Domácí výroba kokosového kefíru

kokos kefir1Spousta z nás miluje tu svěží, jemně nakyslou, bohatou chuť kefíru – zkvašeného živého nápoje, který podporuje zdravou střevní mikroflóru a tím příznivě ovlivňuje celé naše tělo.

Probiotika mají mnoho zdravotních výhod a pakliže budete mít chuť vyzkoušet domácí kokosový kefír, přesvědčíte se o tom, že i chutná opravdu skvěle. Na rozdíl od kefíru vyrobeného z kravského mléka, nemá ten z kokosového mléka silnou kyselou fermentovanou chuť, ale je příjemně pikantní a přirozeně sladká chuť kokosu dominuje. Textura je jemná a bohatá a mírně tenčí než u jogurtu. Jak chuť, tak textura domácího kefíru je lepší než u jakéhokoli kupovaného.

Hotový kefír můžeme pít buď samotný – neochucený nebo si ho můžeme přisladit přírodním sladidlem, ovonět vanilkou nebo skořicí, přidat kakao nebo jemně osolit, kořenit, přidat česnek a použít jako dip na „koktejlovou“ zeleninu nakrájenou na tyčinky z mrkve, salátové okurky, řapíkatého celeru, petržele, celeru a podobně. Tento kefír se může stát také lahodnou ingrediencí do ovocných smoothies a zmrzlin nebo do receptů na kefírové moučníky a místo podmáslí. Do kefíru můžeme přimíchat i chia semínka pro jeho tužší konzistenci, neboť chia semínka na sebe váží tekutinu. Variant je opět nepočítaně.

 

kefirTvorba domácího kokosového kefíru vyžaduje počáteční investici do kefírové houby (tibetská houba), ale ta je jednorázová a při správném zacházení a uskladnění nám vydrží neomezeně dlouhou dobu. V kefírové houbě jsou živé aktivní kultury sestávající se z kvasinek a bakterií, které jsou tělu velmi prospěšné. Kefírovou houbu můžete koupit on-line nebo vám může kousek věnovat kamarád, kterému se výrobou domácího kefíru v mléce rozmnožila (při každé výrobě kefíru se houba v mléce rozmnoží a zesílí, za 2 týdny až na dvojnásobek).

 

Použitím kokosového mléka na kefír získáme ideální veganskou variantu lahodného probiotického nápoje, jehož blahodárné účinky jsou potvrzeny tisíciletími a navíc je vhodný pro všechny s laktózovou intolerancí. Kefír nám může pomoci s trávicími potížemi – zabrání hnití potravy ve střevech, zrychlení metabolismu, detoxikace organismu, posílení imunity, odkyselení organismu, ustálení vnitřní rovnováhy – ničí přemnožené kvasinky, bakterie a plísně, reguluje krevní tlak, rozkládá v těle cholesterol a chrání tak zdraví srdce, léčí žaludeční vředy, pomáhá při nemocech slinivky, jater, sleziny, ledvin a močových cest, díky obsahu tzv. přírodních antibiotik hojí záněty a rovněž dodává energii a tak zabraňuje únavě. O tibetské houbě se také říká, že dokáže zbrzdit vývoj metastázy a zabránit rychlému stárnutí.

Kefír pijte vždy večer před spaním. Poté už nic nejezte. Ideální je praktikovat tuto léčebnou kúru dvacet dnů a poté si dát desetidenní přestávku. Pokud nepocítíte výrazné zlepšení svého zdravotního stavu, konzumujte kefírový nápoj i následujících dvacet dnů.  

 

Ingredience

  • houba1 lžíce kefírové houby (tibetské ho