Recept na domácí tahini

tahiniTahini je skvělá a zdravá pasta ze sezamových semínek, kterou je velmi jednoduché připravit si doma. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek jako například vysoké množství vitamínu E, vitamíny B1, B2, B3, B5 a B15. Je bohatá na minerály jako jsou například fosfor, draslík, zinek, lecitin, hořčík a železo. Je označována za jeden z nejlepších zdrojů vápníku a obsahuje údajně dokonce více bílkovin než většina ořechů.

Účinky tahini:

  • pomáhá při detoxikaci jater
  • zabraňuje anémii
  • je snadně stravitelná
  • obsahuje vysoké množství nenasycených tuků
  • Je doporučována také při onemocnění sliznice, nehtů, vlasů
  • pomáhá udržovat zdravou kůži
  • zvyšuje imunitu
  • zlepšuje látkovou výměnu
  • je vhodná při hubnutí

 

Použití:

Její použití je vcelku univerzální, i když se v české kuchyni moc nevyskytuje a to je velká škoda. Použít jí můžete například místo másla, přidává se do hummusu z cizrny i do halvy. Připravit z ní můžete skvělý dresing na salát, přidat k masu, na pečený lilek, na vařenou brokolici, na palačinky, na placky, do dezertů, na pečení, vyrobit z ní omáčku na rýži nebo ryby a mnoho dalších variant, fantazii se meze nekladou.

 

Ingredience na výrobu 300 ml tahini:

  • 200 g sezamových semínek nebo 4 hrnky
  • 60 ml sezamového nebo olivového oleje lisovaného za studena nebo 1 hrnek
  • špetku mořské soli (volitelné)

 

Postup s neopraženými semínky:

tahini výrobaPasta z neopražených semínek je světlejší a zachovává si více cenných látek.

Namočte sezamová semínka na 8 hodin do vody. Poté propláchněte a nechte dobře proschnout třeba na pečícím papíře na topení nebo v troubě nebo v sušičce. Proschlá semínka pak nejdříve rozmixujte v mixéru samotná a až vám vznikne hmota, smíchejte je s olejem a solí na hladkou pastu. Směs nalijte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici.

Postup s opraženými semínky:

Tahini-2Pasta z opražených semínek je přirozeně tmavší a má výraznější chuť.

Rozehřejte troubu na 170°C. Na plech položte papír na pečení a rovnoměrně na něj nasypte semínka. Pečte 7 minut, pak vytáhněte důkladně prohrábněte, aby se semínka co nejvíce otočila a pečte dalších 7 minut.
Hotová semínka mají mít zlatou barvu, ne hnědou. Dávejte pozor, velmi lehce se spálí.
Hotová semínka vsypte do mixeru a jednu minutu mixujte na sucho a pak postupně přidávejte olivový olej, aby se vytvořila požadovaná konzistence hmoty. Přidejte mořskou sůl dle chuti. Uchovávejte v lednici až 1 měsíc.

Poznámka

Někdo volí tahini solené, jiný nesolené, někdo preferuje z opražených, někdo z neopražených semínek, někdo přidává do tahini bylinky, zkrátka každý podle své chuti. Já preferuji tahini nesolené a z neopražených semínek. Je tak nejuniverzálnější a nejzdravější.

Dobrou chuť.

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.