Jak na léčbu hemoroidů přírodně

Hemoroidy, respektive hemeroidy, jsou křečovou žílou ve vývodu tlustého střeva, která vzniká slabostí pojivové tkáně nebo s poklesem dělohy u žen. Rozeznáváme dva typy hemeroidů – vnitřní a vnější. Hemeroidy vznikají při dlouhodobé tuhé stolici a zácpě nebo naopak při těžkých průjmech, nadměrném tlačením při stolici, při sedavém zaměstnání, nevhodnou stravou a absencí vlákniny, nadmírou koření, u některých lidí také hojným pitím kávy, genetickou dispozicí, přílišným vztekem a vnitřní horkostí.

U vnějších hemeroidů, které jsou viditelné pouhým okem, nám konec tlustého střeva vylézá z konečníku. Je to bolestivé a svědí to. Pro prevenci i u začínajících potíží se po stolici omyjte studenou vodou a na oblast konečníku dejte na několik minut tampónek namočený ve studeném odvaru z dubové kůry. Postižené místo ledujte a na závěr můžete potřít gelem z dubové kůry nebo mastí z měsíčku lékařského.

Vnitřní hemeroidy se tvoří uvnitř konečníku a způsobují krvácení jasně červenou krví. U obou typů hemeroidů v pokročilém stádiu je nutné navštívit lékaře ke konzultaci.

 

Čemu se vyhnout

Je třeba nejprve přestat dělat věci, které onemocnění vyvolávají nebo zhoršují.

Omezte silně kořeněná jídla, která konečník rozdráždí.

V průběhu onemocnění omezte konzumaci cukru, který podporuje zánětlivé procesy v těle, červeného masa, alkoholu a cigaret, které hemoroidy provokují a zhoršují.

Dlouho neseďte a dlouho nestůjte. Když stojíte, vtahujte oblast pánevního dna k pupíku.

V sedě si nepřehazujte nohu přes nohu. Bráníte tak volnému průtoku krve a zhoršujete zánět v konečníku.

Neseďte na studených a vlhkých plochách! Divili byste se, jak rychle sezení na studeném hemoroidy vyvolává a zhoršuje.

 

 

Co dělat

Zvyšte příjem vitamínů C a E.

Hodně pijte – čistou vodu.

Do jídelníčku zařaďte více ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnného pečiva a zelených šťáv.

Recepty na léčivé šťávy

Provádějte cvičení vytahováním pánevního dna, které posílí oblast konečníku a postupně vtáhne vyhřezlé hemeroidy. Toto cvičení vypadá tak, že provedete 20 stahů konečníku a oblasti hráze vzhůru k pupíku a podržíte po dobu zhruba 2 – 3 vteřin a zase uvolníte. Tento jednoduchý cvik můžete provádět několikrát za den, kdekoli, neboť je velmi nenápadný.

Pokud stojíte a můžete si sednout, sedněte si. Pokud sedíte a můžete si lehnout, lehněte si. Pokud si můžete hodit nohy nahoru, udělejte to.

Na konečník přikládejte malý sáček s roztříštěným ledem nebo zmrzlým hráškem, který se dobře a jemně tvaruje. Tím se hemeroidy stáhnou, tato oblast se prokrví a tím posílí.

Udělejte si odvar z dubové kůry (koupíte v lékárně) a každou chvíli do ní namočte kosmetický tampón a přikládejte na konečník. Odvar udělejte hodně silný a nechte ho louhovat do úplného zchladnutí, poté ho přelijte do uzavíratelné sklenice a dejte do lednice. Studený funguje nejlépe.

Můžete si také udělat sedací koupele z dubové kůry, které mají při bolestech utišující efekt. Na mírném plameni povařte 15 minut 3 polévkové lžíce rozdrcené dubové kůry asi v litru vody. Natočte do vany studenou vodu, asi 10 litrů a odvar přes sítko do ní přilijte. Tím bude voda vlažná a v té si poseďte asi 20 minut, horká se velmi nevhodná! Zpočátku si odvar připravujte denně, po zlepšení stačí dvakrát týdně.

