7 principů stravy ekologie těla

jidloO čem je vlastně ekologie těla?

Především o posílení imunity a udržení zdravého vnitřního ekosystému tím, že udržujeme velké množství přátelských bakterií v zažívacím traktu a alkalickou krev, což posiluje zdraví celého těla.

V každém těle jsou přítomny přátelské a nepřátelské bakterie. V silném zdravém těle prospěšné bakterie účinně bojují proti škodlivým bakteriím a brání tak jejich přemnožení. Naopak v oslabeném imunitním systému jsou nepřátelské bakterie přemnoženy a tato bakteriální nerovnováha uvolňuje toxiny, které podnikají invazi do našich tkání, buněk, orgánů a krve, oslabují náš imunitní systém ještě více a ovlivňují naši schopnost bojovat s infekcí.

 

Tato bakteriální válka se projevuje příznaky jako jsou například:

  • potravinové alergie
  • zažívací poruchy
  • kožní vyrážky
  • přetrvávající nachlazení a chřipka
  • kvasinkové a plísňové infekce
  • bolesti hlavy, svalů a kloubů
  • rakovina

 

Další faktory, které přispívají k této škodlivé nerovnováze jsou:

  • chemikálie
  • stres
  • horší kvalita ovzduší a vody
  • hormonální změny
  • používání antibiotik, která ničí škodlivé patogeny, ale také ničí prospěšné bakterie, které naše tělo navracejí do jeho přirozené rovnováhy a tím opět začíná celý proces nerovnováhy

 

Candida není nemoc jako taková, ale spíše stav akutní vnitřní nerovnováhy, který podporuje vývoj systémových – chronických infekcí a nemocí. Candida se množí ve střevech, pohlavních orgánech, ústech, nosu a krvi a ohrožuje asimilaci a vstřebávání živin a tak způsobuje nemoc.

Špatně kombinovaná, vysoce kyselá, sladká dieta poskytuje dokonalou živnou půdu pro kvasinky, plísně a špatné bakterie, které se velmi rychle množí. Výzkumy amerického imunologa Alana Levina odhadují, že každý třetí člověk západního světa trpí rozmnoženou Candidou.

Jak s kvasinkami bojovat? Je důležité si uvědomit, že cílem není úplně vymýtit Candidu. To je nemožné. Ale spíše obnovit sílu imunitního systému a alkalizovat tělo zpět do zdravé bakteriální rovnováhy, která opět nastartuje optimální tělesné funkce.

Prvním krokem k obnovení zdravé tělesné ekologie těla a zastavení přerůstání Candidy je vyhladovět kvasinky a špatné bakterie a pak tělu poskytnout prospívající vnitřní ekosystém.

Toho dosáhneme tak, že začneme jíst alkalickou stravu bohatou na minerály, s velmi nízkým obsahem cukru a budeme konzumovat probiotické potraviny jako je kokosový kefír, čerstvou zeleninu a mořské řasy. Tato strava tzv. rekolonizuje tělo přátelskými bakteriemi, které mu dodají nový život. Tyto přátelské bakterie, z nichž nejčastější je lactobacillus a bifidus, jsou životně důležité pro udržení zdravého trávení a vylučování, stejně jako v boji proti infekcím a následnému onemocnění. Pokud je třeba brát antibiotika, měli bychom zároveň s nimi nebo ihned po jejich skončení užívat probiotické doplňky a probioticky bohaté potraviny, abychom obnovili zdravou tělesnou ekologii.

 

Sedm hlavních zásad stravy pro optimální ekologii těla

Existuje sedm klíčových zásad léčení těla, které vycházejí z celostní medicíny.

 

1. princip: Čínský princip Jin (kontrakce – stažení) a Jang (expanze – rozšíření)

Zemanta Related Posts ThumbnailTento prastarý univerzální zákon je neuvěřitelně složitý a ohromující. Ve vztahu k jídlu a léčení je možné ho shrnout zhruba takto: existují potraviny, které působí na naše těla jako roztažení, otevírání a relaxace a jsou jimi: cukr, alkohol, mléko, sýr a káva. Naopak existují jiné potraviny, které způsobují sevření až uzavření a to jsou: sůl, maso, ořechy a fazole.

Stejně jako je zapotřebí zdravá rovnováha bakterií v těle pro optimální zdraví, tak je také potřebná rovnováha mezi stahujícími (uzavírajícími, svíravými, měkkými, tmavými) a expanzivními (uvolňujícími se, otevřenými, relaxovanými, aktivními) silami. Ideální stav je existovat mezi těmito dvěma extrémy, kde se tělo cítí klidné, soustředěné a silné.

Strava pro ekologii těla využívá neutrální potraviny, jako je listová zelenina, mořská zelenina, alkalické obilí jako quinoa a proso a využívá zdravé kombinování potravin, které pracuje s doplňkovou povahou opačných sil a rovnováhou životní energie Chi v těle. Některé expanzivní (byliny, koření, kefír, ghí) a stahující (ryby, vejce, sůl) potraviny jsou povoleny. Ryby (halibut, losos, tuňák) jsou doporučovány jako živočišná součást této stravy, protože jsou nejvyváženějším stahujícím živočišným jídlem.

 

2. princip: Udržování zdravé kyselé/alkalické rovnováhy

tabulka kvasinkyOptimální PH našich tělesných tekutin a prospěšných bakterií je mírně zásadité na úrovni 7,365.

Udržování tohoto alkalického stavu je naprosto zásadní pro optimální zdraví. Konzumace vysoce kyselé potravy, přejídání se, užívání drog a stres, mohou přispět k okyselení krve, která oslabuje buňky, orgány a životně důležité systémy v těle, což vede k únavě, nemoci a absenci duševní jasnosti. Kromě toho kvasinky, plísně, bakterie, viry a rakovinné buňky, kterým se daří v kyselém prostředí, způsobují infekce a onemocnění.

Když konzumujeme vysoce kyselou stravu,  tělo ji musí neutralizovat svými minerálními zásobami, ve snaze vyvážit tuto toxickou kyselost. To má za následek vylučování živin z těla, což přispívá k onemocnění. Tím, že jíme zásaditou stravu bohatou na minerály, budujeme tyto alkalické minerální rezervy, které pak bojují proti infekci a ničí kvasinky, bakterie a parazity.

 

Zásadité potraviny, které jsou doporučovány v hojnosti jsou:

  • zelenina
  • mořská zelenina (řasy)
  • bylinky
  • syrová semena (s výjimkou sezamu)
  • namočené mandle
  • syrový kefír
  • raw jablečný ocet
  • filtrovaná voda

Jediné ovoce, které je povoleno v první fázi protikvasinkové a čistící diety jsou citróny, limetky, neslazené brusinky a černý rybíz, neboť mají nižší obsah cukru a nekrmí tak kvasinky.

 

Kyselé potraviny, které jsou povoleny jsou:

  • pohanka
  • ryby
  • vejce
  • hovězí maso
  • drůbež
  • organické nerafinované oleje

Jediné sladidlo, které je povoleno je stevia.

Vysoce kyselé potraviny, jako jsou zpracované potraviny: cukr, mouka, fazole, sója, ořec