Zdravé domácí quinoa-avokádové houstičky, sezamovo-lněné houstičky s chia semínky a špaldový chléb

chlebaTaké máte občas chuť na voňavé zdravé domácí pečivo a nevíte, kde byste takové sehnali? Můžete si ho upéct za pár minut sami doma v troubě, je to velmi jednoduché. Takové s láskou připravené jídlo má tu výhodu, že víte, co jste na jeho výrobu použili a v jakém prostředí jste ho upekli. Navíc si ho můžete kdykoli obměňovat podle chuti a zásob a udělat si vždy jen takové množství, které bez problémů čerstvé spotřebujete. Není to na každý den, ale proč si občas neudělat chutné burgery nebo toasty na party nebo na cesty ze zdravých a chutných čerstvých potravin bez éček a umělých aditiv. Bonusem vám bude krásně provoněný domov a radost, kterou uděláte nejen sobě výrobou a lahodnou chutí, ale i svým blízkým. 

 

Quinoa-avokádové domácí houstičky

  • quinoa-avokadove housticky300g quinoi
  • 200g na velmi jemno rozemletých mandlí
  • 2 lžíce mletého lněného semínka
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka hrubé mořské soli
  • 1 avokádo
  • 1 bio limetka, kůra a šťáva
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 190 ml vody

Předehřejeme troubu na 170 ° C a připravíme si plech s papírem na pečení. Rozmixujeme quinou v mixéru na konzistenci mouky. V misce smícháme quinou, mandle, lněná semínka, sezamová semínka, mořskou sůl a prášek do pečiva. V jiné misce smícháme oloupané rozmačkané avokádo s limetkovou kůrou a šťávou, medem a vodou a promícháme. Přidáme avokádovou směs do suché směsi a dobře promícháme rukou asi 2-3 minuty, dokud nám nevznikne lepkavé, pevné těsto. Poté z něj vytvarujeme 7 houstiček, které dáme na plech tak, aby se nedotýkaly. Pečeme zhruba 25 minut. Po 15 minutách je zkontrolujeme. Až budou zlatohnědé, můžeme je zkontrolovat špejlí uvnitř jestli nelepí a pak je vyndáme. Necháme je vychladnout a je to.

 

Sezamovo-lněné houstičky s chia semínky