Léčivý a chutný smrk

MINOLTA DIGITAL CAMERAStále ještě je období sběru mladých výhonků smrčků, které jsou velkým lékem. V některých teplejších oblastech naší republiky už jsou z mladých výhonků nové větvičky, v těch chladnějších teprve vystrčily své světle zelené špičky a tak se dají ještě sbírat a použít mnohými způsoby jako přírodní medicína.

 

V lidovém léčitelství byly známé léčivé síly mladých větviček, šišek a pryskyřice, které obsahují terpentýnovou silici. Ta rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů, stejně jako záněty šlachové pochvy. Pryskyřice se nanáší na kůži, čímž podporuje prokrvení.

Mladé smrkové výhonky obsahují velké množství vitaminu C, jenž odvádí z těla toxiny a posilují imunitu. Mladé smrkové výhonky a šišky sbíráme v dubnu až květnu.

Čaj ze smrkového jehličí léčí záněty dásní. 

Smrkové větvičky a šišky se užívají též při léčebných koupelích – pomáhají při katarech dýchacích cest, bolestech kloubů a končetin, poruchách prokrvení, nervozitě, nespavosti a celkové vyčerpanosti. 

Uhlí ze smrkového dřeva pohlcuje jedy ve střevech a má dezinfekční účinky.

V aromaterapii má široké využití silice ze smrkového jehličí – aplikuje se formou inhalací, koupelí a masáží. Při revmatismu, vyčerpanosti a onemocněních dýchacích cest lze tento siličný olej užívat rovněž vnitřně, avšak výhradně ředěný, například medem, smetanou, vlažným čajem nebo vodou.

Předávkování siličným olejem ze smrkového jehličí může vyvolat alergickou reakci, bolesti hlavy, zvracení a dokonce závažné poškození centrální nervové soustavy!

 

Smrkový med

smrkovy medNa domácí výrobu této léčivé dobroty existuje více postupů, já zde uvedu první svou – vyzkoušenou a druhou přímo od pana Váni, jak ji doporučuje odborník.

Jinak smrkové výhonky by měli být velké maximálně 5 cm a měli by se sbírat nejlépe do 15.5., ale záleží na oblasti, ve které žijete (chladnější/teplejší) a velikosti, při které je sbíráte, ta je určující.

 

Můj recept

Suroviny:

  • 1,5 kg mladých výhonků ze smrkových větviček
  • 1,5 kg třtinového cukru
  • 3 citrony (v bio kvalitě se slupkou nebo oloupané)
  • 1,5 l vody

Postup:

Čerstvé smrkové výhony opláchneme, dáme do kastrolu, přidáme citróny pokrájené na kolečka, zalijeme vodou a povaříme 20 – 30 minut s pokličkou. To je důležité, neboť bez povaření se výhonky vylouhují jen velmi málo a med by ani nezhoustl.

Necháme do druhého dne vylouhovat, pak přecedíme přes síto a dobře vymačkáme všechen výluh, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme – odpařujeme (bez pokličky) do požadované hustoty medu, zhruba hodinu. Ještě horký med nalijeme do sklenic, dobře uzavřeme a otočíme víčkem dolů, aby vzniklo vakuum. Takto necháme med chladnout při pokojové teplotě do druhého dne.

Takto vyrobený med má načervenalou barvu, krásně voní i chutná a z tohoto množství vzniknou zhruba 2 sklenice – záleží na konzistenci (míře vyvařené vody), ve které med sléváte.

 

Recept podle pana Váni:

Mladé smrkové či jedlové výhonky nasypeme do sklenice, zalijeme vodou a necháme 4 dny stát na slunci. Pak tekutinu přelijeme do hrnce, přidáme listy lesních či zahradních jahod a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Nakonec scedíme, smícháme v poměru 1:1 s cukrem a vaříme do zhoustnutí. Plníme do sklenic a ihned uzavřeme.

Jíme jednu až několik čajových lžiček denně. Smrkový med usnadňuje vykašlávání při silném kašli, kataru hltanu, bronchitidě a chřipce, posiluje imunitu a pomáhá při rekonvalescenci. Obzvlášť vhodný je pro děti.

 

Smrková tinktura na mazání – můj osvědčený recept

tinkturyVýhonky naložíme na týden do čistého alkoholu (může být i Lesana nebo Alpa) do skleněné uzavíratelné lahve a necháme při pokojové teplotě na tmavém místě macerovat. Každý den láhev krouživým pohybem promícháme. Po týdnu výluh přecedíme a slijeme do nové lahve a skladujeme v temnu, pokud chcete chladivý efekt, tak v lednici. Poměry jsou zhruba na 2 díly alkoholu 1 díl výhonků.

 

Tip 1: Pakliže chcete macerát vylepšit o protizánětlivé účinky a nevadí vám použít acylpyrin, je možné na začátku nakládání přidat do půllitrové sklenice alkoholu se zhruba jednou větší hrstí výhonků, 10 obyčejných tabletek acylpyrinu (ne šumivé), který se rozpustí. V tom případě necháváme macerovat 10 dní a pravidelně promícháváme, aby se usazený acylpyrin na dně dostával do celého obsahu.

Tato tinktura je vhodná na potírání revmatických kloubů, na masáž bolavých svalů, šlach i celého pohybového aparátu.

 

Tip 2: Tímto způsobem si můžete udělat také tinkturu z Aloe Vera, kdy použijete čerstvý gel z listu a je to také skvělé kloubní mazání (recept od mé babičky).

Při macerování čerstvých květů echinacey (třapatky) v čistém alkoholu si vyrobíte skvělou tinkturu na vnitřní užívání, která posiluje imunitu a skvěle funguje při nachlazení (je podstatně lepší než ta z lékárny). Užívá se panák denně.

Macerovat můžete bezinky, kopřivy, pampelišky a cokoli vás napadne a dostanete tak jedinečnou léčivou tinkturu, kterou se můžete léčit sami.

 

Smrkový olej do kuchyně