Recept na protizánětlivý kurkumový čaj + léčivá fakta o kurkumě

Protože má kurkuma velkou spoustu příznivých účinků na naše zdraví, často se mě lidé ptají na recepty, které kurkumu obsahují. Dnes se s vámi podělím o skvělý protizánětlivý recept na čaj, který doporučuji při nachlazení, zánětech všeho druhu, autoimunitním onemocněním, na podporu imunity, při rakovině, na problémy s trávením nebo k celkové harmonizaci vnitřního prostředí těla. 

Kurkuma je tmavě oranžový kořen z Indie, jenž je používán jako koření v mnoha východních pokrmech. Má skvělou zemitou a exotickou chuť, stejně jako mnoho příznivých účinků na zdraví.

Kurkuma je silně protizánětlivá. Některé studie ukazují, že aktivní látka kurkumin, má na akutní zánětlivé procesy stejné účinky jako kortizon, ibuprofen a fenylbutazon (ale v případě chronických zánětů je jeho účinnost poloviční). Jeho výhodou je, že není toxický.

V klinických pokusech bylo pacientům s revmatoidní artritidou podáváno 1200 mg kurkuminu denně. Výsledky byly srovnány s další skupinou nemocných, kteří byli léčeni klasicky fenylbutazonem v dávce 300 mg denně. Ukázalo se, že v obou skupinách došlo prakticky ke stejnému zmírnění ztuhlosti, otoku kloubů a ke zlepšení pohyblivosti.

Hlavní protizánětlivý účinek kurkumy je v tom,  že potlačuje srážlivost krevních destiček a tlumí proces zánětlivých faktorů. Předpokládá se, že rovněž stimuluje tvorbu kortizonu v nadledvinkách, který přímo podporuje léčivé procesy.

  • kurkuma je přírodním antibiotikem
  • má protibakteriální a antivirové účinky
  • je silným antioxidantem a pomáhá v prevenci proti rakovině
  • posiluje játra
  • snižuje cholesterol
  • podporuje zdravé srdce
  • hubí bakterie salmonely
  • podporuje tvorbu žluči a tím přispívá k lepšímu trávení tuků
  • pomáhá při vymknutí, namožení a jiných problémech souvisejících se zánětlivými poraněními

 

Kurkuminoidy – látky zodpovědné za žluté zbarvení kurkumy, jsou uznávanými antioxidanty, které pomáhají chránit náš organismus před negativním účinkem volných kyslíkových radikálů. Jsou až 5x účinnější než vitamín C a E. Bylo zjištěno, že kurkuma dokáže potlačit časný vývoj rakovinných buněk. Navíc může i zastavit rozšiřování onemocnění a podpořit vlastní antioxidační systém organismu.

Pokud máte kurkumu rádi, můžete ji používat denně do většiny jídel.

Důležité je jí vždy zkombinovat s troškou černého pepře, který zvyšuje její účinnost až 2000x a také s trochou kvalitního oleje.

 

Recept na kurkumový protizánětlivý čaj

Ingredience

  • 1 litr vařící vody
  • ½ lžíce kurkumy v prášku
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru, oloupaného, nastrouhaného nebo na tenké plátky
  • 1 hrst čerstvého koriandru, nasekaného
  • 1 stroužek česneku, oloupaný, drcený
  • 1 lžíce extra virgine olivového oleje
  • šťáva ze 2 citrónů
  • 5 kuliček černého pepře
  • šťáva z 1 pomeranče nebo 1 ½ lžíce medu

 

Postup

Dejte vařit vodu.

Všechny ingredience, kromě šťávy z citrónu a pomeranče (medu), dejte do hrnce nebo termosky a zalijte vroucí vodou.

Nechte přiklopené 10 minut louhovat a dobře promíchejte.

Pak sceďte a až odvar vychladne na přijatelnou teplotu k pití, přidejte šťávu z citrónu a/nebo pomeranče a/nebo med, zamíchejte a ihned vypijte.

Bojujete s občasnými nebo chronickými záněty?

Je třeba k této problematice přistoupit celostně a udělat několik potřebných změn k lepšímu. V eBooku „Jak vyléčit kvasinkovou infekci přírodně a navždy – holistický systém pozitivní proměny života“, popisuji důležité aspekty úpravy stravy, posílení orgánů, pročištění těla a navrácení ho do rovnováhy, ve které panuje zdraví na všech úrovních, konkrétními funkčními kroky, které již pomohly stovkám mých uzdravených klientů.

Opakované kvasinkové infekce vedou k chronickým zánětům, dysbakterióze, syndromu propustného střeva, autoimunitním onemocněním, participují na vzniku rakovinných nádorů, napadají mozek a v důsledku toho ničí naší psychiku a způsobují mnoho dalších velmi nepříjemných zdravotních problémů.

Pokud chcete zjistit, zda patříte k 80% populace, která trpí přemnoženými kvasinkami a z nich plynoucích problémů, stáhněte si zdarma můj eBook „Jak si vytestovat kvasinkovou infekci“, odpovězte na otázky v něm položené, vyhodnoťte svůj aktuální zdravotní stav a rozhodněte se podle výsledků o další cestě. Já vám nabízím tu přírodní, šetrnou a trvalou, bez negativních vedlejších účinků.

Hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.