Léčivý a chutný smrk

MINOLTA DIGITAL CAMERAStále ještě je období sběru mladých výhonků smrčků, které jsou velkým lékem. V některých teplejších oblastech naší republiky už jsou z mladých výhonků nové větvičky, v těch chladnějších teprve vystrčily své světle zelené špičky a tak se dají ještě sbírat a použít mnohými způsoby jako přírodní medicína.

 

V lidovém léčitelství byly známé léčivé síly mladých větviček, šišek a pryskyřice, které obsahují terpentýnovou silici. Ta rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů, stejně jako záněty šlachové pochvy. Pryskyřice se nanáší na kůži, čímž podporuje prokrvení.

Mladé smrkové výhonky obsahují velké množství vitaminu C, jenž odvádí z těla toxiny a posilují imunitu. Mladé smrkové výhonky a šišky sbíráme v dubnu až květnu.

Čaj ze smrkového jehličí léčí záněty dásní. 

Smrkové větvičky a šišky se užívají též při léčebných koupelích – pomáhají při katarech dýchacích cest, bolestech kloubů a končetin, poruchách prokrvení, nervozitě, nespavosti a celkové vyčerpanosti. 

Uhlí ze smrkového dřeva pohlcuje jedy ve střevech a má dezinfekční účinky.

V aromaterapii má široké využití silice ze smrkového jehličí – aplikuje se formou inhalací, koupelí a masáží. Při revmatismu, vyčerpanosti a onemocněních dýchacích cest lze tento siličný olej užívat rovněž vnitřně, avšak výhradně ředěný, například medem, smetanou, vlažným čajem nebo vodou.

Předávkování siličným olejem ze smrkového jehličí může vyvolat alergickou reakci, bolesti hlavy, zvracení a dokonce závažné poškození centrální nervové soustavy!

 

Smrkový med

smrkovy medNa domácí výrobu této léčivé dobroty existuje více postupů, já zde uvedu první svou – vyzkoušenou a druhou přímo od pana Váni, jak ji doporučuje odborník.

Jinak smrkové výhonky by měli být velké maximálně 5 cm a měli by se sbírat nejlépe do 15.5., ale záleží na oblasti, ve které žijete (chladnější/teplejší) a velikosti, při které je sbíráte, ta je určující.

 

Můj recept

Suroviny:

  • 1,5 kg mladých výhonků ze smrkových větviček
  • 1,5 kg třtinového cukru
  • 3 citrony (v bio kvalitě se slupkou nebo oloupané)
  • 1,5 l vody

Postup:

Čerstvé smrkové výhony opláchneme, dáme do kastrolu, přidáme citróny pokrájené na kolečka, zalijeme vodou a povaříme 20 – 30 minut s pokličkou. To je důležité, neboť bez povaření se výhonky vylouhují jen velmi málo a med by ani nezhoustl.

Necháme do druhého dne vylouhovat, pak přecedíme přes síto a dobře vymačkáme všechen výluh, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme – odpařujeme (bez pokličky) do požadované hustoty medu, zhruba hodinu. Ještě horký med nalijeme do sklenic, dobře uzavřeme a otočíme víčkem dolů, aby vzniklo vakuum. Takto necháme med chladnout při pokojové teplotě do druhého dne.

Takto vyrobený med má načervenalou barvu, krásně voní i chutná a z tohoto množství vzniknou zhruba 2 sklenice – záleží na konzistenci (míře vyvařené vody), ve které med sléváte.

 

Recept podle pana Váni:

Mladé smrkové či jedlové výhonky nasypeme do sklenice, zalijeme vodou a necháme 4 dny stát na slunci. Pak tekutinu přelijeme do hrnce, přidáme listy lesních či zahradních jahod a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Nakonec scedíme, smícháme v poměru 1:1 s cukrem a vaříme do zhoustnutí. Plníme do sklenic a ihned uzavřeme.

Jíme jednu až několik čajových lžiček denně. Smrkový med usnadňuje vykašlávání při silném kašli, kataru hltanu, bronchitidě a chřipce, posiluje imunitu a pomáhá při rekonvalescenci. Obzvlášť vhodný je pro děti.

