Jak jednoduše klíčit ve sklenicích

Čerstvé klíčky a zelené výhonky obsahují velkou spoustu vitaminů, bílkovin, minerálů, enzymů a čisté energie, které náš organismus právě teď velmi ocení. Nakličování je velmi jednoduché a dnes vám ukáži způsob, jak můžete svou porci zdraví nechat vzklíčit ve sklenicích. 

Klíčením vzrůstá množství vitaminů B i C, železa, hořčíku a dalších minerálů, vznikají aminokyseliny a mastné kyseliny a hlavně velké množství energie, které semínko musí vyvinout ke vzniku nové rostliny a tu my dostaneme do svého těla.
 
Co potřebujeme:

  • sklenici
  • 1/4 šálku fazolí dle vlastního výběru
  • gáza

Postup:

Semena důkladně propláchneme pod proudem vody, dokud neteče čistá voda.

Vložíme do sklenice, zalijeme čistou vodou, uzavřeme a necháme přes noc namočené, aby nabobtnaly a probudily se.

Druhý den ráno fazole slijeme, propláchneme a přidáme čerstvou vodu.

Zakryjeme ústí sklenice gázou a zagumičkujeme nebo použijeme oříznutá víčka.


Umístíme nádobu na teplé místo a necháme ji v klidu po dobu dalších 6-8 hodin.

 

Fazole ještě nabobtnají. Poté slijeme a propláchneme čistou vodou a necháme klíčit po dobu 24 hodin.

Pak odstraníme gázu, propláchneme fazole pod studenou vodou, vložíme zpět do sklenice a opět necháme odpočinout na teplém místě po dobu dalších 6-8 hodin.

Po 48 hodinách začnou vykukovat první klíčky, i když k životu se semena probouzejí různě dlouho, záleží na druhu.

Důležité je každé ráno a večer proplachovat studenou vodou, aby se zabránilo zapaření a zápachu.