3 překvapivé recepty na sladké snídaně i při protikvasinkové dietě 2.

Mnoho lidí trpící přemnoženou candidou nebo jakoukoli jinou houbou či plísní v těle, často nezvládá protikvasinkovou dietu kvůli absenci cukru a to i mléčného cukru, kterými se kvasinky živí. Je jasné, že pokud je chceme ubrzdit na ve střevě přijatelné množství, cukru jako takovému se v terapeutické dietě budeme vyhýbat.

 

Pokud máte vážnou nebo dlouhodobou infekci, doporučuji Vám v první fázi zhruba 2-4 týdnu striktní protikvasinkovou dietu a další léčivé techniky, které popisuji v knize.

Jestliže Vám už nejpalčivější bolavé příznaky přemnožených kvasinek ustupují, můžete si občas dovolit sladší chuť, hrst oříšků (jinak pozor na větší množství tuku) nebo kvalitní bílý jogurt. Dnes Vám tyto dobroty nabídnu hned ve třech variantách.

 

Raw mandlové placičky

2 porce, čas přípravy: 15 minut, doba vaření: 10 minut

Ingredience:

• 1 a ½ šálku nepražených nesolených mandlí
• ¼ šálku kokosových lupínků
• 2 lžičky stevie nebo podle chuti
• 1 polévková lžíce plus ½ šálku bílého plnotučného řeckého jogurtu (použít můžete i jiný, ale s řeckým mám nejlepší zkušenost)

• 2 lžíce neslazeného kokosového mléka
• Sůl podle chuti

Postup:

Vložte mandle, 2 polévkové lžíce kokosových lupínků, 1 čajovou lžičku stévie a špetku soli do mixéru nebo mísy a rozmixujte do hladka. Nemixujte příliš dlouho, aby se z mandlí nestalo mandlové máslo. Pak mandlovou směs vložte do středně velké mísy a vmíchejte 1 lžíci jogurtu.

Směs ochutnejte a podle potřeby přidejte další stévii nebo sůl.

Vezměte malé množství této směsi a vytvarujte ji do koule. Pokud je koule příliš suchá, přidejte ještě 1 čajovou lžičku jogurtu. Pokračujte dokud nedosáhnete správné konzistence. Z mandlové směsi vytvořte 4 rovnoměrně velké placičky zmáčknutím koule a odložte stranou.

Dejte zbývající 2 lžíce kokosových lupínků na malou pánev a orestujte je na mírném ohni do zlatova. Pak je přendejte na malý talíř a nechte vychladnout.

V malé misce smíchejte zbývající 1/2 šálku jogurtu, 1 lžičku stévie a 2 lžíce kokosového mléka. Ochutnejte a podle potřeby přidejte další stévii. Jogurtovou směs posypte vychlazeným opečeným kokosem.

Servírujte placičky s touto jogurtovo-kokosovou omáčkou, do které je budete namáčet nebo se je jí ozdobíte.

 

Sladké cuketové placky

4 placky, čas přípravy: 10 minut, doba vaření: 10 minut 

Ingredience:

  • • 1 velká cuketa, nakrájená (2 šálky)
    • 3 bio/farmářská/domácí vejce
    • ½ šálku pohankové mouky
    • ¼ šálku kokosových lupínků (neslazených)
    • ¼ šálku kokosového mléka
    • ½ lžičky muškátového oříšku

• 1 lžička skořice
• 1 lžička zázvor (sušeného nebo čerstvého – podle chuti)
• ½ prášku do pečiva (ano, je to v pořádku)
• 1 lžička stévie
• špetka soli nebo podle chuti (přidávám jednu čajovou lžičku)
• kokosový olej na smažení

Postup:

Dejte  všechny ingredience do mixéru nebo větší mísy a rozmixujte do hladka – konzistence těsta.

Rozehřejte olej na pánvi a nalívejte na ní postupně těsto. Opečte z každé strany jako palačinku (cca 2 minuty).

Podávejte pokapané rozpuštěným přepuštěným máslem nebo kokosovým mlékem, můžete přidat sezónní (povolené) ovoce.

 

Pohankové palačinky

8-10 palačinek, čas přípravy: 75 minut, doba vaření: 10 minut 

Ingredience:

Na palačinky
• 1 šálek pohankové mouky
• 1 bio/farmářské/domácí vejce
• 1 a ¾ šálku kokosového mléka z konzervy
• stévie podle chuti
• Špetka soli
• Máslo (používám vždy to přepuštěné – recept na jeho domácí výrobu)

Na náplň
• 1 šálek bílého řeckého jogurtu (může být i Hollandia)
• stévie podle chuti
• ½ lžičky vanilky (extrakt nebo vnitřek lusku)
• opražené lískové ořechy (nebo ořechy/semínka podle chuti)
• skořice podle chuti