 

Smrková tinktura na mazání – můj osvědčený recept

tinkturyVýhonky naložíme na týden do čistého alkoholu (může být i Lesana nebo Alpa) do skleněné uzavíratelné lahve a necháme při pokojové teplotě na tmavém místě macerovat. Každý den láhev krouživým pohybem promícháme. Po týdnu výluh přecedíme a slijeme do nové lahve a skladujeme v temnu, pokud chcete chladivý efekt, tak v lednici. Poměry jsou zhruba na 2 díly alkoholu 1 díl výhonků.

 

Tip 1: Pakliže chcete macerát vylepšit o protizánětlivé účinky a nevadí vám použít acylpyrin, je možné na začátku nakládání přidat do půllitrové sklenice alkoholu se zhruba jednou větší hrstí výhonků, 10 obyčejných tabletek acylpyrinu (ne šumivé), který se rozpustí. V tom případě necháváme macerovat 10 dní a pravidelně promícháváme, aby se usazený acylpyrin na dně dostával do celého obsahu.

Tato tinktura je vhodná na potírání revmatických kloubů, na masáž bolavých svalů, šlach i celého pohybového aparátu.

 

Tip 2: Tímto způsobem si můžete udělat také tinkturu z Aloe Vera, kdy použijete čerstvý gel z listu a je to také skvělé kloubní mazání (recept od mé babičky).

Při macerování čerstvých květů echinacey (třapatky) v čistém alkoholu si vyrobíte skvělou tinkturu na vnitřní užívání, která posiluje imunitu a skvěle funguje při nachlazení (je podstatně lepší než ta z lékárny). Užívá se panák denně.

Macerovat můžete bezinky, kopřivy, pampelišky a cokoli vás napadne a dostanete tak jedinečnou léčivou tinkturu, kterou se můžete léčit sami.

 

Smrkový olej do kuchyně

smrkovy olejSmrkové výhonky se dají také krásně použít na ovonění a nasáknutí své síly a zdraví do extra virgine olivového oleje, kterým pak ozvláštníte jakékoli gurmánské jídlo.

 

Postup: 

  • 4 hrnky olivového oleje zahřejte na teplotu zhruba 50°C a nalijte do sklenice
  • přidejte 2 hrnky čistých a suchých smrkových výhonků
  • uzavřete víčkem a dejte do lednice na 2 týdny

Výsledek je báječný a olej voní jako kořeněná bylinková zálivka, kterou lze použít do salátů, na chleba, na výrobu domácí majonézy a podobně.

 

Smrkový sirup nevařený

smrkovy sirupSuroviny: 

    • mladé smrkové výhonky
    • cukr krystal (hnědý cukr, kokosový cukr pro raw verzi)
    • citróny
    • uzavíratelná sklenice

Postup: 

Záleží na množství výhonků, které máte k dispozici, každopádně recept je jednoduchý.

Do lahve dáme zhruba pěticentimetrovou vrstvu výhonků, které nejprve propláchneme studenou vodou a tím je zbavíme nečistot, zasypeme jedním centimentrem cukru a na něj položíme 2-3 kolečka citronu, opět 5 cm vrstvu výhonků a tak pokračujeme až je láhev plná a pak uzavřeme. Lahev dáme na okno na slunné místo, kde jí necháme 2 – 3 týdny. Za nějakou dobu se začne tvořit hustá šťáva, kterou po třech týdnech přes plátýnko scedíme, slijeme do lahví a dáme do lednice.

Sirup pomáhá: na průdušky, kašel, zvyšuje imunitu, rozpouští hleny, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach, podporuje prokrvení kůže. Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno.

 

Recepty od pana Váni

Inhalační odvar z mladých výhonkůNecháme vzkypět 2 až 3 polévkové lžíce sušených větviček v 1l vody a ihned stáhneme z plotny, abychom neznehodnotili siličný olej. Inhalujeme několikrát denně vždy 10 až 15 minut. Odvar pomáhá při astmatu, bronchitidě, onemocnění plic a kataru vedlejších dutin.

