vstřebat.

Někdy mi to takto na den stačí, jindy cítím, že má pleť to vše vypila jak duha a potřebuje druhou rundu, tak přidám buď hydratační krém nebo hydratační balzám. Střídám hydratační krém, jehož recept jsem umístila již před lety na web a najdete ho v článku Recept na výrobu báječného mandlového hydratačního krému  s hydratačním balzámem Line softener na vrásky, který obsahuje mé milované geránium (pelargónie), které úchvatně voní a je skvělý i po opalování nebo vystavení se silné nepřízni počasí například na horách.

Na noc po těchto voňavých rituálech pak použiji ještě krém, který cítím, že má pleť právě potřebuje, což se v rámci ročních období, menstruačního cyklu, nálady i jídla mění. Na výběr mám buď krém na vodní bázi nebo olejové. Oblíbila jsem si bio noční balzám, který je hydratační a zároveň je plný výživných olejů. Velmi doporučuji.

 

Dotýkejte se jen pohledem

Na svůj obličej byste si neměla během dne vůbec sahat. Z rukou se tak přenášejí nečistoty a bakterie na vaši pleť, která se tak může zanítit do pupínků, zrudnout, ucpat póry, znehodnotit make-up nebo prohlubovat vrásky. Prostě dámy si na obličej nesahají a o vlasech to platí také. Pokud si budete během dne často sahat do vlasů, upravovat je a česat, budou se více mastit a plihnout a to fakt také nechceme.

 

Milujte slunce, ale respektujte svou pleť

Pozor na nadměrné slunění, na solária úplně zapomeňte, pokud nechcete za pár let vypadat jak indiánská babička. Zároveň však pleti také škodí nadměrné teplo například pokud sedíte blízko zapáleného krbu, u ohně, z fénu (škodí také vlasům), v sauně a dalších zdrojů velkého tepla. Teplo pokožku vysušuje a tím ztrácí svou elasticitu.

Recept na ověřený přírodní krém na opalování

Pleti velmi prospívá pohyb, nejlépe na čerstvém vzduchu, a ještě lépe v přírodě.

 

Šípková Růženka

Kvalitní spánek je klíčem ke zdraví obecně a o pleti to snad platí ještě víc. Probdělá noc po stresovém dni a jsme našedlé, s kruhy pod očima, zvýrazněnými vráskami, povadlou kůží bez jiskry.

Pokud je probdělou nocí skvělá noc s vaším miláčkem, bláznivá noc s přáteli, tvůrčí činnost, která vás totálně pohltila a vy se nyní cítíte nabité, i když jste nevyspalé, čert vem povadlou pleť, ale pokud je nekvalitní spánek vaší rutinou, zabrzděte a něco s tím opravdu udělejte, neboť poškozujete své zdraví na zcela bazální úrovni a špatná pleť je toho jen varovným ukazatelem.

Platí, že spánek do půlnoci je nejcennější a jedna hodina spánku do půlnoci se vyrovná několika hodinám spánku nad ránem.

Před spaním zapomeňte na zírání do počítače, televize, mobilu nebo tabletu. Udělejte si večer totální offlinovou pohodičku, méně světla, čisté povlečení, uklizenou voňavou ložnici, příjemný rozhovor nebo knížka, třeba heřmánkový čaj, milování, vana nebo cokoli je vám příjemné a nalaďte se na noc. Na to, že se ukládáte vědomě ke spánku a jakou noc si přejete prožít, a třeba na jaké otázky chcete najít odpovědi a pak to pusťte a odplujte vyrovnané do další, stejně důležité reality, kde se celé zregenerujete.

Kompletní program pro dosažení kvalitního spánku a další kupu mega účinných tipů pro zdraví celého vašeho těla najdete v eBooku „Jak vyléčit kvasinkovou infekci přírodně a navždy“.

 

Dýchám, dýcháš, dýcháme

Dech. Tolik o něm všem svým klientům vyprávím. V józe je na něj pro jeho důležitost upřena pozornost v jedné celé disciplíně, která se nazývá pranajama – dechové techniky a zároveň je silným vodítkem po celé praxi jógového cvičení, neboť pomáhá uvolnit, zpevnit, posílit, zkoncentrovat, rozpustit, …

Stačí, když budete každý den 10 minut vědomě zhluboka dýchat, podle dechových technik uvedených v sekci Dýchání a vaší pleti se vlije nová krev a život do žil, uvidíte! Získá krásnou barvu okysličením, pevnost a čistotu.

