Delikátní čočková pomazánka s bylinkami – skvělý dárek

Pokud přemýšlíte nad zdravými veganskými paštikami/pomazánkami, plnými skvělé chuti, mám tu pro vás delikátní recept, se kterým se můžete blýsknout také jako s dárkem!

Kvalitní jídlo je jedním z nejoblíbenějších dárků, o to víc, připravíte-li ho doma a krásně ozdobíte. Pokud vám jde jen o obsah skleničky pro vás samotné, úplně vás chápu. Čerstvá domácí pomazánka je prostě dar. Na snídani, svačinu i večeři, na plátky zeleniny, domácí chléb nebo zdravé krekry, po celý rok, pro každého.

Určitě vám doporučuji nakoupit si čerstvé bylinky, ale i se sušenými to zvládnete dobře. Sušené bylinky vám doporučuji nejdříve trochu hydratovat, aby zesílily ve vůni.

Toto veganské paté je bezlepkové a hodí se na speciální příležitosti i na všední den,

 

Recept na čočkovou pomazánku s bylinkami – 4 sklenice

Ingredience:

  • 1 šálek červené čočky, na hodinu předem namočené a propláchnuté
  • 2 šálky filtrované vody
  • 1 šálek nastrouhané mrkve
  • 1 cibule, na jemno nakrájené
  • 3 stroužky česneku, drcené
  • 1 šálek červené paprik (kapie), nakrájené na kostičky
  • 1 rajče, nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce panenského kokosového oleje
  • 2 lžíce čerstvého kopru, nakrájeného
  • 2 lžíce čerstvého rozmarýnu, na jemno nakrájeného
  • 2 lžičky čerstvého koriandru, nakrájeného
  • 6 lžic čerstvé bazalky, nakrájené
  • 1 lžička mořské soli
  • 1/2 lžičky uzené papriky (koření)
  • šťáva z 1/2 citronu


Postup: