Domácí recept na jablečné máslo

jablecne-maslo3Máte doma spoustu jablek a nevíte co s nimi? Nebo máte jablka, která se na vás už tak nesmějí, ale nechcete je vyhodit? Máte několik možností. Můžete je odšťavit, usušit na křížaly, použít do marmelády nebo z nich udělat skvělé jablečné máslo, které ozvláštní váš jídelníček. Není to ve své podstatě máslo, ale skvělá dobrota, kterou si zpestříte svůj jídelníček a ukojíte svou chuť na sladké zdravějším způsobem. Recept je velmi snadný, má nádech slavnosti, skvěle se hodí jako dárek pro kamarádku a chutná božsky. 

Miluji jedlé dárky. Vždy v tom cítím tu snahu, energii, lásku a chuť potěšit, navíc jsou takové dárky osobní, praktické, levné, bez chemie, většinou z plodin ze zahrádek, sadů a lesů, krásně vypadají a nemůžete si je nikde koupit, jsou originální. Když je ještě ozdobíte větvičkami, květy, kořením nebo osobními visačkami, nebudou mít chybu!

Ingredience na 4 sklenky:

  • jablecne-maslo23 kg jablek, oloupaných, bez jadřinců, nakrájených na kostičky
  • Šťáva z poloviny citronu
  • 1,5 šálku hnědého cukru
  • 1 vanilkový lusk, vyškrábnutá semínka
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce extra panenského kokosového oleje

Postup:

Nasypte kostičky jablek do hrnce a přidejte citrónovou šťávu.

V samostatné misce, smíchejte zbývající přísady kromě kokosového oleje.

Nasypte do hrnce obsah z misky (cukr, koření), aby pokryl všechna jablka a přidejte vanilková semínka.

Za občasného míchání vařte na mírném ohni zhruba 45 minut, dokud jablka nejsou měkká a dají se snadno zlomit dřevěnou vařečkou.

Po uvaření rozmixujte ponorným mixérem dohladka.

Nyní přidejte 2 lžíce extra panenského kokosového oleje a promíchejte. V teplé jablečné kaši se dobře rozpustí.

Nalijte do čistých sklenic, zavíčkujte a nechte vychladnout.

Skladujte v lednici, aby byl kokosový tuk tuhý a držel jablka pohromadě.

 

Poznámka:

jablecne-masloPokud jsou jablka sladší, můžete ubrat cukru.

Pokud nemáte vanilkový lusk, můžete použít vanilkový extrakt v kapkách. Použijete pak 2 čajové lžičky vanilkového extraktu po uvaření jablek.

Toto jablečné máslo se skvěle hodí na palačinky, lívance, croissanty, placky, pečivo, dorty a všude, kde máte chuť si dochutit něčím sladkým a výjimečným.

Další recepty naleznete v sekci Zdravá másla.

Dobrou chuť.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář
  1. Jablečné máslo jsem zkoušela asi před rokem. Měla jsem v malých skleničkách, tak jsem pokaždé vše spotřebovala, nevím jak dlouho vydrží načnutá sklenice. Osvědčilo se mi k snídani na teplou kaši, ale naprosto luxusní je do pohárů v neděli po obědě. Nejvíc mi chutná kombinace s tvarohem. Takže doporučuji všem, kteří váhají, já jdu vařit další várku 🙂 Děkuji za skvělý nápad.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.