5 receptů zdravé kuchyně na obědy a večeře i při protikvasinkové dietě 1.

Téma jídla je při mnohých léčebných a terapeutických dietách velké a nikdy nekončící téma, neboť se hlavně na začátku může zdát, že není co jíst a vzniká lehká panika. Při protikvasinkové dietě, kdy je omezen hlavně cukr, mouka, mléčné výrobky, průmyslově zpracované potraviny a další, stále ještě existuje spousta lahodných variací jídel, z nichž několik Vám nabízím na těchto stránkách, hlavně v sekci Léčba kandidy.  

Dnes se zaměřím na tři recepty na oběd nebo večeři, vhodné i při komplikovanější protikvasinkové dietě, o které jsem napsala knihu.

Jáhlové rizoto

4 porce, čas přípravy: 10 minut, doba vaření: 20 minut

Ingredience:

• 3/4 šálku propláchnutých jáhel
• 1½ šálku vody
• Sůl a černý pepř, podle chuti
• 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
• ¼ šálku nakrájené cibule
• 1 stroužek česneku, utřený (drcený)

• ½ šálku nalámaných (pokrájených) pekanových ořechů (volitelné) nebo libovolných semínek
• ½- 1 šálek nakrájené okurky (nebo jiné sezónní zeleniny)
• ½ lžíce sezamového oleje
• 1 až 2 lžičky bio kokosové amino omáčky nebo sójové omáčky (tamari)

Postup:

Uvařte jáhly podle návodu do měkka.

Mezitím zahřejte olivový olej na pánvi na mírném ohni, přidejte cibuli a orestujte dozlatova. Poté přidejte česnek a ještě promíchejte. Poté směs přendejte do mísy a promíchejte s uvařenými jáhlami.

Přidejte pekanové ořechy (semínka), okurku nebo další zeleninu, sezamový olej, amimo nebo sojovku a promíchejte. Dochuťte pepřem a nechte si chutnat!

 

Miluji tato rychlá, zdravá, výživná, čerstvá a celkem levná jídla. Ingredience si můžete libovolně proměňovat podle chuti.

 

Seznam bezlepkových obilovin, které můžete v omezeném množství konzumovat i při protikvasinkové dietě a jejich použití, najdete v článku Bezlepkové obiloviny.

 

Mini zeleninové quiche

5-6 quichů, doba přípravy: 15 minut, čas pečení 40 minut

Ingredience:

Na základ:
• 2 lžíce kokosového oleje
• 2 bio/farmářská/domácí vejce
• ½ šálku kokosové (nebo jiné Vámi preferované) mouky
• 1/4 lžičky soli nebo podle chuti
• Kokosový olej na vytření formiček na muffiny nebo pečící papír

Na náplň:
• 2 šálky restované, dušené nebo pečené zeleniny nakrájené na kostičky (libovolné)
• 1 šálek kokosového mléka z konzervy
• 4 bio/farmářská/domácí vejce
• špetka soli a pepře
• špetka kurkumy (protizánětlivá)

Postup:

Předehřejte troubu na 180 ° C.

Velkoryse potřete 6 formiček na muffiny rozpuštěným kokosovým olejem (můžete je také vystlat pečícím papírem) a odložte stranou.

Do mixéru nebo mísy vložte kokosový olej, vejce, kokosovou mouku a sůl a dobře rozmixujte dohladka.

Rozdělte tuto směs na 6 porcí a vtlačte ho na dna a po stranách formiček. Pečte po dobu 10 minut, pak vyndejte a nechte vychladnout.

Připravte náplň rozšleháním vajec, kokosového mléka, špetky soli, pepře a kurkumy ve střední misce a odložte stranou.

Vařenou zeleninu rozdělte také na 6 porcí a položte na upečené základy. Náplň zalijte vaječnou směsí.

Pečte asi 30 minut nebo dozlatova.

Podávat můžete ještě teplé nebo při pokojové teplotě později.

 

 

Následující recept je variabilní na levný, zdravý a chutný tuřín, který bohužel málokdy v české kuchyni používáme a který je bohatý na vitamín C, vápník, vlákninu a výborně se hodí při redukčních dietách či detoxu. Můžete ho obměňovat za bílou ředkev nebo řepu.

 

Kokosovo-tuřínová kaše sladká

Doba přípravy: 10 minut, doba vaření: 25 minut