Recepty na domácí bylinková přepuštěná másla

Miluji přepuštěné máslo (ghí). Každému vařenému jídlu dodá extra nákop chuti a zdraví. Když jsem byla na Srí Lance, v ayurvédském resortu, kde jsem se učila místní léčivé techniky, dostávali jsme každé ráno na lačno lžíci přepuštěného másla na posílení životní energie, bylo mi skvěle. 

Všechny jeho zdravotní účinky a recept na přepuštěné máslo najdete v článku Léčení a recept na výrobu ghí.

Pokud by se vám nechtělo máslo přepouštět, můžete si udělat domácí bylinkové máslo z nepřepuštěného másla.

Pokud nemáte jaterní, pankreatickou, či žlučníkovou dietu, 10 g čerstvého kvalitního másla denně vám neublíží, naopak. Máslo obsahuje vitamín A, nezbytný pro správnou funkci zraku, přesněji k vnímání barevného spektra, ve dne i za šera. Zajišťuje správný vývoj sliznice, kosterního aparátu, podporuje krvetvorbu, zrání a vývoj mužských a ženských pohlavních buněk. Mimo jiné zvyšuje aktivitu imunitního systému, pomáhá při léčbě akné a kožních zánětů. Kromě másla jej najdete v oranžových plodech ovoce a zeleniny a z živočišných produktů pak v žloutku, játrech a rybách.

Máslo obsahuje prakticky všechny vitamíny rozpustné v tucích, takže kromě A zde najdete rovněž vitamín D, E a protikrvácivý vitamín K.

Pokud se dostanete k opravdu kvalitnímu máslu, což je máslo vyrobené z mléka volně se pasoucích krav, bude obsahovat také omega 3 a 6 mastné kyseliny. 

30 % tuku, který se v másle přirozeně vyskytuje, řadíme mezi mononenasycené tuky, stejné tuky, které najdeme v blahodárném olivovém oleji. Tuk v másle tlumí růst patogenů a díky kyselině laurové je tato funkce ještě více umocněna. Přítomné glykolipidy se vyznačují antiinfekčními účinky.

Avšak pozor, všeho moc škodí, takže jezte v rovnováze. Pokud máslo, tak na kvalitní chléb a přidejte si k tomu zeleninu. Nemíchejte ho s rybičkami nebo masem na pomazánku, nestavte na něm bábovky, koláče a další. Všechny koncentrované potraviny je třeba konzumovat v co nejpřirozenějším stavu, doplněné jen o to nejnutnější.

 

Tipy na bylinková másla

Já při výrobě bylinkového másla vycházím z přepuštěného másla, do kterého ještě v rozpuštěném stavu přimíchám čerstvé sezónní divoké byliny, na jemno nakrájené – zhruba hrst na 2 kostky másla nebo 2 lžíce sušených bylinek.

Seznam bylinek vhodných do másla nejdete v článku Jedlé rostliny – podrobný přehled.

 

Základní postup 

  • Pokud budete pracovat s ghí, tak do něj ingredience vmíchejte za tepla, když ho přepouštíte (můžete si část odlít a nechat čistou), nechte cca 20 minut na minimální teplotě pracovat a dobře promíchejte. Můžete přidat sůl/pepř.
  • Poté ghí přelijte do skleněné uzavíratelné misky přes sítko a uložte do lednice.

 

  • Pokud budete pracovat s máslem, nechte ho povolit na pokojovou teplotu.
  • Pak do něj vidličkou nebo v mixéru vmíchejte všechny požadované ingredience.
  • Poté dejte do skleněné uzavíratelné misky a uložte do lednice.

 

Variace na ochucená másla

Ayurvédské protizánětlivé máslo

  • 1 a 1/2 šálku ghí
  • 2 lžičky semínka hořčice
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 4 lžičky kurkuma
  • 2 lžičky sušeného koriandru
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 lžičky semínek fenyklu
  • 5 celých kardamonových lusků, rozdrcených

Postup:
Jemně zahřejte 1/4 šálku ghee na pánvi na středním plameni.
Jakmile se roztaví, přidejte hořčičné a kmínové semínko, stáhněte teplotu a nechte vařit po dobu 3-4 minut a občas promíchejte.
Pak přidejte zbylé koření a vařte při nízké teplotě po dobu 2-3 minut a občas promíchejte.
Nalijte do zbytku ghí a nechte zahřát na nízkou teplotu po dobu 20 minut odkryté. Ujistěte se, že teplota je opravdu velmi nízká. Ghí by nemělo v žádném případě bublat, ale mělo by být jen rozpuštěné.
Odstraňte z tepla a nechte 30 minut vychladnout.
Pak přes jemné sítko přeceďte, nalijte do skleněné nádoby a dejte do lednice.

Poznámka: Kdysi se máslo přepouštělo hlavně kvůli tomu, aby déle vydrželo při pokojové teplotě, neboť nebyly lednice. Já dávám do lednice i to přepuštěné, neboť jak do něj rodina jde