Domácí výroba másel ze semínek a ořechů

tmave masloMásla vyrobená z mletých ořechů a semen představují čistý luxus chutí a výživy. Mohou být běžně používána namísto klasického másla, margarínu, pomazánkových másel, smetanových sýrů a jiných pomazánek. Pomáhají také uspokojit veškeré chutě na sladké lepkavé pochoutky, ale s tím rozdílem, že jsou mnohem zdravější a v přiměřené míře prospívají našemu tělu. V kvalitním mixéru je můžete vyrobit během několika minut a navíc si je dochutit skvělými přísadami přesně podle vaší chuti.

 

Másla ze semínek a ořechů jsou sama o sobě jemně nasládlá nebo pikantní a tak umožňují nekonečné kulinářské variace. Dají se použít na výrobu koktejlů – smoothies, dezertů a zmrzlin, stejně tak jako pojivová látka a látka zvýrazňující chuť u syrových jídel. Dodávají fenomenální hloubku chutí veškerému cukroví a dortům (vyzkoušejte někdy sušenky z ořechového másla) a vynikající náplň palačinek a omelet. Často přidávám syrové mandlové máslo, syrové kešu máslo, syrové macadamiové máslo nebo tahini k míchané zelenině, polévkám nebo obilným kaším. Másla ze semínek a ořechů tvoří skvělý základ salátových zálivek, omáček a marinád a výborně chutnají i na sendviče.

Příliš nedoporučuji používat arašídy na arašídové máslo, neboť arašídy obsahují toxiny a karcinogeny a často jsou velkým alergenem u mnohých z nás. Naštěstí můžeme udělat mnoho dalších druhů ořechových másel, která jsou stejně chutná a navíc prospěšná našemu zdraví .

Másla ze semínek a ořechů jsou vyrobena pouze mletím, dokud nevytvoří hladkou, hustou, krémovou pastu, takže výsledné máslo si zachovává všechny nutriční hodnoty. Tato másla jsou bohatá na bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, vlákninu a další cenné živiny.

Pokud máte kvalitní mixér, například Vitamix, vyrobíte jakékoli máslo bezpečně a snadno v několika sekundách. Vždy je dobré semínka nebo ořechy před samotnou výrobou namočit na několik hodin a poté je nechat dobře vyschnout. Kdyby jste je mleli mokré, nepovedla by se vám požadovaná hmota a máslo by brzy zplesnivělo. 

 

Návod

namáčení ořechů!Chcete-li si vyrobit domácí máslo, vložte 2 šálky požadovaných ořechů nebo semen do mixéru, s několika polévkovými lžícemi např. oleje z hroznových semínek (můžete použít i jiný oblíbený olej pro zjemnění chuti) a mixujte dokud nedosáhnete požadované konzistence. Možná budete muset přidat více oleje. Skladujte v uzavřených sklenicích v lednici. Chcete-li si vyrobit opravdu luxusní pamlsek, zkuste do másla přimíchat například trochu syrové kakaové drti, vanilkový extrakt, sůl nebo sirup, různé bylinky nebo kokos. Takové máslo pak budete moci použít buď v slaných sendvičích a salátech pro ještě větší aroma nebo ve sladké variantě ke zmrzlině nebo sladké rýži.

 

Mandlové máslo

SONY DSCMandlové máslo se nejvíce podobá chuti oblíbeného arašídového másla. Je tzv. nabušeno zdravými mono – nenasycenými tuky, esenciálními mastnými kyselinami, bílkovina, hořčíkem, vitamin B2, vitamin E a vlákninou. Ale stejně tak jak je