Vzkaz Stephena Hawkinga pro všechny, trpící depresemi

žena planetyStephen Hawking je jedním z největších myslitelů současnosti. Je dobře znám pro své dílo v oblasti teoretické fyziky. Narodil se 8. ledna 1942 (300 let po smrti Galilea) v Oxfordu. Jako dítě se chtěl věnovat matematice, ale jakmile začal studovat, zaujaly ho přírodní vědy. Během prvního roku na vysoké škole v Cambridge, ve věku 21 let, začal mít příznaky ALS – Amyotrofní laterální sklerózy. Doktoři mu dávali dva a půl roku života.

Nyní, ve věku 74 let, stále pokračuje ve výuce, výzkumu a vysílá do světa krásné a hluboké vzkazy. Říká, že jeho očekávání se blížila nule, když se dozvěděl svoji diagnózu. Od té doby považuje každý aspekt svého života za bonus.

Jeden z nejbrilantnějších mozků nedovolil, aby ho tyto životní výzvy zastavily, pokračoval ve studiu a stal se držitelem dvanácti čestných doktorátů. Věnoval svůj život hledání odpovědí o vesmíru a jeho vzniku – velkém třesku, zkoumá a vytváří vědecké teorie. Nemůže mluvit nebo se hýbat, je připoután na vozík, ale přesto našel způsob, jak inspirovat svět. Pobízí nás hledat mystérium ve hvězdách.

Dívejte se nahoru do hvězd, ne dolů na vaše chodidla. Nikdy nevzdávejte svoji práci. Práce vám dává smysl života a důvod pro něj. Život je bez ní prázdný. Pokud máte štěstí a najdete lásku, pamatujte, že je tady a nezahoďte ji.

Nedávno při své lednové přednášce v Royal Institute v Londýně, Hawking přirovnal černou díru k depresi, aby ujasnil, že jak černé díře, tak i depresi se nedá uniknout. Pointou této přednášky je, že ani černá díra není natolik černá, aby z ní nic neuniklo. Černé díry nejsou věčnými věznicemi, jak se dříve myslelo. Objekty mohou černé díře „utéct“, možná dokonce do jiného vesmíru, takže pokud se nacházíte v černé díře, nevzdávejte se! Existuje cesta ven.

mandalaKdyž byl dotázán na své postižení, řekl: „Oběť by měla mít právo ukončit svůj život, pokud chce, ale myslím si, že by to byla obrovská chyba. Jakkoliv špatný se nám náš život zdá, vždy se dá něco udělat a uspět. Dokud život trvá, trvá i naděje.“

A navázal inspirativním vzkazem na téma postižení:

„Pokud jste postižení, zřejmě to není vaše chyba, ale není dobré obviňovat z toho svět nebo očekávat, že vás budou lidi litovat. Musíte mít pozitivní přístup a musíte ze své situace vytěžit maximum. Pokud je někdo tělesně postižený, nemůže si dovolit být i mentálně postižený. Podle mě by se měl každý zaměřit na aktivity, ve kterých fyzické postižení neznamená výraznou nevýhodu. Obávám se, že start na Olympijských hrách zřejmě není pro fyzicky postižené lidi. Ale mě se to lehce říká, když jsem nikdy osobně neměl atletiku stejně rád. Na druhou stranu věda je velmi dobrá oblast pro postižené, protože se děje hlavně v mysli. Samozřejmě většina experimentální práce bude pro postižené neproveditelná, ale teoretická práce je téměř ideální.

Mé postižení pro mě nebylo významnou překážkou. Mým oborem je teoretická fyzika. Samozřejmě mi bylo pomoženo v tom, že jsem nemusel tolik přednášet nebo provádět administrativní práci, která by mě jinak neminula. Zvládl jsem to, každopádně, pouze s obrovskou pomocí mé ženy, dětí, kolegů a studentů. Zjistil jsem, že lidé jsou často připraveni pomoci, ale musíte je pobídnout k tomu, aby cítili, že jejich úsilí pomoci vám mělo cenu tím, že si budete počínat jak nejlépe dovedete.

Stephen Hawking zaujal svými úvahami ostatní vědecké myslitele, ale rovněž inspiroval i ostatní, abychom si uvědomili, že je tady spojení mezi hvězdami a každým z nás. Jeho postižení nezastavilo jeho zvědavou mysl a smysl pro úžas.

Jeho dcera Lucy sdílela s posluchači přednášky následující slova: „Má nezastavitelné přání pokračovat, schopnost využít všech svých rezerv, celou svoji energii, veškeré své mentální soustředění a dotlačit je do svého cíle – pokračovat. Ale nejen pokračovat ve smyslu přežít, ale překročit to vytvořením neobyčejného díla psaním knih, přednášením, inspirováním jiných lidí s neuro-degenerativními a jinými postiženími.

 

Překlad Michaela Weissová, zdroj: Power of positivity

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

3 Komentářů
  1. Pekny web se zajimavymi informacemi. Buh vtiskl do prirody i do nas vsechno potrebne.Vyuzivejme toho a objevujme, sklanejme se pred Nim. Milujme ho v lidech a budme moudri a rozumni.Zajimavy je clanek o urinoterapii. Aplikuji ji uz 7 let.Je to elixir zdravi.I odparena urina je vyjimecna. Aplikujte s hladovenim. Neni spatna i injekce pod kuzi 1 ml pri hladoveni a piti uriny. Odparujte urinu ranni na radiatoru, pozvolne…

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.