 

Sirup ze smrkových jehliček

V 500 ml vody krátce povaříme 1 kg čerstvých jehliček, odstavíme, zakryjeme a 1 až 2 hodiny vyluhujeme. Přecedíme a doplníme vodou do objemu 1l. Přidáme 1 kg želírovacího cukru, znovu povaříme a plníme do sklenic. Užíváme jako sladidlo, mažeme na chleba, přidáváme do čajů proti kašli a nachlazení. K celkovému posílení organismu se užívá 1 čajová lžička denně.

 

Čaj ze smrkových jehliček

Zalijeme 10 g sušených jehliček 200 ml studené vody a necháme asi 12 hodin stát. Přivedeme k varu a 10 minut zakryté vyluhujeme. Pijí se 2 šálky denně, čaj je možné osladit medem. Po týdnu léčby týden vynecháme. Čaj pomáhá při kataru dýchacích cest, chrapotu, kašli, revmatismu a nervozitě, lze ho použít i jako močopudný prostředek.

 

Tinktura ze smrkového jehličí

Smícháme 1 ml siličného oleje ze smrkového jehličí s 5 ml 90% alkoholu. Užíváme až 3x denně po 10 kapkách.

 

Smrková „voda“

Zalijeme 2 díly čerstvých smrkových větviček, 1 díl plodů jalovce a 1 díl květů levandule 70% alkoholem a necháme 3 týdny stát na slunném místě, občas protřepeme. Potom „vodu“ scedíme a skladujeme v temnu. Hojí bolesti svalů a kloubů, zmírňuje revma, artritidu a odstraňuje nádory vzniklé městnáním. Smrkovou „vodu“ neužíváme vnitřně!
Smrková koupel

Povaříme 1 kg jehličí a mladých šišek v dostatečně velkém množství vody a asi 30 minut vyluhujeme v zakryté nádobě. Po vyluhování slijeme a přidáme do připravené koupele. Užívá se při nervozitě, nespavosti, nachlazení a bolestech svalů a kloubů.

 

Macerujte, louhujte, ceďte a hlavně si to užívejte a těšte se na skvělé účinky, vůni i chuť přírody. Na podzim budete se smrkovým sirupem nebo medem v čaji s láskou vzpomínat na tohle krásné jaro.

Michaela

kniha Pavel Váňa – Léčivé stromy a keře podle bylináře Pavla
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

25 Komentářů
  1. Dobry den prajem Michaela dakujem vam za recepty su uzasne🥰🥰dnes som dorobila medik zo smrekovych vyhonkov.je velmi chutny a krasne vonia.som rada ze mozem doma robit taketo liecive mediky a tynktury.Este raz moooc dakujem🥰🥰

  2. Dobrý den
    prosím o radu . Proč mi smrčinkový sirup za studena zkvasí i přesto , že ho skladuji v lednici .
    Děkuji M. Weberová

  3. Dobrý den, chtěla jsem zeptat jestli bych mohla udělat stejným způsobem jak je Smrkový sirup nevařený tak nevařený sirup z květů černého bezu? Šlo by to i z jiných bylinek? Děkuji Eva

  4. Dobrý den, ráda bych se zeptala na smrkovou vodu – proč se nesmí užívat vnitřně? Naložila jsem smrkové výhonky do hruškové pálenky a chtěla jsem užívat jako prevenci před nástupem zimy. Je to možné, nebo to raději nedoporučujete? Děkuji za odpověď

  5. do tinktury je možné přidat vrbovou kůru, je to vlastně acylpyrin v přírodní formě 🙂

  6. Dobrý den, myslíte, že je vhodný i jako léčba gynekologických zánětů a kvasinkové infekce v těhotenství? Mám opakovaně záněty a po léčbě antibiotiky kvasinkovou infekci. Myslíte, že by mi mohl pomoci?

    Děkuji Pokorná.