Silně léčivá je také Aloe Vera a její gel, kterým si můžete postižená místa potírat a užívat ji také vnitřně.

Velmi dobré zkušenosti mám s přírodními přípravky Hemorex, které nabízejí širokou škálu léčivých přípravků na vnější i vnitřní hemoroidy, akutní i chronické. Mrkněte, co by vám vyhovovalo nejvíce. Mě nejvíce po porodu, kdy nesmíte žádnou umělou chemii a neměla jsem čas nic moc dalšího připravovat, pomohly jejich čípky, které jsem si dávala před použitím na chvíli do mrazáku, aby také zevnitř chladily.

V leže si podkládejte hýždě polštářkem, abyste dosáhli podsazené pánve a tím odtoku krve z oblasti zánětu.

Na neakutní formu hemeroidů dobře působí pohyb, proto se věnujte turistice a plavání. Naprosto nevhodným sportem je jízda na kole.

Z jógy skvěle funguje pozice svíčky nebo stoj na hlavě, kdy dochází k odkrvení oblasti konečníku a tím ke zklidnění hemoroidů. Neustále při tom (a kdykoli si na to vzpomenete) pracujte s pánevním dnem!

Při vyprazdňování si podkládejte nohy malou stoličkou nebo krabicí. Simulace dřepu zlepšuje vyprazdňování a nevyvolává na konečník takový tlak.

Pokud trpíte na vnější hemoroidy a je pro vás utírání bolestivé, použijte speciální vlhčené ubrousky, které opatrně přiložte a jemně utřete a pak vyhoďte zabalené do koše.

Po každé stolici, a to i jako prevenci, si oblast konečníku opláchněte studenou vodou a dobře osušte. Omytí zabraňuje šíření bakterií, studená voda konečník stahuje a dobré osušení je velmi důležité k zabránění vlhkosti, tedy živné půdě pro mikroorganismy. Obecně každodenní genitální hygiena je velmi důležitá a čistá voda úplně stačí.

Nechte si od obvodního lékaře napsat přípravek Detralex a užívejte v akutní fázi 6 tablet denně po dobu týdne a pak snižte na 3 denně dlouhodobě.

 

Bylinný čaj na hemeroidy

Zarovnanou čajovou lžičku sušené  plavuně vidlačky na jeden šálek čaje spařte a nechte 1 minutu vyluhovat a pak sceďte.

Po doušcích popíjejte ráno před snídaní, maximálně 3 týdny a pak si dejte týden pauzu.

 

Čaj z heřmánku

Čaj z heřmánku je protizánětlivý a ulehčuje stolici.

Vrchovatou čajovou lžičku sušeného heřmánku na šálek čaje spařte 1 minutu horkou vodou. Pijte také před snídaní.

Použít můžete také porcovaný sáček čaje z lékárny.

 

Čaj na silně krvácející hemeroidy

Pokud vám hemeroidy silně krvácejí, udělejte si čaj z řebříčku.

Jednu čajovou lžičku řebříčku na šálek čaje spařte minutu a sceďte.

Delší spařování nedoporučuji, potom je řebříček nevábné chuti.

Pijte jeden šálek ráno a jeden večer.

Použít můžete také porcovaný sáček čaje z lékárny.

Další tipy na léčivé čaje naleznete v sekci Zdravé čaje.

Pokud se problémů s hemoroidy nemůžete dlouhodobě zbavit i přes to, že dodržujete vše výše popsané, nebojte se navštívit specialistu. Vyšetření sice není nic příjemného, ale budete znát svůj přesný stav, jeho možná řešení a uleví se vám.

Do budoucna se však už držte všech těchto doporučení, která skvěle fungují také jako prevence tohoto velmi nepříjemného a bolestivého onemocnění, které má tendence se rádo vracet.

Vše o zdravém jídle a mnoho lahodných receptů na uzdravující stravu najdete v sekci Jídlo vlevo nahoře, která je rozdělená do mnoha podskupin. Mrkněte.

Ať Vás nic nebolí!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.