Recept na raw pohankovo-semínkový chléb

semínkový chlebSpousta lidí se bojí si sami vyrobit svůj raw chléb z obavy, že by se jim nepovedl, neboť postup není úplně tradiční. Abych rozehnala tyto obavy, připravila jsem pro vás velmi jednoduchý recept na vlastní zdravý chléb, který zvládne s troškou trpělivosti opravdu každý a navíc bez potřeby sušičky. Budete si tak moci pochutnat na opravdu zdravém „pečivu“, o kterém budete vědět, co přesně obsahuje. Tento chléb skvěle funguje jako toast obložený vaší oblíbenou zeleninou, humusem, nejrůznějšími dipy, živým sýrem a bylinkami nebo s mandlovým máslem a kouskem ovoce, jako příloha k polévce či salátu, jako snídaně, svačina i večeře.

Doba přípravy je zhruba 10 minut, doba sušení hodinu a výtěžnost zhruba 20 malých kousků jako na fotce.

 

Ingredience:

  • semínkový chleb½ šálku lněného semínka drceného (v mixéru)
  • 1 šálek vody
  • ½ šálku pohankové mouky
  • ½ šálku slunečnicových semínek drcených (v mixéru)
  • 2 lžičky sezamových semínek
  • 1 polévková lžíce kmínu drceného
  • špetka mořské soli
  • ¼ šálku vody (pouze v případě potřeby)

 

Namočíme len do 1 šálku vody a dáme stranou, dokud nevznikne gel. Smícháme pohankovou mouku, slunečnicová semínka, sezam, kmín a mořskou sůl. Přidáme namočený len i s vodou a promícháme ručně do těsta. Směs rozprostřeme na pečící papír na plech ve vrstvě zhruba 1 cm tlusté. Pak nakrájíme na čtverce a dáme sušit do trouby na nejnižší stupeň s pootevřenými dveřmi. Sušíme zhruba hodinu.

 

Dobrou a zdravou chuť a nebojte se zkoušet nové.

Michaela

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

4 Komentářů
  1. Není trochu problém v tom, že pohanka není ani naklíčená, ani nijak tepelně zpracovaná? Vím, že to není typická obilovina, ale i jestli se nepletu, tak fytáty, které obsahuje, by nějakým zpracováním (ať už jde jen o klíčením) projít měly?

    1. Dobrý den,

      já v tom problém nevidím, ani ho při konzumaci necítím. Pohankovou mouku nelze před použitím namáčet, respektive nebylo by to k ničemu. Pohanka projde úpravou sušením a to jí stačí.

      Michaela

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.