Jednoduchá výroba zmrzliny bez tvarovátek + lahodný vegan recept

Už několikrát mě odradilo od výroby lahodných nanuků podle mého gusta to, že jsem neměla ta správná udělátka nebo se mi mrazem rozbila a já ztratila chuť kupovat nová plastová, která zase nevydrží, a zbytečný odpad a nervy a tak, znáte to. Tak jsem se rozhodla vymyslet výrobu nanuků bez jejich speciálních formiček a povedlo se. Radost byla veliká a tak vám to sem hned hodím, ať to můžete zkusit taky.

Volbu ovoce a finální složení zmrzliny nechám na vás a vašich možnostech a podělím se o svůj recept. Dělala jsem jahodovo-melounové nanuky ve formě na chléb/paštiku, ale použít asi můžete i cokoliv jiného, co uznáte podle inspirace za vhodné.

Dřívka na nanuky jsem koupila, světe div se, v papírnictví, ale k dostání jsou na mnoha místech přes internet.

 

Recept na domácí johodovo-melounové nanuky 

Ingredience:

  • 2 šálky vanilkového jogurtu (já použila kokosovo-sojový Alpro/Provamel, ale můžete použít jakýkoli máte rádi)
  • 2 šálky jahod, nakrájené na plátky (čerstvé nebo zmrazené)
  • Šťáva a kůra z 1 bio limetky
  • Kostky melounů (asi 20 kostek, každá asi 1,5 cm velká)
  • 8 až 10 dřevěných dřívek

 

 

Postup:

Připravte si nádobu na chléb a vyložte ji potravinovou fólií i přes okraje – viz obrázek.

V mixéru rozmixujte jogurt, jahody, limetovou šťávu a kůru.

Nalijte směs do nádoby a vhoďte do ní celé kostky melounu a promíchejte tak, aby v každé části byly nějaké.

Zakryjte nádobu 2 nebo 3 vrstvami potravinové fólie a ujistěte se, že se folie dotýká vrcholu směsi.

Špičkou ostrého nože udělejte drobné řezy tam, kde chcete umístit dřívka.

Umístěte dřívka do otvorů a postavte je rovně.

Zamrazte na cca 6 hodin.

Až budete chtít podávat nanuky, vezměte hrnec nebo pánev, nalijte do něj horkou vodu po pár centimetrů a nádobu se zmrzlinou do ní ponořte, aby se uvolnily okraje a nanuky šly dobře vyndat.

Vezměte za potravinovou fólii a nadzvedněte zmrazený „bochník“ z nádoby.

Použijte ostrý nůž na řezání nanuků mezi dřívky.

 

 

A je to! Nemusíte nic zbytečného kupovat, další krámy – odpad a máte nanuky pro všechny děti i dospěláky.

Poznámka: Používáte-li jogurt s nízkým obsahem tuku, nanuky budou trochu ledové a mají tendenci se snadno rozbít, ale chutnat budou famózně.

Tip: Pokud  máte radši sladší zmrzliny, určitě si směs před zamrazením dochuťte dle libosti.

Další lahodné tipy na domácí vegan zmrzliny najdete v sekci Zdravé zmrzliny.

Dobrou osvěžující chuť!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.