Domácí pikantní semínka – skvělá zdravá mňamka k pivu i vínu

Nevím jak vy, ale já mám z osobních konzultací takový pocit, že dýňová semínka nemají takovou pozornost, jakou by si opravdu zasloužila a tak jsem se rozhodla vám je dnes představit v nové lahodné sexy formě – jako skvělé mlsání k pivu a vínu, které bude zdravou alternativou slaných buráků a chipsů!

Připravte se na křupavou, výživnou dobrotu, kterou můžete mlsat jen tak nebo jí přidávat do salátů, závitků, tortil, sendvičů nebo polévek.

Dýňová semínka jsou bohatá na živiny jako je hořčík, mangan, měď, proteiny, zinek a omega 3 mastné kyseliny. Obsahují antioxidanty a prospívají všem malým buňkám v našem těle s obzvláštními přínosy pro srdce, játra a imunitní systém. Podle mnohých vědeckých studií jsou vhodná k podpoře léčby následujících onemocnění:

Zvětšení prostaty 

Dýňová semínka obsahují totiž látky nazvané cucurbitaciny, které v těle zabraňují transformaci hormonu testosteronu do jeho mnohem silnější formy dihydrotestosteronu. Testosteron stimuluje buňky prostaty k dalšímu růstu a zapříčiňuje její nežádoucí zvětšení. Důležitou roli při prevenci problémů s prostatou zde hraje také zinek, který je v dýňovém semínku obsažen ve značném množství.

Postmenopauzální syndrom 

U žen, které užívaly denně 2000 mg oleje z dýňových semínek déle než 12 týdnů, došlo k snížení krevního tlaku, zvýšení dobrého HDL cholesterolu a snížení výskytu návalů, bolestí hlavy a kloubů.

Ledvinné kameny ze šťavelanu vápenatého 

Podle studie publikované v roce 1987 v časopise American Journal of Clinical Nutrition, dýňová semínka dokáží zabránit šťavelanu vápenatému vytvářet ledvinové kameny.

Onemocnění srdečně-cévního systému a jater 

Směs lněných a dýňových semínek má dle výzkumů ochranný vliv na srdce, cévy a játra.

Osteoporóza 

Dýňová semínka jsou bohatá na zinek, který je přirozenou ochranou před osteoporózou. Nízký příjem zinku je spojen s vyšším výskytem osteoporózy. Ve studii s téměř 400 muži (ve věku 45 až 92), zveřejněné v časopise American Journal of Clinical Nutrition, našli souvislost mezi nízkým příjmem zinku v potravě, nízkou hladinou stopových minerálů a osteoporózou kyčlí a páteře.

Vysoký krevní tlak a hladina cholesterolu 

Obsahují fytosteroly, sloučeniny, u kterých bylo prokázáno, že snižují hladinu LDL cholesterolu.

Artritida – zánětlivé onemocnění kloubů 

Olej z dýňových semínek  prokázal v experimentálním modelu srovnatelný účinek jako indometacin při zmírnění příznaků artritidy, avšak nezpůsobuje poškození jater. Pomáhají tedy redukovat zánět při artritidě bez vedlejších účinků protizánětlivých léků. Studie byla publikována v roce 1995 v časopise Pharmacological Research.

Parazité

Charakteristickou látkou pro čeleď cucurbitaceae je také Cucurbitin. Tato aminokyselina má silné protiparazitické účinky a může paralyzovat střevní cizopasníky (tasemnice, škrkavky). Obecně se doporučuje sníst hrst syrových (nepražených) semínek na prázdný žaludek 2x denně, po týdnu užívání týden vynechat, a pak zase týden..

Nespavost/úzkost/ deprese:

V dýňových semenech najdeme také velmi hodnotné tuky, esenciální mastné kyseliny skupin Omega 3 i Omega 6, celou škálu aminokyselin a asi čtvrtinu obsahu tvoří proteiny. Semena jsou jedním z nejbohatších zdrojů aminokyseliny tryptofanu, jejíž zastoupení ve výživě většiny lidí je dost nízké, protože tato aminokyselina je obzvlášť citlivá na tepelné zpracování. Má přitom přímý vliv na hladinu serotoninu, stimuluje jeho vyplavování v mozku, čímž může příznivě ovlivnit náladu nebo depresi.

Protinádorový efekt 

Semena jsou bohatá na hořčík, mangan, měd a železo. Příznivý je i obsah vitamínů skupiny B (kromě B12), včetně B17, který může mít protinádorový efekt.

Zdroj vitamínu E 

Jsou dobrým zdrojem vitaminu E, obsahují asi 35,10 mg tokoferolu na 100 g.

Alkalizující vlastnosti 

Jde o o jedny z nejvíce alkalických semen semena, které napomáhají překyselené vnitřní prostředí těla alkalizovat.

Jsou vynikajícím zdrojem vitaminů skupiny B

Jedná se o thiamin, riboflavin, niacin, kyselina pantothenová, vitamin B-6 (pyridoxin) a foláty.

Obsahují kvalitní bílkovinu.

100 g semen poskytují až 30 g bílkovin.

 

Recept na domácí uzená, lehce pikantní dýňová semínka

Ingredience na 3 šálky:

  • 3 šálky dýňových semen
  • 1 lžička drceného kmímu
  • 1/2 lžičky chili (můžete použít i chilli vločky nebo chilli úplně vynechat)
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 4 měkké datle (předem namočené na pár minut ve vodě)
  • 1/2 šálku vody
  • 1 lžička česneku
  • 1/2 lžičky koření uzené papriky
  • 5 sušených rajčat

Poznámka: Sůl nepřidávám, neboť sušená rajčata jsou již slaná, ale jestli je to na vás málo, klidně si je dosolte.


Postup:

Předehřejte troubu na 160°C.
Dejte vše kromě dýňových semínek do mixéru a rozmixujte na pastu. Množství ingrediencí je poměrně malé, tak zkuste malý mixér nebo tyčový mixér.
Vhoďte semínka do pasty a promíchejte., aby se všechna obalila do směsi.
Rozložte je na pečící papír a pečte na 160°C zhruba 15 minut. Po 10 minutách semínka zkontrolujte. Pečte je dokud není pasta na vrcholu zcela suchá, ale ujistěte se, že se nepálí.
Pak je vyndejte a nechte vychladnout.

A je to. Jednoduché, lahodné, zdravé, prostě cool.

Tip: Vyzkoušejte v tomto kabátku také slunečnicová semínka a jakákoli jiná, která máte rádi.

Vyzkoušejte také další mňamky ze sekce Zdravé pochoutky a koření. Najdete tam třeba recept na domácí hořčice a kečupy, mrkvové chipsy, protizánětlivý nakládaný zázvor s kurkumou, čočková pomazánka s bylinkami, kopřivovo-kurkumový léčivý med, citronovou sůl, pampeliškové pesto a pesto z mrkvové natě, pastilky proti kašli, čokoládový likér a mnoho dalších dobrot!

Dobrou chuť a hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář
  1. Dobrý deň, ja pečiem semienka na panvici a to začínam tekvicove, slnečnicove a ešte nakoniec pridám sezama a rozne koreniny. je to výborne ale tento recept od Vás sa mi páči a idem vyskúšať. Rada sledujem Vašu stránku.
    Anna

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.