Kdoulové bonbóny, marmeláda, likéry, čaj a osvěžovač

kdouleKdoule za syrova ani nezkoušejte, ale uvařené a proměněné do mnoha báječných, zdravých receptů, to je jiná! Obsahují vitamíny A, B a C a také minerální látky vápník, draslík, fosfor, mangan, síru, měď, železo a zinek. Z kdoulí se dá vyrobit spoustu báječných receptů, jako je želé, marmelády, bonbóny, omáčky, šťávy, křížaly, kompot, mošty, dezertní vína, pálenky, hodí se pod maso a fantazii se zkrátka meze nekladou. Při jejich úpravě vařením se s kdoulemi zachází jako s jablky nebo hruškami, tudíž na ně můžete použít stejné recepty. Silně aromatické plody tepelnou úpravou měknou a nabývají zlaté až oranžové barvy.

 

Léčivé účinky kdoule:

Působí pozitivně na trávení a problémy žaludku, jako jsou záněty a žaludeční vředy, průjmy a střevní katary. Její střeva stahující a protizánětlivý účinek, je způsoben dvěma látkami – pektinem (rozpustná vláknina, která zklidňuje střeva a ulehčuje jejich pohyby) a taninem (vysušuje střevní sliznici a zmírňují její záněty). Je velmi vhodná také při zbavování se střevních parazitů.

Kdoule velmi pomáhá také při bolestech v krku, sušené křížaly harmonizují celou dutinu ústní a odstraňují zápach z úst.

Konzumace pečených nebo vařených kdoulí prospívá lidem trpícím revma, neboť mají silné antirevmatické účinky. Ti konzumují několik pečených kdoulí denně a během čtyř týdnů se dočkají znatelného zlepšení.

Kdoule prospívá dětem i dospělým, kteří mají problém udržet stolici nebo trpí nadýmáním. Doporučuje se jako první tuhá potrava po akutní fázi průjmu způsobeného gastroenteritidou (zánětem žaludku a tenkého střeva) nebo kolitidou. Pektin v kdoulích pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

 

Kdoule dozrávají v období září a října, kdy je po sklizni můžete uskladnit v chladnější místnosti či sklepě a následně zpracovat. Uskladnění pomáhá uleželosti kdoulí, se kterými se pak lépe pracuje, neboť jsou zralejší, ale můžete je zpracovat i rovnou. Nejlepší však je začít s nimi pracovat až přejdou prvním mrazem, neboť až poté jsou správně sladké. Důležité je plody před zpracováním zbavit tuhé, kožovité slupky, která je těžce stravitelná a jadřinců s jadérky.

 

Dnes se s vámi podělím o recepty na kdoule jen tak, kdoulové bonbóny, křížaly, marmeládu,

 

Kdoule jen tak

Kdoule oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na měsíčky. Veškerou dužinu povařte krátce ve vodě, dokud nezměkne. Nechte zchladnout a dejte si.

 

Kdoulové bonbóny