 

Méně je více

Stará, otřepaná, ale pravdivá fráze, která se dá aplikovat téměř na vše. Čím více dekorativních produktů používáte (make-up, korektor, pudr, tvarovací líčidla, bronzery, tvářenky, rozjasňovače, třpytky,…), tím více znemožňujete pokožce dýchat. Pokud nemůže plnohodnotně dýchat, slábne. Navíc velký make-up přidává opticky na věku. Takže proberte svou kosmetickou taštičku a zkuste to zítra lehčeji.

 

Neviditelní škodiči

Koho tím myslím? Bakterie sídlící ve vašich kosmetických stětcích, štetičkách, labutěnkách, houbičkách a dalších pomůckách, kterými nanášíte líčidla na svou čistou pleť. Nechci vidět mikroskopickou fotku té diskotéky ve štětci třeba na pudr. Tam to prostě žije! Takže, pravidelně štětce myjte teplou vodou a šampónem na vlasy, nechte dobře proschnout a opakujte jejich mytí alespoň 2-3x měsíčně.

Recept na domácí bio tělový krém

 

Všechno včas

Kosmetika, tím spíše přírodní, je jako potraviny. Má svou dobu spotřeby, kterou je důležité ctít, pokud se máte rády víc než peníze, které jste za nespotřebovaný produkt daly. Používání kosmetiky po době spotřeby může s citlivou pletí nepříjemně otřást. Ekzém, zarudnutí, puchýřky, kopřivka nebo jakákoli další alergická reakce není nic moc. Kosmetika se prostě kazí. Kupujte si proto jen tolik kosmetiky, kolik zvládnete použít, abyste předešly nepříjemným ztrátám.

 

Kdybych vám mohla poradit jen jeden produkt kvalitní pěstící kosmetiky, byl by to jednoznačně odličovač Face cleanser od Inlight. To musíte prostě fakt zažít!

Teď fakt nehleďte na peníze, protože skutečná kvalita se zkrátka platí, ale také vyplatí! Kvalita použitých, 100% přírodních ingrediencí z UK, vám umožní si každý den dopřát luxusní lázně pro vaši pleť a přitom spotřebovat opravdu jen malé množství za hodně účinků a potěšení a tím déle vám vydrží.

Kamkoliv jedu na několikadenní semináře i týdenní workshopy s mnoha ženami, se kterými se potkáváme v koupelně nad kosmetickými taštičkami, velmi často se mě ptají, co používám za kosmetiku a když řeknu Inlight, mnoho z nich se rozzáří a svěří se, že tu značku přímo milují, že zatím u nás na nic lepšího nenarazily! Čím déle tuto kosmetiku používám, tím více se mi potvrzuje to, že je to prostě zasloužená kvalita pro skutečné moderní bohyně, které vědí odkud vítr fouká.

TIP: Kupte si na začátek třeba jen malé balení nebo cestovní verzi a vyzkoušejte, jak vám bude vonět, sedět, jak se vám s ní bude pracovat a jak se po ní vaše pleť bude cítit, ale ten zážitek si vážně dopřejte, rozmazlete se!

Skvělé zkušenosti mám s obchůdkem NuSpring, který má spoustu přírodní kosmetiky (pěstící i dekorativní) a velmi přívětivý klientský servis.

 

Další cenné informace a recepty jak na přírodní kosmetiku z vašich vlastních bylinek doma, najdete v sekci DIY – Přírodní kosmetika. Určitě to střídejte a experimentujte.

Zamilujte se do péče o své tělo i duši a otevřete se radosti z přírody u vás v koupelně, protože vy si to rozhodně zasloužíte!

A neříkám to jen tak nebo proto, že jste čtenářkami webu Slunečný život. Věřím ve vaší sílu a krásu, věřím, že se zajímáte o své zdraví fyzické i psychické a o celkovou rovnováhu života a tudíž čtete i další skvělé weby poskytující zdravé informace, a to znamená, že jste vědomé ženy, které berou zodpovědnost za svůj život, svůj stav vnější i vnitřní zpátky do svých rukou a tudíž si zasloužíte jen to nejlepší!

Mám vás ráda.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
  1. Hezký článek, celý blog je moc krásně zpracovaný, aspoň z toho, co jsem zatím stihla prozkoumat a na článcích je vidět, že z nich mluví Vaše zkušenosti 🙂 Zajímalo by mě, co si myslíte o přírodním make-upu, pro příklad uvádím třeba tento. Děkuji a přeji krásný jarní den!

  2. Mila Michaela, kazdy Vas clanok, ako aj tento je uzasny. Dakujem za typy a cely skvely blog 🙂

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.