Recept na 3 kdoulová želé, kompot a další dobroty

kdouleS kdoulemi, jejich léčivými účinky a několika skvělými recepty z nich, jsem vás již seznámila v článku Kdoulové bonbóny, marmeláda, likéry, čaj a osvěžovač a dnes se podíváme na recepty na tři varianty kdoulových želé, kompot a další zdravé dobroty, které vám budou moc chutnat a udělají dobře.

 

Léčivé účinky kdoule:

Působí pozitivně na trávení a problémy žaludku, jako jsou záněty a žaludeční vředy, průjmy a střevní katary. Její střeva stahující a protizánětlivý účinek, je způsoben dvěma látkami – pektinem (rozpustná vláknina, která zklidňuje střeva a ulehčuje jejich pohyby) a taninem (vysušuje střevní sliznici a zmírňují její záněty). Je velmi vhodná také při zbavování se střevních parazitů.

Kdoule velmi pomáhá také při bolestech v krku, sušené křížaly harmonizují celou dutinu ústní a odstraňují zápach z úst.

Konzumace pečených nebo vařených kdoulí prospívá lidem trpícím revma, neboť mají silné antirevmatické účinky. Ti konzumují několik pečených kdoulí denně a během čtyř týdnů se dočkají znatelného zlepšení.

Kdoule prospívá dětem i dospělým, kteří mají problém udržet stolici nebo trpí nadýmáním. Doporučuje se jako první tuhá potrava po akutní fázi průjmu způsobeného gastroenteritidou (zánětem žaludku a tenkého střeva) nebo kolitidou. Pektin v kdoulích pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Kdoule dozrávají v období září a října, kdy je po sklizni můžete uskladnit v chladnější místnosti či sklepě a následně zpracovat. Uskladnění pomáhá uleželosti kdoulí, se kterými se pak lépe pracuje, neboť jsou zralejší, ale můžete je zpracovat i rovnou. Nejlepší však je začít s nimi pracovat až přejdou prvním mrazem, neboť až poté jsou správně sladké. Důležité je plody před zpracováním zbavit tuhé, kožovité slupky, která je těžce stravitelná a jadřinců s jadérky.

 

Čisté kdoulové želé

SONY DSC
Kdoulové želé

Nejčastější úprava kdoulí je do podoby želé, neboť mají velké množství přirozeně želírovacího pektinu.

Nejprve omyté kdoule oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na kousky. Uvařte je ve vodě do změknutí (cca 45 minut, možná více).

Nechte hrnec stát přes noc.

Pak přes jemné síto nebo plátýnko přelijte obsah hrnce do mísy a nechte vše postupně okapat, plátýnko nemačkejte.

To, co vám zbude v sítu, můžete zamrazit a použít následně do nákypů, jogurtu nebo kaší.

Změřte si, kolik vám vzniklo šťávy a na každý hrnek šťávy přidejte 2/3 hrnku hnědého cukru.

Na každý šálek šťávy přidejte dále 1 polévkovou lžíci čerstvé citrónové šťávy.

Pak dejte vše do rendlíku a za stálého míchání jemně vařte, dokud se cukr nerozpustí.

Až se začne vytvářet na hladině pěna, vždy jí opatrně lžící odstraňte.

Želé vařte 15-25 minut. Správný čas poznáte podle toho, že se dobře drží u sebe.

Poté nalijte teplé želé do sterilních uzavíratelných sklenic a otočte dnem vzhůru alespoň na 5 minut. Pak ho otočte a měli byste slyšet takový legrační zvuk, jak dosedne zpět na dno.

Tip: Máte-li chuť, můžete do vaření přidat skořici – 1 tyčinku na 1 kg kdoulí, sáček růžového čaje (ovoní želé a udělá krásnou barvu), badyán, vanilku…

Poznámka: Kdoule by měly být zralé a celé žl