  7. Dobrý den,
    na jaře jsem tvořila nevařený smrkový sirup, nyní ho dávám dvouletému synovi, protože je nachlazený, ale dnes večer jsem si k němu více přivoněla a ochutnala a přišel mi hrozně silný a snad jsem z něj cítíla i alkohol. Je toto po chemické stránce možné? Aby nějak zkvasil? Skladovala jsem ho v lednici. Mám strach, jestli jsem synovi spíše neublížila. Děkuji moc za odpověď.

    1. Dobrý den Zdeňko,

      ano, je to možné. Je možné, že se stala někde chyba co se čistoty zpracování týče…

      Já vždy na závěr otřu hrdlo lahve kolem i zevnitř čistým hadříkem, namočeném v alkoholu a přidám do celé lahve malého panáčka čistého alkoholu. Šťávy tak nekvasí, i když nejsou vařené.

      A synovi jste určitě neublížila.

      Michaela

  8. K sirupu je lépe přidávat cukr bílý, nmeboť ten třtinový podporuje kvašení.

  9. Jak dlouho se cca vareny med vari? 4dny na slunku a pak varit do zhoustnuti, ale aby mi z to nezustalo neco malo jen 🙁 Dekuji za radu.

  10. dobrý den, prosím o radu, naložila jsem smrkový nevařený sirup podle návodu do třetinového cukru a citronů, ale neupěchovala! jak se to sedlo, mám ve sklenici 1/3 místa! můžu to ještě doplnit?? nebo raději ne! a taky sirup , který se tvoří dole je černý, nevadí to??
    děkuji
    Dáša k.

    1. Milá Dášo,

      už bych to nechala být a udělala si radši další sklenici, než zasahovala do procesu již vytvořeného sirupu. Co se týče barvy, tak černý by rozhodně být neměl. Možná se vám tam dostaly nějaké nečistoty ze smrku, takto bez možnosti se na sirup podívat, vám těžko poradím.

      Michaela

  11. Dobrý den.Vážím si vašich návodů ze smrku,používám je zvláště smrkovou koupel.Jiné návody budu používat až na jaře.Mám výhrady k výrazu smrkový med,pampeliškový med a jiné.Med je pouze produkt včel.Med se dělí na medovicový a květový.Zdraví HF včelař.

  12. Já jsem smrkový med letos dostal darem, a velice mi chutná. Bohužel je už pozdě na smrkové větvičky, takže ho bidu dělat příští rok. Jsem rád že jsem tyto stránky našel, protože chci vyzkoušet plno receptů které tu jsou.

    1. mě se stalo to samé což mě děsně naštvalo. pravděpodobně recept není správně popsán – logické je že když se dá cukr (s něčím) na světlo/slunko tak to zkvasí… možná otázka zda to mít na světle a nebo slunku . ale i tak díky za tyto možnosti – loni jsem dělala mazání a něco jako med, který byl spíše zkaramelizovaný bonbon 😀

  13. Zdravím, naložila jsem dle instrukcí sirup. Zcedila a dala do lednice. Jen voní zkašeně, jako alkoholové kvašení. Je to v pořádku? Nebo to už je moc? Díky. Dělala jsem poprvé.

  14. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je na závadu když se mi v sirupu ze smrkových nových větviček ve skleničkách udělal na dně tmavý kal. Sirup mám v ledničce.
    Děkuji za odpověď
    Jana Kovandová

    1. S tmavým kalem jsem se u svých sirupů nesetkala, takže těžko říci.
      Udělal se vám už ve sklenicích s větvičkami nebo až v lednici?

  15. Tak já delal smrkový sirup a i ten nevařený včera. U nás na Šumavě je na to čas teprve nyní. Delal jsem dle jiného receptu, vyzkoušel jsem ten Váš nyní.
    V tom nevařeném se mi udelala štáva do druhého dne, ale nechám ho pár tydnů tedy. Jinak na tom obrazku určite není 5 cm vrstva smrku, ale max 1 cm….

    1. Bezva Mirku 🙂

      Jen teď už je přeci jen trošku pozdě, mladé špičky smrčků již povyrostly a zesílily, možná bych počkala až napřesrok 😉
      Uvidíte sám, podle oblasti a intuice…

      Hodně štěstí!
      Mia

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.