Recept na veganský raw ovesný jogurt

Oves je právem řazen do skupiny tzv. super potravin, neboť je výživný, disponuje vysokým obsahem kvalitního tuku, vitamínů a lehce rozpustné vlákniny a má spoustu blahodárných účinků pro tělo. Dnes vám nabídnu skvělý domácí recept na výrobu ovesného jogurtu, který ocení zejména alergici a vegané. Tento jogurt je raw, jeho výroba je jednoduchá, za pár peněz a navíc je čerstvý a bez přidaných látek. 

Oves má vysokou energetickou a výživovou hodnotu a je ceněn zejména pro vysoký obsah hodnotných bílkovin, vysoký obsah tuku (oproti ostatním obilninám), příznivé složení sacharidů a vysoký obsah lehce rozpustné vlákniny, vitaminu B, E a řady minerálních látek.

Léčivé účinky ovsa:

  • má posilující účinky
  • pomáhá stabilizovat krevní cukr (vhodný pro diabetiky)
  • blahodárně působí na nervovou soustavu
  • tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy
  • snižuje krevní tlak
  • příznivě působí při nemocech srdce
  • působí jako sedativum (uklidňuje při přepracování a stresech)
  • posiluje tělo při únavě, vyčerpání a po nemocech
  • pomáhá předcházet zácpě
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • zmírňuje riziko vzniku srdečních chorob a infarktu
  • působí jako prevence proti rakovině (při rozvinuté rakovině není vhodný, neboť podporuje růst buněk a tedy i těch rakovinných)
  • skvělý pro sportovce, děti, dospívající a nemocné

 

Ovesný jogurt můžete používat jako náhradu za jogurt z kravského mléka všude tam, kde jste zvyklí.

Ingredience:

  • 3 šálky ovesných vloček
  • 3 šálky vody
  • 1/4 lžičky vanilkových semínek nebo extraktu (volitelné)
  • 3 kapky stévie nebo 1 polévková lžíce medu (agáve, javorového sirupu, …) – volitelné

Postup:

Dejte vločky do mísy a namočte je přes noc do trojnásobného množství čisté vody.

Ráno je zceďte přes jemný cedník a propláchněte studenou vodou.

Nechte okapat a dejte do mixéru.

Přidejte opět tři šálky vody a rozmixujte dohladka.

Vraťte do misky, přikryjte utěrkou a nechte 3-4 dny fermentovat při pokojové teplotě.

Každý den ráno a večer směs promíchejte a ujistěte se, že je utěrka pěkně vlhká.

Pokud jste již po 3-4 dnech spokojeni s kyselostí vašeho ovesného jogurtu, přidejte ještě pár lžiček vody, vanilku a sladidlo nebo podle chuti nechte v přirozené formě.

Skladujte v ledničce a spotřebujte nejlépe do 5 dní.

Tip: Skvělý je jogurt například se smrkovým sirupem (