Jak si vyrobit své vlastní zdravější kondenzované kokosové mléko + recept na kokosové máslo

Kondenzované mléko kupované v obchodě je doslazované bílým cukrem, mnohdy zahušťované a u mnohých lidí vyvolává alergické reakce. Proč podporovat drastický mléčný průmysl, když si můžeme do mnohých receptů na cukrovinky a vánoční cukroví udělat kondenzované mléko veganské, vlastní, domácí, lahodné, nealergizující a třeba kokosové.

Podělím se s vámi o své dva osvědčené recepty na kondenzované mléko a nechám na vás, který si vyberete.

Kondenzovaná mléka podle nich vyrobená se hodí do všech receptů s klasickým kondenzovaným mlékem a jsou skvělá i jen tak na lžičku do pusy, když vás honí mlsná.

K výrobě toho prvního smícháme kokos s ořechy a budeme k němu ještě potřebovat kokosové máslo, které můžete koupit v obchodě zdravé výživy nebo si ho sami vyrobit, což doporučuji spíše, neboť výroba je snad nejjednodušším receptem na světě, o který se s vámi hned podělím. Potřebujete k němu však velmi výkonný mixér.

Recept na kokosové máslo

Ingredience

  • 250 g strouhaného kokosu

Postup

Nasypte strouhaný kokos do mixéru, zapněte na plný výkon a mixujte několik minut, dokud se kokos nezahřeje, neuvolní tuk a nestane se s něj kokosové máslo. A je to.

Použití

Kokosové máslo nalijte do uzavíratelné skleničky a skladujte pro jistotu v lednici. Kvůli velkému tuhnutí ho před použitím můžete ponořit do vodní lázně.

Hodí se na výrobu cukrovinek, do kaší, na lívance a palačinky, můžete s ním péct, namazat si ho na chleba nebo cokoliv vás napadne.

Tip 1: Není kokos jako kokos. Pro výrobu dobře udělaného domácího kokosového másla doporučuji strouhaný kokos značky Dr. Ensa z Penny nebo kokos, který není strouhaný moc na jemno.

Tip 2: Pokud by se vám kokosové máslo nedařilo v mixéru udělat, přidejte trochu kokosového oleje, aby se kokos lépe spojil a tím pádem lépe rozmixoval.

Tip 3: Do kokosového másla můžete přidat ještě špetku soli, 1/2 lžičky vanilkového extraktu a kapku (2-3) stévie.

 

Recept na kondenzované kokosové mléko s ořechy bez vaření

Ingredience

  • 1 hrnek „krémových“ ořechů (kešu/para/makadamiové – namočených po dobu 2 hodin nebo přes noc)
  • 1/4 hrnku kokosového másla
  • 1/2 hrnku sladidla (kokosový cukr, javorový sirup, med, agávový sirup)
  • 1/4 hrnku vody
  • 1/4 lžičky himalájské růžové soli
  • šťáva z 1 citrónu

Postup

Dejte všechny ingredience kromě vody do mixéru a začněte mixovat.
Postupně přidávejte vodu, dokud není dosažena požadovaná krémová struktura. Zjistila jsem, že 1/4 hrknu vody je nezbytný, ale to se může lišit podle vašeho přání.
Vzniklé mléko nalijte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici.

 

Recept na čistě kokosové kondenzované mléko vařené

Ingredience

  • 1 hrnek kokosového mléka (kupovaného v plechovce nebo doma vyrobené)
  • 4 pol. lžíce medu (nebo jiného sladidla)

Postup 

Rozehřejte kokosové mléko, přiveďte k varu a pak stáhněte teplotu.

Rozpusťte v něm sladidlo. Za častého míchání nechte na mírném ohni probublávat asi 25-40 minut.

Výsledná hmota musí mít zhruba polovinu objemu, tedy hustá.

Poznámka:

Na výrobu kondenzovaného kokosového mléka nedoporučuji kupované mléko v tetrapacku např. Alpro, Alnatura a podobně, ale mléko z konzervy, kde najdete nahoře pevnou krémovitou bílou vrstvu a pod ní kokosový tuk nebo domácí kokosové mléko. Recept na něj najdete v článku Domácí výroba kokosového mléka.

Kondenzované mléko můžete také vyzkoušet z dalších rostlinných „mlék“, na které najdete recepty v sekci Rostlinná mléka.

Tip: Kondenzované mléko můžete nechat čisté nebo ho dochutit kakaem, karobem, skořicí, vanilkou nebo kardamonem.

Ať vám chutná!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář
  1. Dobrý den, jen jsem chtěla dodat, že strouhaný kokos Dr. Ensa jsem použila na výrobu kokosové rolády (vánoční cukroví, které děláme 20 let) a byl to stoprocentně ÚPLNĚ NEJHORŠÍ KOKOS, který jsem kdy koupila. Je naprosto zbavený tuku, sype se jako mouka a cukroví se rozpadlo, nedrželo, nechutnalo… vyhodilo. Nemá vůni ani chuť, když se rozkouše, myslím, že ho totálně vylisovali a toto je jakási zbytková hmota, která se hodí max na vysypání formy místo strouhanky. Stejně špatný pocit máme i s pistáciemi této značky, žádné jejich produkty už z principu nekupuju.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.