Jak podpořit své zdraví v lednu

Rozhodla jsem se pro vás sepsat cyklus dvanácti článků na každý měsíc v roce, kde vám nabídnu pár mých osvědčených tipů pro udržení a posílení zdraví. Každý z nich přijde s něčím netradičním, nad rámec všech článků na webu Slunečný život, které se celostním zdravím zabývají a které si můžete kdykoliv pročíst a inspirovat se jimi. 

 

♥ Po celou zimu doporučuji si vařit teplé vydatné polévky/vývary a popíjet několik šálků teplého čaje. Je třeba tělo neustále prohřívat.

Zeleninu a maso (ryby) doporučuji zapékat v troubě, neboť tak získají více prohřívající energie – jang.

Z prohřívajících jídel jezte:

  • batáty
  • mrkev
  • jablka
  • kapustu
  • cibuli
  • česnek
  • pórek
  • černé fazole
  • sója (střídmě)
  • čočka
  • oves
  • špalda
  • slzovka
  • fíky
  • jedlé kaštany
  • slunečnicová semínka
  • sezamová semínka
  • vlašské ořechy
  • mořské produkty (mořské řasy)
  • zázvor
  • skořice
  • hřebíček
  • kurkuma
  • bazalka
  • rozmarýn
  • pažitka
  • kopr
  • anýz
  • fenykl
  • kmín
  • sůl

 

V lednu velmi doporučuji posílit krev červenými potravinami jako jsou fazole adzuki, červená řepa, červené datle, pokud jíte tak bio/farmářské červené maso a další červené potraviny.

Na posílení krve můžete vyzkoušet Kičadi – ayurvédské léčivé jídlo, které se vaří z mungo fazolek nebo právě z fazolek adzuki.

Recept na něj najdete v článku Kičadi – detoxikační jídlo podle ayurvédy.

 

Pokud máte rádi sladké teplé nápoje a zároveň chcete/potřebujete posílit krev a zvýšit hodnoty červeného krevního barviva, moc vám doporučuji léčivý odvar z červených datlí. Nazývají se také čínské nebo Jujube a seženete je na internetu nebo v prodejně s čínskými potravinami (ne vietnamskými).

Recept na datlový čaj posilující krev

Ingredience

  • 50 g červených datlí (vypeckovaných)
  • 1 l filtrované vody
  • 20 g goji (volitelné)
  • třtinový/kokosový cukr podle chuti (volitelné)

Postup

Rozpulte datle a namočte je nejméně na hodinu nebo přes noc do vody.

Vařte datle ve stejné vodě 25 minut nebo do změknutí.

Přidejte goji a vařte ještě 5 minut.

Přeceďte, ovoce můžete/nemusíte sníst a podávejte teplé.

Užívání

Pijte 1 krát denně po dobu 2 týdnů.

Tip

Můžete přidat do hrnce i kousek zázvoru nebo skořici.

 

♥ V zimě obecně je třeba si hlídat a posilovat také ledviny, v čemž nám pomohou jedlé kaštany, adzuki a ořechy. Posilováním ledvin se posilují zuby, kosti a mozek, což následně harmonizuje krevní tlak, a tak i zvyšuje psychickou pohodu.

♥ Chlad často vniká přes kůži do cév a může způsobit křeče v nohách. Může vniknout až do břicha – žaludku a sleziny, což způsobuje bolesti břicha. Ženy od nohou mohou prostydnout a dostat zánět močového měchýře nebo močových cest, případně zánět dělohy. Sezení na chladném zhoršuje hemoroidy.

Noste v zimě pod kalhoty ještě jednu vrstvu.

Pijte každý den zázvorový čaj s medem a citrónem. Pravidelné popíjení oteplí nohy a sníží tak riziko nachlazení.

V zimě je také velmi důležité udržovat záda v teple a častěji pobývat na slunci.

Je třeba chodit brzy spát a se vstáváním počkat až na sluneční svit.

Tři zimní měsíce jsou obdobím uschovávání a odpočinku.

Lidé středního a staršího věku by s ranním cvičením měli počkat až na východ slunce, kdy se začíná zvedat vzduch a postupně se rozptylují zněčišťující látky ve vzduchu. Necvičte příliš brzy ráno, začněte až kolem 8 až 9 hodiny.

 

♥ Něco o hřebíčku 

Hřebíček je koření velmi vhodné v zimě, neboť krásně zahřívá, především slezinu, žaludek a ledviny.

Harmonizuje trávení, zvyšuje sekreci žaludečních šťáv, zastavuje zvracení a působí proti nadýmání.

Lokálně působí jako anestetikum a analgetikum.

Brzdí růst stafylokoků, streptokoků a různých dalších bakterií, proto je výbornou prevencí při chřipce, nachlazení a proti plísním.

Hřebíčková silice znamenitě tlumí citlivost a bolestivost zubního nervu.

Můžete si udělat hřebíčkový čaj, přidat tam i badyán a skořici a máte skvělé zimní zdravé pití.

Vše o hřebíčku

 

♥ Zahřívejte střed těla, meditujte, buďte v sobě, odpočívejte, nabírejte síly, šetřete energii na jaro a jeho rození, růst, vývoj a pohyb.

Hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář
  1. Přeji krásný den,
    mohu se zeptat, nato zda budete publikovat články o jednotlivých měsících, jak podporovat své zdraví na svých stránkách?
    Byla jsem ráda za měsíc leden, bylo to pro mne moc prospěšné 🙂 a tak jsem očekávala kdy budou další měsíce, a nebo, je nemohu najít.
    Moc děkuji za odpověď.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.