3 recepty na domácí nevařená rýžová mléka

rýžové mlékoSpousta z nás zná rýžové mléko, které je běžně dostupné ke koupi v mnoha bio obchodech, zdravých výživách, dokonce v některých drogériích a supermarketech. Někdo ho má rád, někdo dává přednost jiným typům rostlinných mlék a to hlavně kvůli jeho trochu vodové chuti. Mě osobně asi nejvíce na komerčně prodávaných rostlinných mlécích vadí jejich způsob zpracování vařením a konzervací, která ochudí mléko o cenné látky a přitom je velmi jednoduché si udělat tzv. živé (nevařené) rýžové mléko sami doma a navíc je v přepočtu na litr podstatně levnější.

 

Rýžové mléko a další rostlinná mléka jsou skvělou alternativou pro lidi trpící alergií na mléka živočišná nebo sóju, intolerancí laktózy, fenylketonurií, pro lidi, kteří živočišné mléko, kromě mléka mateřského, nepovažují za zdravé a pro lidi, kteří nechtějí konzumovat živočišné mléko z filozofických, náboženských či etických důvodů, jako jsou například vegané. Rostlinná mléka se však mohou stát příjemným zpestřením jídelníčku i pro lidi, kteří se stravují tzv. „normálně“ a jí pestře, neboť jsou lahodná a plná cenných živin.

Můžete si samozřejmě udělat domácí mléko i z uvařené rýže, ať už zvolíte jakoukoli její odrůdu, ale mě se tento způsob na pití neosvědčil svou konzistencí, byť se jedná stále o velmi levnou variantu. Rýžové mléko z vařené rýže je trochu sladší než z nevařené a má hustou až slizkou konzistenci a hodí se spíše na vaření (kaše).

Rýžové mléko připravené z pouze namočené rýže je nejjednodušší na přípravu, není ani husté a ani sladké a má mírnou chuť po syrové rýži. Je možné ho ochutit vanilkovým extraktem, kakaem, karobem, dosladit rozmixovanými datlemi nebo fíky, nerafinovanými rostlinnými sladidly (ječný, rýžový, agáve, melasa, …) nebo medem. Je také vhodné do smoothies, rozmixováním banánu, lžičky mandlového másla a třeba javorového sirupu. Variant existuje nepřeberné množství, záleží jen na tom, co preferujete vy.

Proti litru běžného rýžového mléka z obchodu, které stojí mezi 55 -70,- Kč, je koupě 1 kg kvalitní jasmínové rýže za stejnou cenu, ze které uděláte zhruba 10 litrů skvělého čerstvého mléka, cena zlomková – cca 6,- Kč! za litr a to už je ohromný rozdíl!

 

Postup č. 1 – čisté naturální mléko

100 gramů natural rýže propláchněte, zalijte litrem čerstvé studené vody a nechte 2 až 3 hodiny namočené při pokojové teplotě. Poté pečlivě rozmixujte a přeceďte přes sítko nebo plátno a dochutťe dle libosti nebo nechte jen čisté.

 

Postup č. 2 – bílé sladké mléko

rýžové mléko1100 gramů bílé jasmínové rýže propláchněte a namočte na 24 hodin do studené vody.

Vodu poté slijte, rýži propláchněte a zalijte 0,5l čerstvé vody.

Přidejte špetku soli a dvě lžičky rostlinného sirupu (datlový, agávový, med,…). Rozmixujte v mixéru dohladka a přilijte 1l čisté vody a opět promixujte. Přeceďte přes plátýnko nebo husté sítko. Přidat můžete skořici, muškátový oříšek, kardamon nebo živé kakao a máte lahodný nápoj.

 

Postup č. 3 – hrnková metoda

rýžové mléko mixérNa 24 – 30 i více hodin namočte 1 libovolně velký hrnek rýže do vody.

Poté rýži sceďte, vodu vylijte a namočenou rýži nasypte do mixéru a přidejte k ní 3 stejně velké hrnky čerstvé studené vody a špetku soli.

Rýži s vodou důkladně mixujte při vysokých otáčkách několik minut, až vznikne hladká zpěněná tekutina.

Tuto tekutinu pak sceďte přes velmi jemné sítko, do mixéru pak můžete ještě nalít ještě 1 hrnek vody na vypláchnutí zbylé rýže, kterou také přeceďte a ze sítka vše dobře vymačkejte.

Vzniklé rýžové mléko promíchejte.

 

Mléko skladujte nejlépe ve skleněné uzavíratelné lahvi v lednici maximálně 2 dny a před každým použitím dobře protřepejte.

Další skvělé recepty na domácí zdravá rostlinná mléka naleznete v sekci Rostlinná mléka.

 

Dobrou zdravou chuť!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

5 Komentářů
  1. Dobrý den,

    mohu se zeptat, proč u 3. postupu – hrnkové metody, rýži scedíme, vložíme do mixéru a poté přilijeme vodu novou?
    Připadá mi, že by to bylo lepší mixovat s již rýžovou vodou:)

    Díky za recepty, vyzkouším všechny:)

  2. Dobrý den, můžu rýžové mléko (nebo i jiná rostlinná) dát své 8miměsíční dceři do kaše? doma dělám nějčastěji makové, ovesné, rýžové a pohankové mléko.
    děkuji za odpověď

    1. Dobrý den Martino,

      ano můžete. Sama jsem své dcerce dávala rostlinná mléka už od půl roku a moc jí chutnala. Jsou skvělá do kaší, rozmixovaná s ovocem nebo jen tak s medem.

      Michaela

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.