Recept na 3 kdoulová želé, kompot a další dobroty

kdouleS kdoulemi, jejich léčivými účinky a několika skvělými recepty z nich, jsem vás již seznámila v článku Kdoulové bonbóny, marmeláda, likéry, čaj a osvěžovač a dnes se podíváme na recepty na tři varianty kdoulových želé, kompot a další zdravé dobroty, které vám budou moc chutnat a udělají dobře.

 

Léčivé účinky kdoule:

Působí pozitivně na trávení a problémy žaludku, jako jsou záněty a žaludeční vředy, průjmy a střevní katary. Její střeva stahující a protizánětlivý účinek, je způsoben dvěma látkami – pektinem (rozpustná vláknina, která zklidňuje střeva a ulehčuje jejich pohyby) a taninem (vysušuje střevní sliznici a zmírňují její záněty). Je velmi vhodná také při zbavování se střevních parazitů.

Kdoule velmi pomáhá také při bolestech v krku, sušené křížaly harmonizují celou dutinu ústní a odstraňují zápach z úst.

Konzumace pečených nebo vařených kdoulí prospívá lidem trpícím revma, neboť mají silné antirevmatické účinky. Ti konzumují několik pečených kdoulí denně a během čtyř týdnů se dočkají znatelného zlepšení.

Kdoule prospívá dětem i dospělým, kteří mají problém udržet stolici nebo trpí nadýmáním. Doporučuje se jako první tuhá potrava po akutní fázi průjmu způsobeného gastroenteritidou (zánětem žaludku a tenkého střeva) nebo kolitidou. Pektin v kdoulích pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Kdoule dozrávají v období září a října, kdy je po sklizni můžete uskladnit v chladnější místnosti či sklepě a následně zpracovat. Uskladnění pomáhá uleželosti kdoulí, se kterými se pak lépe pracuje, neboť jsou zralejší, ale můžete je zpracovat i rovnou. Nejlepší však je začít s nimi pracovat až přejdou prvním mrazem, neboť až poté jsou správně sladké. Důležité je plody před zpracováním zbavit tuhé, kožovité slupky, která je těžce stravitelná a jadřinců s jadérky.

 

Čisté kdoulové želé

SONY DSC
Kdoulové želé

Nejčastější úprava kdoulí je do podoby želé, neboť mají velké množství přirozeně želírovacího pektinu.

Nejprve omyté kdoule oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na kousky. Uvařte je ve vodě do změknutí (cca 45 minut, možná více).

Nechte hrnec stát přes noc.

Pak přes jemné síto nebo plátýnko přelijte obsah hrnce do mísy a nechte vše postupně okapat, plátýnko nemačkejte.

To, co vám zbude v sítu, můžete zamrazit a použít následně do nákypů, jogurtu nebo kaší.

Změřte si, kolik vám vzniklo šťávy a na každý hrnek šťávy přidejte 2/3 hrnku hnědého cukru.

Na každý šálek šťávy přidejte dále 1 polévkovou lžíci čerstvé citrónové šťávy.

Pak dejte vše do rendlíku a za stálého míchání jemně vařte, dokud se cukr nerozpustí.

Až se začne vytvářet na hladině pěna, vždy jí opatrně lžící odstraňte.

Želé vařte 15-25 minut. Správný čas poznáte podle toho, že se dobře drží u sebe.

Poté nalijte teplé želé do sterilních uzavíratelných sklenic a otočte dnem vzhůru alespoň na 5 minut. Pak ho otočte a měli byste slyšet takový legrační zvuk, jak dosedne zpět na dno.

Tip: Máte-li chuť, můžete do vaření přidat skořici – 1 tyčinku na 1 kg kdoulí, sáček růžového čaje (ovoní želé a udělá krásnou barvu), badyán, vanilku…

Poznámka: Kdoule by měly být zralé a celé žluté.

 

Jednodušší způsob přípravy želé

kdoulove-pyreNejprve omyté kdoule oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na kousky. Uvařte je ve vodě do změknutí (cca 45 minut, možná více).

Pak je rozmixujte na kaši a přidejte do ní tolik hnědého cukru, kolik sama váží.

Nechte provařit, aby se cukr rozpustil a je to.

Poznámka: Do želé je lepší přidávat hnědý cukr, protože je bohatší na minerály.

Pokud chcete ještě zdravější variantu, použijte slad, kokosový cukr nebo sirupy (ječný, agáve, datlový, fíkový, …). U sirupů a sladů však nedocílíte želé konzistence, ale spíše kašovité.

 

Kdoulové želé s jablky

V želé můžete také krásně kombinovat vaše oblíbené druhy ovoce s kdoulemi. Mě chutná s jablky nebo švastkami.

Oloupané, zbavené jádřinců a na kousky nakrájené kdoule povařte ve vodě do plného změknutí se stejným množstvím jablek (1:1) a cukru. Poté slijte, ovoce prolisujte nebo rozmačkejte/rozmixujte, přidejte cukr (na 1 kg ovoce 1 kg cukru – já přidávám 800g) a chvíli vařte kaši za stálého míchání dál, dokud se cukr nerozpustí. Kdo chce, může dochutit citrónovou šťávou, badyánem, skořicí nebo vanilkou.

Vznikne vám chutné zdravé želé nebo rosol, který je skvělým dezertem a zároveň účinný proti nadýmání a zejména u dětí trpících nechutenstvím výrazně podporuje chuť k jídlu.

 

Kdoulový kompot

kompotIngredience:

  • 4 kdoule
  • 12 lžic hnědého cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 skořice celá
  • 4 ks hřebíčku
  • 0,7 l vody

 

Postup:

Kdoule oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na plátky nebo kostičky. Vložte do hrnce, přilijte vodu, citronovou šťávu, přihoďte skořici a hřebíček. Oslaďte a vařte do změknutí. Můžete si ho zavařit do sklenic nebo nechat vychladnout a ihned zkonzumovat.

Tip: Kdoulový kompot je také moc dobrý do podzimní ranní kaše z ovsa, pohanky, jáhel nebo quinoi.

 

Další kdoulové dobroty

pecene-kdouleOloupané, odpeckované a krátce povařené kdoule zalijte přepuštěným máslem nebo horkou smetanou a zakápněte troškou medu a máte jednoduchý dobrý dezert.

Vyzkoušejte také půlky kdoulí zapéct na sladko. Můžete je pokapat medem, domácím sirupem nebo marmeládou. Když dáte navrch kopeček zmrzliny, nebude to mít chybu. Zdravou zmrzlinu můžete vyrobit rozmixováním dvou zmrzlých banánů se špetkou vanilky.

Z kdoulí můžete také udělat skvělou domácí zmrzlinu, kdy do receptu místo ovoce použijete právě jemně povařené kdoule. Zdravou zmrzlinu z kdoulí vyrobíte rozmixováním povařených a zmrzlých kdoulí spolu s 1 banánem a špetkou skořice, vanilky nebo skvělá je s badyánem. Přidat můžete i kapku medu nebo sirupu. Vyzkoušejte také kdoulový sorbet.

Také můžete kdoule upéct na másle se sladkými jablky (1:1) a skořicí a dostanete další skvělou mňamku.

Použít je můžete jako ovocnou pastu rozmixováním vařených kdoulí a oslazením, jako příměs v ovocné přesnídávce, do nákypů a podobně.

Hodí se také na pečení pod kuře, kdy celý pokrm krásně provoní a dodá mu nezaměnitelnou chuť a omáčku.

 

Vyzkoušejte také kdoulový koláč! 

Použijte svůj oblíbený recept na koláč, jen místo ovoce použijte jemně povařené kdoule. Budete mile překvapeni, jak koláč krásně voní a chutná. V kombinaci se skořicí je neodolatelný.

 

Další skvělé zdravé dezerty najdete v sekci Zdravé dezerty a Zdravé zmrzliny.

Dobrou chuť a příjemné a zdravé mlsání.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
  1. Dobrý deň. Vaša stránka je asi jediná tohto zamerania, ktorá blokuje možnosť siahnuť si Vaše články, recepty. Škoda
    S pozdravom Anita

    1. Milá Anito,

      moje stránka je také jedna z mála, která je masivně kopírovaná a mé články ukládány na jiné weby bez uvedení zdroje a jména autora, což mou dlouhodobou práci a zkušenosti devalvuje. Musela jsem proto použít ochranu před kopírováním.

      Michaela

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.